Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Lepší to být nemusí ani kdyz budou starší sourozenecke sarvatky jsou běžné,u holek často vyhrocenejsi.
@Anonymní píše:
Ahoj. Už se musím vypsat. Mám dvě dcery tři a pět. Myslela jsem že si spolu budou hrát, aspoň nějak. Jenže jsou neustále v sobě. Hádají se, řvou a ječí. V klidu si hrají tak 10 minut a už to jede. Starší jí nic nechce půjčit, mladší jí bere věci. Řvou a hsádají se furtuž mám z toho nervy v kýblu. Nemůžu se dočkat, až budou větší a budou normálně komunikovat. Tohle je na palici
![]()
![]()
to je jak kdybys psala o nás
S tím rozdílem, že mým holkám je 9 a 4 roky a neustále jsou v sobě. Mají se strašně rádi, když se nevidí, ale jakmile jsou spolu, stihnou se servat už po pěti minutách. Radu nemám, musíš to brát s nadhledem, já už jsem taky kapitulovala ![]()
Jo jo… Druhá strana tábora „mame jedináčka“
no zatni zuby a mysli na to, že až tady s mužem nebudete, tak tady nezůstanou samy… To je myslím nejčastější argument na nás, co máme jedináčky. Prostě ti za 50 let poděkují a do ty doby asi bůh s tebou ![]()
PS:bitky na život a na smrt se sestrou si pamatuju hořce dodnes (přes dětství až po pubertu)a pak kolem 20-25 se to zlomilo ![]()
Mam dva kluky a je to úplně stejne. Doufala jsem, ze časem otupím, ale zatím mne deptají docela solidně. Navíc jsou od povahy hluční a mluví hodně nahlas i když se zrovna nehadaji. A já mam tak rada ticho ![]()
U nas to zacalo teda az pozdeji, kdyz starsi prisel do puberty. Do te doby si vyhrali (mame kluky) vazne hezky. Alespon, ze maji vlastni pokoje, zavrou se tam a je klid. Nebo je tam poslu ja, at mam klid
Jsou dny, kdy se bavi spolu hezky, ale i dny, kdy jsou doslova na zabiti. Uz ani nemuzu rict, ze to provokuje mladsi, uz se provokuji navzajem. Nejhorsi je, kdyz ma jeden prusvih, ten druhy uplne ozije blahem, chodi za mnou, vyptava se, komentuje, ma vychovne vykriky: ja to rikal, to ma z toho, ze…atd. ![]()
Totéž v bledě modrým, jen věkový rozdíl trochu jiný. Založíme klub?
@Anonymní píše:
Ahoj. Už se musím vypsat. Mám dvě dcery tři a pět. Myslela jsem že si spolu budou hrát, aspoň nějak. Jenže jsou neustále v sobě. Hádají se, řvou a ječí. V klidu si hrají tak 10 minut a už to jede. Starší jí nic nechce půjčit, mladší jí bere věci. Řvou a hsádají se furtuž mám z toho nervy v kýblu. Nemůžu se dočkat, až budou větší a budou normálně komunikovat. Tohle je na palici
![]()
![]()
Opravdu si myslíš, že bude lépe, až budou starší???
Mám jednu radu: Dej si na nervy čoko, když nezabere čoko, tak načni lahev vína ![]()
A to já je nechám at si pořvou. Naštěstí to zatím není tak časté a spíše si spolu hezky hrají a vymýšlí lumpačiny, kdy pak řvu já ![]()
Hmmmm, mám to úplně stejně 5,5 a 3,5 ve školce zlatíčka příjdou domů a už to začne, zrovna teď se hádají o nějakou čokoládu! a je to pořád dokola…taky na to někdy už nemám nervy, řešit žabomyší hádky
ale co s tím neporadím. nějak vydržet ![]()
@Anonymní píše:
![]()
![]()
Hele to je jen úhel pohledu. Představ si že máš sedm dětí a nebude ti to připadat zas tak špatné.
![]()
@Uju píše:
Opravdu si myslíš, že bude lépe, až budou starší???
Mám jednu radu: Dej si na nervy čoko, když nezabere čoko, tak načni lahev vína
Mám holku 15 let a kluka 10 let. Zrovna se málem porvali, protože mu holka dala sežrat, že jeho školní vánoční výrobek je ošklivej…
Ahoj. Už se musím vypsat. Mám dvě dcery tři a pět. Myslela jsem že si spolu budou hrát, aspoň nějak. Jenže jsou neustále v sobě. Hádají se, řvou a ječí. V klidu si hrají tak 10 minut a už to jede. Starší jí nic nechce půjčit, mladší jí bere věci. Řvou a hsádají se furt
už mám z toho nervy v kýblu. Nemůžu se dočkat, až budou větší a budou normálně komunikovat. Tohle je na palici