Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@j.a.n.i1 Nedonošenecký? To neznám, zkusím zagooglit. Já nemám problém, že by si ze mě chtěla dělat dudel, pros si sama po najedení většinou pustí. Jen bych jí po dvou a více téměř nonstop prořvaných hodinách občas tu klapačku potřebovala něčím zavřít. ![]()
@beerunda píše:
Mě se kojení líbilo a líbí ale když už je syn přisátý hodinu a půl tak už nemůžu a pak se mi to nelíbí jinak to mám ráda
proč „nemůžeš“..už to bolí? je to nepříjemné? nevydržíš tak dlouho v jedné poloze?…já jsem první měsíce fakt prokojila, dcerka se často u prsa - s prsem prospala k dalšímu kojení..ale já u toho měla relax..pohodlně opřená v křesle, ruce podložené polštářem, nohy položené na taburetku..u volné ruky uvařený čaj a něco k snědku (a nezbytnou čokoládu), pak knížku nebo notebook… bože, kéž by se takový den aspon jednou ještě vrátil.. takový leháro
ale vím, že zvlášt v šestinedělí to bylo taky náročný, spousta nejistoty v péči o miminko obecně… sama musíš vědět, co chceš.. ale pokud kojení není bolestivý od začátku, tak prostě pořeš šátek, polohu kojení..a ono se bude postupem času snižovat
malá měla na začátku průměrný čas kojení 45min-1hodina a ve 4měs to už bylo sotva 20min a pak? za 5min byla najedená, jen to vrzlo ![]()
@beerunda píše:
Ahoj maminky, prosím o naléhavou radu. Jsem v koncích. Mamám ani ne 5ti týdeního syna a on když nespí tak vydrží max půl hodiny např na hrací dece nebo v postýlce či chovaný a pak chce prso. Mám ho třeba hodinu na prsu. On ani nepije jen dudlá. Dudlíka mi plive toho absolutně nechce. Nejhorší je že já už to kojení nemohu vystát, jsem z toho psychicky úplně v háji. Mám pocit že jsem nejhorší máma protože nesnáším kojení a já chci být se svým úzasným synkem štastná protože ho miluju a je to úzasné ho mít ale to kojení mě trápí. Nevím co mám dělat, podepisuje se to na mé celkové náladě a pak nemohu být ani veselá když si se sinkem hraju nebo mu spívám a on to určitě cítí že nemám ráda kojení. A to si hrozně vyčítám. Prosím o radu už nevím kudy kam.
Tak se na to kojení vykašli.
Nevadí, když se dítě nekojí a krmí z lahve. Není nutný to lámat přes koleno.
@Svistice já kupovala asi teda ten „nedonošenecký“ v DM asi za 30 Kč a mají ho označený jako 0 -2měsíce ![]()
@Unzeitik píše:
@Svistice já kupovala asi teda ten „nedonošenecký“ v DM asi za 30 Kč a mají ho označený jako 0 -2měsíce
Jojo, to bude on ![]()
Ajaj, to je prekerka. člověk chce být ten nejlepší jako pro dítě, tak i vůči sobě. já být v tvé kůži, tak bych asi pořídila spíš šátek a na dudlík se vybodla. naše malá taky dudel nechce (jupííí),nikdy ho neměla a ani mít nebude. Dudlík jsem já
. ALE: čím je malá větší, tím se její dudlací intervaly zkracují a věřím, že to tak bude i v tvém případě. Nechsi ti vnucovat, aby ses vykašlala na to, že ti není psychicky dobře, mám pro tebe spíš povzbuzení, že je to přechodný stav a zakrátko miminko nebude dudlat hodinu, ale půl h.,poak 15 minut, pak 5 a nakonec bude dudlat jen pár minutek, než usne.
Nejspíš máš trochu víc kontaktní miminko a potřebuje tě cítit. ještě jsem se tě chtela zeptat: co konkrétně ti na tom, že kojíš, vadí?
Příspěvek upraven 26.05.15 v 18:16
Tak možná, že se to tu někomu nebude líbit, ale já bych byla dost razantní. Přes den vydržet pauzy mezi kojením aspoň dvě hodiny, maximálně 10 minut z každého prsa a pak utnout. Jinak prostě vrazit dudlík a vydržet.
To samozřejmě neznamená miminko nepotulit nebo nepochovat, když chce kontakt, to je jasné. Ale dělat dítěti živého dudlíka je fakt blbost.
