Neschopenka od praktického lékaře

Napsat příspěvek
Velikost písma:
mag
12870
28.12.11 20:17
Jolynka píše:
Lindo samozrejme, ze kdyby nebyla placena nemocenska tak by plno tehulek chodilo do prace, ale treba mne bylo od zacatku spatne od zaludku a to tak, ze bych v praci jen sedela a cekala kdy poletim zvracet o nejake praci by se mluvit nedalo, nedokazala bych se na nic soustredit, pozdeji zas sem nedokazala sedet dele jak 10 minut a to si v kancelari predstavit nedovedu, ze bych si tam jako lehla, abych nemusela sedet a ke konci zas sem mela problemy s kycli, takze sem sotva lezla i na wc, takze i kdyz v podstate sem nebyla ohrozena ja ani miminko, tak dostat se do prace, tam 8 hodin pretrpet a pak zas domu s tim, ze bych stejne v praci nic neudelala :nevim:

No ale to je v pořádku, k tomu nemocenská slouží, ale většině je špatně 3 měsíce a pak?
Já teda jednou doslova utekla z porady :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2124
28.12.11 20:17

Linduso, ano, uznávám, že ČR je hooodně sociální stát. Ale toto umožňuje, nikdy jsem nezneužívala výhody, ale PN mi opravdu prospěla. Já po 3. KETu taky pracovně letěla a pak to bylo jen biochemický, nikdy se nedovím, zda to mělo vliv či ne. A hlavně, každý jsme jiné nátury a někdo si nemusí dokazovat tak jako ty, že ho nic neohrozí, nic se nepokazí a nebude to mít následky. Pro mě to byl dar, který si musím hodně hýčkat. Každý má jinak postavený žebříček hodnot.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
28.12.11 20:22

mag no 3 mesice mi bylo spatne, pak mi narostlo bricho a nedokazala sem sedet delsi dobu (kolem 12.tydne jsem si byla pro tehu laclace a prodavacka se mne ptala, kdy budu rodit, ze uz to bude brzy, fakt jsem mela velke bricho) a pak se pridali bolesti kycli a byla sem rada, ze ziju, proste holt nekomu se dari i behem tehu uplne normalne a nekdo to snazi hur i kdyz v podstate je zdravy a tehu probiha v poradku, u nekoho muze byt i jen ta unava tak silna, ze to proste v praci nedava

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2346
28.12.11 20:25

Ale ja si nic dokazovat nemusim, sve dite bych fakt neohrozila, na to ho mam prilis rada :) , jde jen o to, ze v CR se obecne bere tehotenstvi jako nemoc, za hranicemi se vsak vse v dobre obrati a zjistite, ze spousta problemu nejsou proste problemy, ale projev (leckdy velmi neprijemny!) fyziologickeho tehotenstvi. Jinak ano, v CR je moznost mit nemocenskou (to u nas koneckoncu take, i kdyz v drtive vetsine neplacenou, zalezi na firme), ale slysite tam ten zaklad slova? NEMOCenska? To znamena, ze by nejdriv mel existovat nejaky objektivni problem. Spousta problemu stejne nastava nehlede na to, zda jsem zrovna v praci nebo doma v posteli (kde stejne asi nebudu, kdyz resim, jestli dostanu neomezene vychazky :roll: ). Jsou mista, kde tehule pracovat proste nesmi, jsou stavy, kdy do prace nejde jit, ale pokud jde jen o unavu, otoky, tvrdnuti bricha a dalsi bezne veci, co se v tehotenstvi proste deje, tak proc by to mel calovat stat? Chapu, ze v CR se rozhazuje na vsechny strany, ale je opravdu nutne zastavat nazor, ze „kdyz mohou oni, mohu ja taky“. Pak me to totiz stavi na absoutne stejnou uroven s nimi a nemam pravo kritizovat. Natoz pozadovat zmenu, ze… Sorry za elaborat, kazda mame svedomi jinde. Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9040
28.12.11 20:29

