Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Voltiček píše:
KOjení mě psychicky deptalo, mám k němu odpor. Nasadila jsem UM u staršího a u druhého miminka jsem kojení ihned odmítla. Na UM prospívali krásně, vždy jsem věděla kolik vypili, kdy bude cca další krmení a že zrovna nepláčou z hladu. Nemohla jsem si to vynachválit. Jen těch peněz
mam to uplne stejne, u prvniho jsem kojeni vylozene nenavidela, bolelo me to (pres zkontrolovanou techniku), bylo mi to neprijemne, ale do takve urovne, ze se mi trepaly ruce nervozitou, kdyz jsem mela zas kojit, jak jsem dokojila, tak jsem mela pulhodiny pocit ulevy, ze to je za mnou, pak jsem zacala zas byt nervozni, kdy zas bude chtit nakojit, bylo to doslova psychicky i fyzicke peklicko a prvnich 5 tydnu jsem mela v hlave zatmeni a akorat nesnasela kojeni. pak jsem „nastesti“ dostala tak hnusny zanet, ze mi rozrezali prso, 10dni jsem denne jezdila na pohotovost menit dreny, mela troje antibiotika a kojeni skoncilo. a ja jsem zacal vnimat, ze mam radost, ze mam nejake dite a muzu si ho uzit.
druhou jsem taky vubec nezacala kojit, proste jsem to odmitla znova podstoupit. a uzivala jsem si ji od prvniho dne a v daleko vetsim klidu. vypada, ze je z ni normalni dite ![]()
@j.a.n.i1 Ale jak poznám že už nesaje??? To je můj velký problém nevím kdy jí a kdy už ne
@pavlats píše:
@j.a.n.i1 Jasně, já to myslela spíš tak, že kojit hodinu v kuse je podle mě blbost. Mimčo stejně pije pár minut (jistě, každé jinak) a pak už jen žužlá - a to bych utla.
A časté kojení je vyčerpávající začarovaný kruh - v prsu se málo vytvoří - dítě se málo napije - brzy chce zase. Když vydrží mezi kojením déle, mléka s stihne vytvořit více a mimčo se více zasytí, pak třeba nebude žužlat hodinu. Takže tak.
tak důležité je i sání, při kterém dítě nepije, protože stimuluje bradavky a tvorbu mléka…jen díky kojení bez intervalů se laktace sama upravuje dle aktuálních potřeb dítěte, jak by jinak prsa poznala, že má dítě vyšší potřebu mléka?!…je tu jednoduchá rovnice „větší poptávka=větší nabídka“..ale"sání omezené 10min z každého prsa co min.2hodky = větší nabídka?!"..asi těžko..spíše =stále stejná nabídka=přikrmování UM = časné zavedení příkrmu…proč si to proboha takhle stěžovat v případě, kdy mě kojení nebolí a dítě se efektivně přisává
za další mléko se tvoří i a časem zejména BĚHEM samotného kojení… kdyby to bylo jinak, tak těžko kojím se svými skoro jedničkami 27.měs. ![]()
@brko nevím jestli mám dost mléka, jestli není chudinka hladový, nepoznám kdy papá a kdy jen dudlá. KDybych toto vše věděla tak jsem v pohodě a ráda se s ním u toho dudlání budu mazlit. A jedna bradavka mě opravdu bolí. Ale to není ten problém
@beerunda využij tu skupina na FB, kterou jsem tu odkazovala výše…tam ti veškeré dotazy fundovaně zodpoví
užitečné články jsou i na mamila.sk . Já neříkám, že máma nemůže mít z kojení psychický blok až psychické problémy…jak už i psaly zkušenosti holky výše…ale je to skutečně tvůj případ?
třeba by stačilo málo..pár věcí změnit, přidat šátek..a budeš spokojená při kojení ty i miminko ![]()
@zolycka Já se svými jedničkami kojila přes půl roku tandemově… a aktuálně je to celkem už 4,5 roku a nepotřebovala jsem k tomu nikdy nechat dítě cumlat prso místo dudlíku, takže jen tvoje cesta nemusí být ta jediná správná.
@beerunda Myslím, že je to normální, malá to tak taky měla, ale mě to nevadilo, zpětně na to vzpomínám jako na úžasný relax, proležela jsem to na gauči u tv a notebooku
Když ti to vadí, že dudlá dlouho, tak ho prostě odpoj, ale musíš ho zabavit jinak, aby neplakal… něco mu ukazuj, vyprávěj, zpívej. A dudlík zkus malou velikost.
@zolycka Jasný, já to beru, nic proti tomu.
Ale dnes se všude řeší (obecně), jak vše řídit jen podle miminka atd… a kdo miminku plně nevyhoví, tak to dělá špatně.
A kdo to tak úplně nevnímá, tak si snadno připadá jako špatná matka.
Proto jsem tím svým příspěvkem chtěla zakladatelce říct, že to tak být nemusí a nevidím na tom nic špatného. Samozřejmě, že se to vždy musí miminku přizpůsobit, ale „vocaď pocaď“ a pokud někdo nevnímá hodinové kojení jako ideál, tak nemusí být divný.
@Ema1984 Ale já mnyslela že vadí když se při kojení dívám na TV. Já myslela že se musím soustředit jen na kojení
@beerunda Prosímtě, kdo ti takovou blbost řekl? Na co se potřebuješ soustředit? Dítko si pije samo, když máš už rozjeté kojení. Zbytečně se nestresuj! Pokud ti tv vyloženě neřve, dítku by to nemělo vadit. To přišlo až později, kolem pátého, šestého měsíce, že jí hodně věcí rozptylovalo.
@zolycka Já moc chci kojit a nevzdám se toho ani kdybych měla nějaké problémy. Jen potřebuju vyřešit pár věcí. Kdy mimi pije a kdy jen dudlá, jak poznám že mám dost mlíka a mimi nemá hlad, a to se opravdu při tom muzu dívat na Tv. A jěště mimi po najedení se u toho mrská vsaje bradavku vyplivne a to dělá dlouho a za čas zas pije/dudlá, nevím, tak až toto vyřeším bude vše super
Zkus dudlík pokapat espumisanem
neškodné, ale funguje. Kojení miluju, ale taky nemám ráda, když funguju jako dudel
@beerunda Při pití se většinou pohybují ouška, chce to vysledovat… dost mlíka poznáš tak že dítko zvážíš před a po kojení a na TV se klidně dívej.
@beerunda Kdy pije, poznáš, ne? U toho mimi dělá i zvuky. Když jen dudlá, nic netáhá, tak je větší ticho:-) Jinak moje to měla tak, že třeba nějakou dobu dudlala a pak začala pít nebo u toho i usínala, tak jsem jí tam nechávala dýl. Tak si třeba stanov limit půl hodiny a pak ho odpoj.
A prosímtě, vážně se nestresuj a na tu televizi koukej, čti si, buď na notebooku, odpočívej, dokud to jde a dokud ti to dítko dovolí. Vážně!
Jinak jestli přibírá, hlad by mít neměl. Taky jsem se bála o mlíko, ale ono opravdu ze dne na den nezmizí a kde je poptávka, je i nabídka. Hodně jsem si hlídala tekutiny, pila kojící čaje, caro nebo meltu.