Neshody společného bydlení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
26.7.22 10:57

Neshody společného bydlení

Dobrý den,

Úplně nevím, jak formulovat dotaz… Jsem s přítelkyní 2 roky. Řekl bych, že jsme oba racionálně založení a že si tedy budeme rozumět, což ze začátku i bylo. V praxi se ale bohužel ukazuje trochu opak. Přítelkyně žije konzumním způsobem života. Vydělává, aby mohla utrácet (často za zbytečnosti). Nastěhovala se ke mně do bytu, který jsem koupil ještě než jsme se poznali a který byl již po rekonstrukci. Byť mně můj byt vyhovuje a snad je i slušně zařízen, tak pro ni je vše špatně a pořád mi předhazuje, co chce změnit. Nespokojenost s kdejakým detailem snad v každé místnosti. Ve výsledku to znamená vyhodit stovky tisíc jen aby bylo vše pünktlich. Ptal jsem se i rodiny a nejbližších přátel, kteří nemají problém mi říct pravdu (už jsem párkrát věcnou kritiku od nich slyšel), a ti mi rovněž dali za pravdu a nechápali její nespokojenost. Zvláště v dnešní době, kdy spoustu lidí řeší kde vůbec bydlet. Na jednu stranu oba slušně vyděláváme, ale milionáři nejsme a hlavně mi přijde nehospodárné dát tolik peněz do něčeho, co není nezbytné. Navíc v dnešní době, kdy se roztáčí inflační spirála a mám strach se více zadlužovat. Nemluvě o obavě, že se pak najde zase něco dalšího a zase bude další nespokojenost. I co se týče mimo bydlení, tak všechno si musí zařídit sama. Na jednu stranu to zní fajn, že je schopná a soběstačná. Na druhou stranu ale pouze to, co si koupí, vymyslí, zařídí ona sama je vhod. Ke všemu co není podle ní, má výhrady. Takže i koupě dárku rovná se stresu, co zase bude špatně (nejednou se musel vyměnit). Pokud jde o to bydlení, tak ona svůj byt má rovněž, který si komplet zrekonstruovala podle svých představ, a proto jí u mě vše vadí a byla by nejradši abych se nastěhoval já k ní. Neměl bych s tím problém, jenže já mám 3+1 a ona jen dvojku a nepřijde mi logické se nějak zabydlovat v bytě, který nemá budoucnost pro rodinu, kterou by už chtěla, jelikož je nám oběma přes 30. Navíc nemá k bytu samostatný sklep, takže věci jako lyže a kolo skladuje v garáži, která je od domu cca 1km a kterou si pronajímá napůl s jedním kamarádem. Kolo už má ale v mém sklepě, protože často jezdíme. Ale pořád vidí ten svůj byt jako lepší variantu. Takže její představa je ten svůj byt držet a mít ho jako skladiště na všechny její parádičky, co si pořád musí nakupovat. Byt nechce prodat, což chápu, ale ani pronajmout. A pokaždé mi řekne, že tam má spoustu věcí, které by u mě mít nemohla. Takže měsíční náklady na něj stále platí s argumentem, že to pro ni nic není. No jo, jenže mně nepřispívá měsíčně nic, ale defacto u mě bydlí. Takže opět naprostá nehospodárnost, pokud bych to měl brát z pohledu nějakého plánovaného rodinného rozpočtu. Musím přiznat, že o domácnost se stará a běžné spotřební prostředky občas kupuje. Ale nemyslím si, že to vyvažuje to, že se na měsíčních nákladech nepodílí a ještě že bych měl do bytu vrazit statisíce jen k její spokojenosti. Čas od času toto téma vytáhne a vždy se kvůli tomu pohádáme. Já bych snesl i současný stav, kdy jdou měsíční náklady na bydlení na můj vrub, ale očekával bych, že alespoň nebudu poslouchat stále dokola, co vše je špatně. Opakuje se to v cyklech, kdy si vše oddiskutujeme, ale po měsíci to vytáhne znovu. Navíc si neumím představit, že by se měla uskromnit až bude na mateřské a bude mě tak dostávat ještě pod větší tlak, co se týče měsíčních výdajů. Co se týče fyzična, tak to mezi námi funguje, stejně tak i v rámci volnočasových aktivit, ale její přemrštěné nároky na všechno mě ubíjí. Jak už jsem řekl, přijde mi v dnešní době, kdy spousta párů nemá vlastní bydlení, řešit v čím bytě bydlet naprosto na hlavu. Má někdo podobnou zkušenost? Pokud ano, tak jak to řešil? děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3016
26.7.22 11:06

@Novynick89 Myslím, že u rozvodu se tomu pak říká „neslučitelnost povah“ :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14574
26.7.22 11:08

Tak bez bydlet k ni, zrekonstruujte tvůj byt a následně se tam přestěhujte. Dále svatba, děti, dovolená v Jugoslávii.