Tak já byla doma od 7 tt!!! A vůbec nemám pocit, že jsem tím vysála daňové poplatníky. Mám čisté svědomí, protože mám za sebou velice vážnou nemoc, která mi poškodila zdraví trvale, mám totiž trvalou poruchu imunity, každý týden už tři roky dostávám injekci na imunitu. Jsem adeptem na invalidní důchod už pár let, přesto jsem toho nikdy nevyužila a stále jsem pracující. Proto jsem šla na neschopenku naprosto bez výčitek. A taky se mě nikdo moc neptal, jestli chci jít nebo nechci, prostě když se na sonu objevila fazolka, doktorka jí vystavila, se slovy, že mě musí opatrovat jako oko v hlavě. :roll: Rizikové těhu jsem neměla a přesto mě všichni doktoři sledovali jako ostříži. Komplikace se dostavili až v 30 tt, nakonec jsem to dotáhla aspoň do 34tt a pak porodila. Tím, že jsem pracovala,i přes svojí nemoc, kterou mi zavinili doktoři svojí špatnou prací, jsem státu odvedla až moc. A naprosto nikoho neodsuzuju, když jde na neschopenku. Procento předčasných porodů se stále zvyšuje a je to nepříjemná hrozba. Ze 100 tis. porůdů je přes 9000 předčasných. Zdraví máme jen jedno. A napadat tady ty, co se necítí dobře a raději zůstanou doma, můžou jen osoby, které si nikdy nesáhli až na dno jako já.:mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5993
28.12.11 20:32

Lindušo, nechci se hádat, to fakt nee. Každá máme právo na svůj názor. Co se týká řízení, není to ani tak, že by se mohlo něco stát při něm, ale spíše o to, že jezdí spousta neopatrných řidičů a já nejsem natolik zkušená, abych mohla uhnout někomu kdo to nezvládl. Samozřejmě kdybych nic nedostala, tak pracuji. Ale já si platím svou soukromou pojistku, která mi teď rizikové těhu bude vyplácet a dále také dobrovolnou nemocenskou, která mi ted bude vyplácena. Tedy nešidím stát. Ale jde vše z mého, co už jsem si zaplatila. A ano samozřejmě, že to dělá někdo, tak já nemusím. To mě opravdu staví na stejnou pozici s těmi „nepoctivými“ a taky jsem názoru, že těhotenství v dnešní době je „téměr“ nemoc. To je bohužel dobou.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
28.12.11 20:38

já s Lindou naprosto souhlasím. pokud není opravdu objektivní zdravotní důvod zůstat doma, lékař by neměl neschopenku vystavit. uvědomujete si, že váš zaměstnavatel má povinnost pokud děláte zaměstnání, které není pro těhotnou vhodné vás přeřadit na práci nezávadnou nebo vás nechat za plný plat doma? taky nechápu proč se tady běžné těhotenské neduhy řeší neschopenkami?!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
28.12.11 20:40
Susan23 píše:
Lindušo, nechci se hádat, to fakt nee. Každá máme právo na svůj názor. Co se týká řízení, není to ani tak, že by se mohlo něco stát při něm, ale spíše o to, že jezdí spousta neopatrných řidičů a já nejsem natolik zkušená, abych mohla uhnout někomu kdo to nezvládl.

tak tohle je dobrá blbina. to by si nesměla jezdit ani tramvají, autobusem nebo dokonce chodit pěšky protože se může něco stát!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5993
28.12.11 20:42

Možná blbina:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2346
28.12.11 21:47

Alisku, Ty jsi uplne jiny pripad, nez ktery „napadam“. Psala jsem, ze nekdy jsou duvody, kdy je dulezite zvolnit, ale bezne tehu neduhy k tehu proste patri :nevim: . Ja jsem tehotenstvim take celkem poznamenana, otekam priserne, karpalni tunely placou, kycle boli, ze mi nekdy manzel pomaha vstavat (cim dal casteji), nejsem jedna z tech stastnych, ktere si tehu dovedou uzit, vychutnat a vse je jen super, fyzicky dost trpim. ALE!!! jsou to proste tehu neduhy, tak s nimi valcim jak se da. Vim, ze mimi to neohrozuje, vim, ze je to „jen“ diskomfort, i kdyz nekdy se mi rano nechce ani vstat :? . A pokud se neco ma stat, tak vim, ze v mem pripade se to stane at budu doma/v nemocnici cely den nebo pokud pujdu do prace. Dnesni lekarstvi toho sice umi dost, ale zrovna predcasne porody resit moc neumi :( . Tam priroda bohuzel porad vede… L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
28.12.11 21:48
PetrušKu píše:
Ahoj, já také řešila, jak si říct o neschopenku. Pracovala jsem jako obchodní zástupce a osm hodin denně jsem si za volantem zvracela do igelitky, nic moc :roll: řekla jsem to obvoďačce a ta mi neschopenku vystavila jako na nachlazení a následující týden jsem zavolala na gyndu, zda si mě převezmou. Sestra ani nemrkla, prý v tom není žádný problém a hlavně, obvoďák ti nemůže napsat vycházky (nebo max omezené) ale u gyndaře mi tam připsali do vycházek VOLNÝ REŽIM :) což bude asi pro tebe ten nejzásadnější důvod, proč se zeptat na gyndě. Jdi do toho, jestli se v práci necítíš dobře žádný doktor si nevezme na zodpovědnost nutit tě tam chodit. Prostě si o ní řekni :mavam:

Jak to bude od nového roku, nevím, ale teď je to tak, že vycházky jsou plně v kompetenci lékaře, a je jedno, jestli je to gynekolog, obvoďák, nebo zubař. Nikde nebylo psáno, že jen gynekolog může psát neomezené, nikde nebyl stanovený maximální rozsah vycházek pro kohokoliv a od kohokoliv..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
29.12.11 08:36

Ahoj,

já měla neschopenku v těhu tuším od 8tt. Začalo to chřipkou, takže jsem nechtěla riskovat a po vyléčení se u mě objevil nízký tlak, závratě, točení hlavy. Vzhledem k častým přestupům během jízdy do i z práce doktorka nechtěla riskovat, že to se mnou sekne, takže jsem na neschopence dodnes.
Neschopenku jsem měla od obvoďačky a ta mě asi ve 4. měsíci předala na gyndu. V současné době se můj stav trochu zlepšil, ale v práci už o mě nestojí, mají náhradu. Nyní jsem ve 25tt.

• Citovat
  • Upravit
6569
29.12.11 09:37

Také souhlasím s Lindou a Paolou. Pokud prostě není zdravotní indikace k tomu, aby šla na rizikové, nechápu, absolutně nechápu, proč by jí měla být vystavena PN. 8o
Myslela jsem, že těhotenství opravdu není nemoc a že těhotenství u zdravé maminy je to „nejkrásnější v životě matky“, na to se píše neschopenka?
Zakladatelko, pokud jsi tak unavená a potřebuješ si na pár týdnů odpočinout,jak píšeš, vem si dovolenou… Jak píší holky, opravdu, tady se dělá z těhotenství nemoc :nevim: :nevim:
Já si připadala jako exot, když jsem byla ještě začátkem 9-tého měsíce v práci. A to nedělám nenáročnou práci a nejsem úplně zdravá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
784
29.12.11 11:46

ahoj, souhlasím úplně se vším, co napsala linda.

zakladatelko, asi bych taky radila vzít si pár dnů dovolené, únava je řešitelná ;-).

já taky zastávám názor, že k neschopence by měl být skutečný objektivní důvod, čímž ale nemyslím třeba velké břicho. samozřejmě řada těhotných je na neschopence oprávněně - mají zdravotní problémy, skutečně nevhodnou práci, měly těžší cestu k otěhotnění atd. na druhou stranu dnes nejsou výjimečné ani „bezdůvodné neschopenky“, a to osobně za zneužívání systému považuji. a výmluvy, že někdo jiný to dělá přece taky, tak můžu i já, mi přijdou uhozené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9040
29.12.11 18:13
Lindusa píše:
Alisku, Ty jsi uplne jiny pripad, nez ktery „napadam“. Psala jsem, ze nekdy jsou duvody, kdy je dulezite zvolnit, ale bezne tehu neduhy k tehu proste patri :nevim: . Ja jsem tehotenstvim take celkem poznamenana, otekam priserne, karpalni tunely placou, kycle boli, ze mi nekdy manzel pomaha vstavat (cim dal casteji), nejsem jedna z tech stastnych, ktere si tehu dovedou uzit, vychutnat a vse je jen super, fyzicky dost trpim. ALE!!! jsou to proste tehu neduhy, tak s nimi valcim jak se da. Vim, ze mimi to neohrozuje, vim, ze je to „jen“ diskomfort, i kdyz nekdy se mi rano nechce ani vstat :? . A pokud se neco ma stat, tak vim, ze v mem pripade se to stane at budu doma/v nemocnici cely den nebo pokud pujdu do prace. Dnesni lekarstvi toho sice umi dost, ale zrovna predcasne porody resit moc neumi :( . Tam priroda bohuzel porad vede… L.

Jistě, jsem jiný případ, takový exot,ono lidí, co maj tak blbej zdravotní osud jako já moc není, já to vím, ale myslím, že to co stojí budoucí matky na neschopenkách tenhle stát, je pakatel oproti tomu, jak se zneužívají neschopenky u lidí netěhotných, a tady má ta PN aspoň nějaký smysl, smysl přivést na svět zdravé dítě. Fakt nechápu, proč se tady vždycky, když tu tohle téma někdo otevře, začne dotyčná napadat, jak kdyby byla rozvraceč státu.. :nevim: Spoustu z vás tu píše, jak je povinnost zaměstnavatele převézt těhotnou na jinou práci… A v praxi jste to viděli kolikrát, že o tom tak rády píšete????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí