Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky, prosím o naléhavou radu. Jsem v koncích. Mamám ani ne 5ti týdeního syna a on když nespí tak vydrží max půl hodiny např na hrací dece nebo v postýlce či chovaný a pak chce prso. Mám ho třeba hodinu na prsu. On ani nepije jen dudlá. Dudlíka mi plive toho absolutně nechce. Nejhorší je že já už to kojení nemohu vystát, jsem z toho psychicky úplně v háji. Mám pocit že jsem nejhorší máma protože nesnáším kojení a já chci být se svým úzasným synkem štastná protože ho miluju a je to úzasné ho mít ale to kojení mě trápí. Nevím co mám dělat, podepisuje se to na mé celkové náladě a pak nemohu být ani veselá když si se sinkem hraju nebo mu spívám a on to určitě cítí že nemám ráda kojení. A to si hrozně vyčítám. Prosím o radu už nevím kudy kam. ![]()
@beerunda Zkoušela jsi víc druhů dudlíků? Co šátek, když potřebuje být u tebe?
@beerunda Přestaň ze sebe dělat dudlík
to mě se. e taky a to mám kojení ráda… jinak já vnutila dudlíka, taky ho moc nechtěl, ale já dudel dělat odmítla.
Vyzkousela si ruzne typy dudliku? Ne kazdy se jim zalibi. To, ze se ti nelibi kojeni, to se neobvinuj. Ne kazdemu je to prijemne. Mne se to po case zacalo i libit dokonce. Spis nevim, co bys chtela, aby 5 tydenni dite jineho delalo. Jako uz jen to, ze v tomhle veku vydrzi pul hodiny na hraci dece je podle me dost. Treba si byl v brisku zvyklu dudlat palecek, potrebuje tvoji blizkost, uklidnuje ho to, atd.
Pokud v tobě kojení vyvolává takové pocity, tak nekoj. Dej UM a užívej si dítka. A to ti říkám jám, která kojení miluju a kojím už 18m. Ale nemá cenu kojit za každou cenu ![]()
@beerunda já kojím 27.měs, takže v tomto směru do pocitu nevole při kojení vcítit nedokážu..ale třeba chce být prckem prostě jen v kontaktu s vámi. Na to je ideální šátek. Na FB je super skupina „Nosíme děti“, kde ti poradí co a jak pro začátky s nošení a nepochybuju o tom, že v tvém okolí bude nějaká zkušená nosička. Zkus ten FB. A s tím kojením obecně…proč ti to vadí?..kvůli domácnosti, že nestíháš? nebo prostě fyzicky je to nepříjemné?…ono je to všechno v hlavě
zkus ještě nějakou LP (opět odkazuji na super skupinu https://www.facebook.com/…90100674335/ tam tě určitě nikdo neodsoudí, navíc jsou tam fakt výborné laktační poradkyně. Tohle bych ještě osobně zkusila.. No a když to nepůjde, tak to nepůjde no
blízkost a kontakt bude vyřešená šátkem a kojení vyřeší lahvička. ALe přeci jen UM není to specielně individuálně namíchané mlíko právě pro Tvého syna, to umí jen Tvá prsa. Jo a ještě mě napadá… mám kamarádku, které se dcerka vůbec nepřisála..nikdy. Tak přes rok odstříkávala a krmila lahvičkou. Takže možnosti kompromisu tu jsou. Ale nezahazuj to ještě, zkus si domů pozvat poradkyni
a neboj, ono se to usadí ![]()
a ještě…skvělá knížka je Mateřství a setkání s vlastním stínem.. tu dporučuju, kde můžu..kdybych si jí bývala přečetla už před porodem, měla bych mnohem snazší šestinedělí a ty začátky vůbec ![]()
Můžete zkusit dudlík kytičku, stojí něco přez 20 Kč v lékárně
Mě se kojení líbilo a líbí ale když už je syn přisátý hodinu a půl tak už nemůžu a pak se mi to nelíbí jinak to mám ráda
Koukám, že tady se nakonec nejvíce řeší následek - potřeba sání = vrznout dudlík a je vyhráno
kojení přece neplní jen nutriční funkci, ale spoustu dalších nutných potřeb. Dudlík fakt blízkost mámy nenahradí.. DOufám, že autorka vezme rozum do hrsti a zkusí vypátrat v sobě, kde je příčina bloku a bude to řešit i nějak jinak než skupováním různých tvarů a značek dudlíků ![]()
Náš malý měl dudlíky Babylove z DM. I ten úplně prťavej. Moc nechce větší velikost, tak furt cucá do 6ti měsiců ale ortodontický. Zkus odsávat. Mě kojení hodně trápilo - bolest, trvalo dlouho, dítě hladné, furt nějaká zatvrdlina. Když jsem odsávala bylo to najednou super. Chlapeček se najedl, já neměla zatvrdliny a vůbec jsme byli víc v pohodě. Na UM bych přešla až po ztroskotání odsávání. Ale myslím si, že je furt lepší odsávat nebo dávat UM než skončit na antidepresivech s věčně řvoucím dítětem ![]()
A předpokládám, že i když ho bude maminka krmit z lahvičky a dá mu dudlík tak se s ním bude mazlit a možná na to bude mít i větší chuť když nebude malej nevrlej…
@j.a.n.i1 píše:
@beerunda Přestaň ze sebe dělat dudlíkto mě se. e taky a to mám kojení ráda… jinak já vnutila dudlíka, taky ho moc nechtěl, ale já dudel dělat odmítla.
Jak jsi to dokázala? Holce jsem opakovaně nabídla různé druhy a pokaždé to okamžitě plive a ještě se tváří, že se mi v nejbližším okamžiku pozvrací. ![]()
@zolycka V mé blízkosti ještě neznamená, že bude nonstop přisáté na prsu… nevidím důvod a nevím proč bych měla dělat něco, co se mi příčí, jen protože má někdo jiný pocit, že je to správně.
Mně poradil pediatr dudlík malému v pusince povytahovat - jako bych mu ho chtěla sebrat, ale samozřejmě opatrně, když ho dudlá tak netahat silou. Za 3 dny už se o něj se mnou rval. ![]()
@Svistice píše:
Jak jsi to dokázala? Holce jsem opakovaně nabídla různé druhy a pokaždé to okamžitě plive a ještě se tváří, že se mi v nejbližším okamžiku pozvrací.
Nedonošenecký dudel a jak jsem zjistila, že delší dobu nesaje, tak jsem mu ho zaměnila za prso, ale držela ho stále v kojící pozici a dudel malinko povytahovat a postupně ho vzal.