Když píšeš, ze řeší blbosti, a pak píšeš, ze to stojí statisíce je vyřešit, tak to asi nějaké detaily nejsou? Nebo prodejte oba byty a kupte si dům nebo aspoň 4+1 a začnete od nuly oba. Ale co já vím, co vy vlastně chcete a na čem je pro vás reálně se domluvit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33377
26.7.22 11:10

Tohle asi řešení nemá. Ona svůj byt neprodá, nepronajme, bude ho dál platit a plnit čím ona chce. U tebe v bytě jí všechno vadí, vlastně z toho co píšeš, tak jí není nic dobré. Ty do jejího bytu taky nechceš, svůj byt bys kvůli ní neprodal :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
26.7.22 11:13

Prodala bych oba byty, koupila 4+1, který budete moci společně vybavit od nuly (pokud se tedy dokážete domluvit). V opačném případě si ponechte každý to svoje a hledejte štěstí jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
26.7.22 11:13

Tak to je dan dnešní době. Doba neomezených moznosti, ať se to týká čehokoli, ale lidi tohle evidentne nejdou schopni pojmout.

Když se tak zamyslím o 35 let zpět, tak jsme neměli kde bydlet, nebyly byty pro pracujici inteligenci, ani moznost pujcek krom novomanzelskych, nebyly pronajmy a tak museli jsme se přestěhovat do cudu a bydlet místo v paneláku tak v kuce bez vl.vody,ale děti jsme sekali jak Baťa cvicky. :D - ve 30 už jsem byla dávno po md opet v prac procesu.

A práce nad zvelebovanim starého domu a jeho nedostatku nás naopak sblizovala, nebylo kdy se dohadovat nad takovými a podobnými prkotinami jak vy dneska.

A samozřejmě nebuď hloupý a řekni si o polovinu na vaše spotřeby, bydli-li slečna stále u tebe, jinak proč by měla šetřit a něco pronajímat, když ji vše servirujes zadara na stříbrném podnose.
Ono stejně jak to licis, dlouho spolu nebudete, tak tím, že se po ní bojíš chtít příspěvek na domácnost, jen prodluzujes tu vaší :dance: společnou agonii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
26.7.22 11:16
@Kryptozoo píše:
@Novynick89 Myslím, že u rozvodu se tomu pak říká „neslučitelnost povah“ :)