@pavlats Tak já bych na minimálním intervalu netrvala - pokud bude dítko pít, stejně tak mi přijde nesmyslné omezovat délku, opět za předpokladu, že dítko pije, jen je pomalé, naopak, když přestane pít po 5 minutách, tak mu prso seberu hned.
@pavlats píše:
Tak možná, že se to tu někomu nebude líbit, ale já bych byla dost razantní. Přes den vydržet pauzy mezi kojením aspoň dvě hodiny, maximálně 10 minut z každého prsa a pak utnout. Jinak prostě vrazit dudlík a vydržet.
To samozřejmě neznamená miminko nepotulit nebo nepochovat, když chce kontakt, to je jasné. Ale dělat dítěti živého dudlíka je fakt blbost.
hezký, jen dodám, že kojení v daném intervalu omezený čas u prsa je takovým začátkem konce kojení obecně… protože nastanou růstové spurty apod. a když si miminko neřídí laktaci samo, tak prsa netvoří odpovídající množství..to jsou takové rady z minulé doby komunismu
už dávno PŘEKONANÉ rady!!! a kojení fakt nepodporující! jen aby bylo dodáno i to „B“ ![]()
@zolycka No to je možné, ale já takhle v pohodě odkojila tři děti.
Nechci aby to vyznělo nějak špatně, ale jsem máma ne otrok. ![]()
@beerunda píše:
Ahoj maminky, prosím o naléhavou radu. Jsem v koncích. Mamám ani ne 5ti týdeního syna a on když nespí tak vydrží max půl hodiny např na hrací dece nebo v postýlce či chovaný a pak chce prso. Mám ho třeba hodinu na prsu. On ani nepije jen dudlá. Dudlíka mi plive toho absolutně nechce. Nejhorší je že já už to kojení nemohu vystát, jsem z toho psychicky úplně v háji. Mám pocit že jsem nejhorší máma protože nesnáším kojení a já chci být se svým úzasným synkem štastná protože ho miluju a je to úzasné ho mít ale to kojení mě trápí. Nevím co mám dělat, podepisuje se to na mé celkové náladě a pak nemohu být ani veselá když si se sinkem hraju nebo mu spívám a on to určitě cítí že nemám ráda kojení. A to si hrozně vyčítám. Prosím o radu už nevím kudy kam.
KOjení mě psychicky deptalo, mám k němu odpor. Nasadila jsem UM u staršího a u druhého miminka jsem kojení ihned odmítla. Na UM prospívali krásně, vždy jsem věděla kolik vypili, kdy bude cca další krmení a že zrovna nepláčou z hladu. Nemohla jsem si to vynachválit. Jen těch peněz ![]()
@j.a.n.i1 Jasně, já to myslela spíš tak, že kojit hodinu v kuse je podle mě blbost. Mimčo stejně pije pár minut (jistě, každé jinak) a pak už jen žužlá - a to bych utla.
A časté kojení je vyčerpávající začarovaný kruh - v prsu se málo vytvoří - dítě se málo napije - brzy chce zase. Když vydrží mezi kojením déle, mléka s stihne vytvořit více a mimčo se více zasytí, pak třeba nebude žužlat hodinu. Takže tak.
@pavlats píše:
@zolycka No to je možné, ale já takhle v pohodě odkojila tři děti.Nechci aby to vyznělo nějak špatně, ale jsem máma ne otrok.
asi si pod pojmy máma a otrok představujeme každá něco jiného
jsem máma, neříkám, že mě nikdy „dělání dudlíku“ neomazovalo, ale jako otrok jsem si nikdy nepřipadala
navíc to „dudlíko-prsové“ období je fakt v poměru s celým tím obdobím mateřství co se délky týče zanedbatelné
a i z hlediska období 0-1rok kratoučké
taky jsem ale měla a mám oporu ve svém okolí, takže v tomto mě nikdo nezrazoval a neznejisťoval, že by dítě už/ještě mělo/nemělo apod. nechala jsem věci včetně kojení na požádání plynout a nelituju toho ![]()
@Choupinette Jistěže nechci po tak malém miminku aby dělalo já nevím co. Myslelaj sem to tak že jediné co dělá je že chce být u prsu a to tak často že třeba hodinu a půl kojím a mezitím vydrží max půl hodinky třeba v postýlce