Přesně :lol: pokud to jeden nezačne ignorovat, nerozdělí si doma role s tím, že ten druhý to bude tolerovat, tak to končí tou klasickou, zaobalenou větou „…pro rozdílné názory na trávení rodinného a osobního času“ :lol: :lol: :lol:
Finance a nakládání s nima je dost důležitá součást vztahu. V tomhle by mělo být jasno a ve společném soužití a společném nakládání s financema někteří jedinci i „dospějou“ a pak tohle vymizí. Bych se snažila shodnout na nějakém plánu např. tolik a tolik si budeme spořit „nesahat na to“, tolik a tolik spořit „co kdyby něco“, tolik a tolik dáme oba do společného…a jestli něco zbyde za to se bude nakupovat atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
26.7.22 11:17
@Novynick89 píše:
Dobrý den,Úplně nevím, jak formulovat dotaz… Jsem s přítelkyní 2 roky. Řekl bych, že jsme oba racionálně založení a že si tedy budeme rozumět, což ze začátku i bylo. V praxi se ale bohužel ukazuje trochu opak. Přítelkyně žije konzumním způsobem života. Vydělává, aby mohla utrácet (často za zbytečnosti). Nastěhovala se ke mně do bytu, který jsem koupil ještě než jsme se poznali a který byl již po rekonstrukci. Byť mně můj byt vyhovuje a snad je i slušně zařízen, tak pro ni je vše špatně a pořád mi předhazuje, co chce změnit. Nespokojenost s kdejakým detailem snad v každé místnosti. Ve výsledku to znamená vyhodit stovky tisíc jen aby bylo vše pünktlich. Ptal jsem se i rodiny a nejbližších přátel, kteří nemají problém mi říct pravdu (už jsem párkrát věcnou kritiku od nich slyšel), a ti mi rovněž dali za pravdu a nechápali její nespokojenost. Zvláště v dnešní době, kdy spoustu lidí řeší kde vůbec bydlet. Na jednu stranu oba slušně vyděláváme, ale milionáři nejsme a hlavně mi přijde nehospodárné dát tolik peněz do něčeho, co není nezbytné. Navíc v dnešní době, kdy se roztáčí inflační spirála a mám strach se více zadlužovat. Nemluvě o obavě, že se pak najde zase něco dalšího a zase bude další nespokojenost. I co se týče mimo bydlení, tak všechno si musí zařídit sama. Na jednu stranu to zní fajn, že je schopná a soběstačná. Na druhou stranu ale pouze to, co si koupí, vymyslí, zařídí ona sama je vhod. Ke všemu co není podle ní, má výhrady. Takže i koupě dárku rovná se stresu, co zase bude špatně (nejednou se musel vyměnit). Pokud jde o to bydlení, tak ona svůj byt má rovněž, který si komplet zrekonstruovala podle svých představ, a proto jí u mě vše vadí a byla by nejradši abych se nastěhoval já k ní. Neměl bych s tím problém, jenže já mám 3+1 a ona jen dvojku a nepřijde mi logické se nějak zabydlovat v bytě, který nemá budoucnost pro rodinu, kterou by už chtěla, jelikož je nám oběma přes 30. Navíc nemá k bytu samostatný sklep, takže věci jako lyže a kolo skladuje v garáži, která je od domu cca 1km a kterou si pronajímá napůl s jedním kamarádem. Kolo už má ale v mém sklepě, protože často jezdíme. Ale pořád vidí ten svůj byt jako lepší variantu. Takže její představa je ten svůj byt držet a mít ho jako skladiště na všechny její parádičky, co si pořád musí nakupovat. Byt nechce prodat, což chápu, ale ani pronajmout. A pokaždé mi řekne, že tam má spoustu věcí, které by u mě mít nemohla. Takže měsíční náklady na něj stále platí s argumentem, že to pro ni nic není. No jo, jenže mně nepřispívá měsíčně nic, ale defacto u mě bydlí. Takže opět naprostá nehospodárnost, pokud bych to měl brát z pohledu nějakého plánovaného rodinného rozpočtu. Musím přiznat, že o domácnost se stará a běžné spotřební prostředky občas kupuje. Ale nemyslím si, že to vyvažuje to, že se na měsíčních nákladech nepodílí a ještě že bych měl do bytu vrazit statisíce jen k její spokojenosti. Čas od času toto téma vytáhne a vždy se kvůli tomu pohádáme. Já bych snesl i současný stav, kdy jdou měsíční náklady na bydlení na můj vrub, ale očekával bych, že alespoň nebudu poslouchat stále dokola, co vše je špatně. Opakuje se to v cyklech, kdy si vše oddiskutujeme, ale po měsíci to vytáhne znovu. Navíc si neumím představit, že by se měla uskromnit až bude na mateřské a bude mě tak dostávat ještě pod větší tlak, co se týče měsíčních výdajů. Co se týče fyzična, tak to mezi námi funguje, stejně tak i v rámci volnočasových aktivit, ale její přemrštěné nároky na všechno mě ubíjí. Jak už jsem řekl, přijde mi v dnešní době, kdy spousta párů nemá vlastní bydlení, řešit v čím bytě bydlet naprosto na hlavu. Má někdo podobnou zkušenost? Pokud ano, tak jak to řešil? děkuji

Tak asi čeká nějaký posun. Třeba žádost o ruku. Nebo tak něco. Proto jede jen v módu moje a tvoje. Ale jestli se stresuješ při nákupu dárku, že ti ho hodí na hlavu, to už je trochu přes čáru. Rozhoně bych se kvůli úpravám v bytě nezadlužovala. Kdyby s něčím přišla, řekla bych, že momentálně na to nemám a že je to zbytečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
26.7.22 11:17

Kupování nových a nových věcí je forma závislosti, tedy ten konzumní způsob života, jak píšeš. Řeší si tím nejspíše něco z dětství. Často to tihle lidé dělají aniž by o tom věděli nebo si to připustili…že se jedná o závislost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.7.22 11:18
@Semtex píše:
Tak bez bydlet k ni, zrekonstruujte tvůj byt a následně se tam přestěhujte. Dále svatba, děti, dovolená v Jugoslávii.Když píšeš, ze řeší blbosti, a pak píšeš, ze to stojí statisíce je vyřešit, tak to asi nějaké detaily nejsou? Nebo prodejte oba byty a kupte si dům nebo aspoň 4+1 a začnete od nuly oba. Ale co já vím, co vy vlastně chcete a na čem je pro vás reálně se domluvit :lol:

No blbosti typu barva podlah, koupelny a kuchyňské linky, značka spotřebičů… vše je nové, ale jen ne v barvách, které se jí líbí. Takže blbosti za statisíce…fakt nebudu předělávat nový byt kvůli jinému vkusu na barevnost. Podotýkám, že barvy jsou standard, žádné výkřiky. A prodat každý svoje a koupit jeden společný ABC zjistil, že jsem tam, kde jsem byl, mi taky nepřijde jako rozumný krok :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
949
26.7.22 11:20

Já vidím jako problém to, jak budete řešit výbavu pro dítě tak, aby byla funkční a zároveň esteticky uspokojovala ženu… Pro děcka je tolik krásných lákadel, které „musíte mít“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
26.7.22 11:22

Npo to je těžký, když nevíme, co přesně jí vadí…na jednu stranu může bejt cimrlína a věčná kritička a vydržet se to nedá, na druhou stranu, třeba to máš fakt děsný…znám takovej případ, máme manžele, kamarády, on je takovej ten kutil, strašně hrdej na sebe co svede, hele..ale má to vždycky strašný, co on vymyslí…katastrofa… :nevim: takže takhle těžko soudit…já nemám moc ráda chaos, vyloženě mě psychicky ubijí třeba přeplácané interiéry, má to na mě fakt veliký vliv, hůř se soustředím, hůř se mi pracuje… takže já bych pak taky raději utratila peníze za to, aby se to předělalo…

A za co třeba utrácí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30922
26.7.22 11:23

A vis co, ja bych se k ni nastehovala, tvuj byt pronajala. Mluvis o rodine, dite/deti do nejakych 5 let klidne mohou byt s vami v loznici. To je otazka tak 6-7 let, kdy se mohou projevit dalsi povahove rysy neslucitelne s vasim vztahem. Ale obecne, pokud musi byt pouze po jejim, budes moc mluvit do veci jako vychova a vzdelani deti? Protoze to umi byt panecku treci plocha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4049
26.7.22 11:28

No tak to by mi lezlo na nervy fest. Nerekla bych, kdyby byl byt v puvodnim stavu, to bych nedala, ale vybavenej po rekonstrukci..co by princezna chtela vic? Predpokladam, ze zmena nejake te dekorace, doladeni neceho, by ti nevadilo, ale pokud jede pecky v podobe toho, ze chce jiny nabytek atd.,tak te chapu a souhlasim, ze v dnesni dobe je to naprosta zbytecnost.
Asi se slecna nudi? Jestli ma. tendenci prekopavat vsechno a vzdycky, tak to s ni budes mit jeste docela narocny.
Ja se nastehovala k exmanzelovi pred myma 19 narozeninama, byt mel zrekonstruovany, a me by ani tenkrat nenapadlo na tom neco menit. Joo vymenil se kvuli me středový koberec, ale upravy typu manzelska postel nad gaucem a nove vestavene skrine v predsini jsme si uz vymysleli spolu a protoze jsme chteli. A neumim si predstavit, menit mu ten byt podle mych predstav, jen aby se nereklo. Ja byla rada, ze bydlime hodne slusne a nemusime se tam za to vubec stydet. To ja se prizpusobila bytu, nemusel se byt prizpusobovat kvuli mne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
26.7.22 11:30
@Semtex píše:
Tak bez bydlet k ni, zrekonstruujte tvůj byt a následně se tam přestěhujte. Dále svatba, děti, dovolená v Jugoslávii.Když píšeš, ze řeší blbosti, a pak píšeš, ze to stojí statisíce je vyřešit, tak to asi nějaké detaily nejsou? Nebo prodejte oba byty a kupte si dům nebo aspoň 4+1 a začnete od nuly oba. Ale co já vím, co vy vlastně chcete a na čem je pro vás reálně se domluvit :lol:

No mají to dnes těžký s těmi „neomezenými moznostm7“; já kdybych byla v jejich situaci, tak bych svůj byt prodat ani za nic nechtěla, bylo by to moje útočiště, oáza a snad bych už ani v tomhle věku nechtěla deti-byla bych už zvyklá na své pohodlicko, ruznr zpovykana, rozmazlovala bych se…jeje, to jdou hrozně krasne představy, úplně jsrm se nechala unest :lol:

Příspěvek upraven 26.07.22 v 11:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný