Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Berry77 píše:
pokud jste ho vozili v autě, aby usnul, tak to mi opravdu stačí. Nebudu ti oponovat, protože by to nemělo smysl.
A dokážeš pochopit, jak náročná situace to je? Četla jsi celý příspěvek od anonymní? Velmi podrobně tam vysvětluje, jak náročné miminko bylo, dále píše, že dětem neustupuje, po hlavě si skákat nenechává. Dítě absolutně nemohlo být rozmazlene.
@Anonymní píše:
Ano, vozili, protože 4 hodiny ječel a nespal. Nepomohlo nic. Doktorka mi poradila, že máme zkusit auto. Udělali jsme to asi jen 4× v návalu největšiho zoufalství v době, kdy měl zápal plic. Zkoušeli jsme i vyrvavaci metodu. Neúspěšně. Dětem neustupuju, po hlavě si skákat nenechám. Ale děti jsou různé.
Tvůj postoj chápu. Po prvním dítěti jsem to viděla stejně.
Souhlasím s tebou. Můj prvorozený plakal i 15 hodin denně. Nechápu, že jsem přežila první půl rok. A kdo to nezažil, nepochopí. Lidé, jako @Berry77 budou mít stále svá dogmata a představy, jak by to oni udělali líp a „správně“ - mě osobně tihle brouci pytlici už jen baví ![]()
Jinak nám se k tomuhle rarachovi narodila ještě holčička, jsou od sebe 19,5 měsíce. Holka je klasický miminko, takže až teď chápu, o čem mluví ty matky, co se jim po mateřský stýská. Se synem to fakt nehrozilo. Každopádně teď mu jsou dva a čtvrt a je to divoch, rarach, uličník a zlobidlo, ale je boží
krásně mluví, všechno chápe, rychle se učí, mazlí se.. ale dodnes musím být co se jeho aktivit týče ostražitá na 110%
![]()
@belladonna píše:
A dokážeš pochopit, jak náročná situace to je? Četla jsi celý příspěvek od anonymní? Velmi podrobně tam vysvětluje, jak náročné miminko bylo, dále píše, že dětem neustupuje, po hlavě si skákat nenechává. Dítě absolutně nemohlo být rozmazlene.
Nektere matky jsou holt dokonale a my ostatni jen neschopne
muj syn hystericky rval 99% procent doby, kdy byl bdely cca do 10m. A ne opravdu jsem ho nerozmazlila nosenim, protoze je absolutne nekontaktni dite. Nedal se zaujmout hrackami a ma to tak do ted. Je to kluk a opravdu v zivote jsem ho nevidela jit, vzit si auto a jen tak si jezdit. Nase spec. Pedagozka ve skolce rekla, ze proste nektere deti nevidi smysl v tom, ze si budou hrat s hrackami. Syn je prave takovy, ze kdyz ho vypustim ven a necham ho bez dozoru 5min, tak se desim, co vymysli. Dela nebezpecne veci, protoze potrebuje neco vymyslet. Minule prisel za tatem a donesl mu vykuchanou vlozku z drevenych dveri, k vykuchani mu stacila nasada od valecku na malovani. Nebo je takovy, ze ma cely den detskou navstevu, clovek by rekl, ze bude konecne unaveny. Jen se zminim, ze za chvili pujdou domu a on uz vymysli, ke komu dalsimu pujdeme. Nebo porad chce delat pokusy. Nikdy nema dost. Proste clovek s nim jede na 200 procent. Neumi se sam zabavit, v peti letech porad potrebuje dospeleho. Do 4.5 let jsem neznala celoprospanou noc, zije intenzivne i v noci, rano my vyklada sny. Vecer uleha s vetou, za kolik hodin bude rano a bude uz moci vstavat. No i moje mamka se snazila mne dokazat, ze jako mimino ho musim nechat vyrvat, ze si s nim raz dva poradi a uspi, pak s uznanim prisla, ze syn je trida a nic na nej neplati. Navic on opravdu neni vztekaci. Spis vecne spatne naladen. Mantinely ma, ale dokazal by s clovekem diskutovat o hovne hodinu, jen aby dosahl sveho (mozna z nej bude politik)🤣. Ja uz jen rikam, ze se synem proste musime prezit do jeho dospelosti.
@Venetia no prave si rikam, kdo vi proc to tak je… ja třeba se citim velice nepohodlne, kdyz moje mamka se zacne posmivat memu 5letemu dite, ze kvuli necemu breci. Minule jsem se ji ptala, proc to dela a ona mne rekla, ze proto aby se citil trapne a priste uz to nedelal. V podvedomi jsem citila, ze to delavala i mne a nesnasela jsem to. Jako v 5letech u syna urcite nevyvola to, ze priste nebude plakal kvuli tomu, ze se mu moje mamka posmivala, vyvola v nem akorat to, ze az se nebude citi dobre, ona nebude tim, za kym bude chodit. Tak to mam ja. Svoji mamku mam rada, ale s problemem za ni nejdu, protoze se necitim dobre s ni v te situaci. Proto se snazim zamyslet nad tim, jak se k detem chovat.
@klenice píše:
Zakladatelko, jako bys popisovala meho syna, jen s tim rozdilem, ze ja si na druhe s timto prvnim deckem netroufla. Tech hodin, co prorval zavreny na chodbe, ja byla fakt dusledna a neuhla ani o krok. Rves? Rvi si, ale zavri se na chodbu, az dostanes rozum, prijd…2, 3 hodiny vzdoru. Zkousel na me nekolikrat duseni, modral, zvraceni, ja ho ochladila, foukala do obliceje, utrela zvratky…nekolikrat se mi pozvraceny urval do spanku na zemibyl to minimalne rok trapeni. Ale STALO TO ZA TO! Tys to bohuzel nedotahla do konce - spis si ani vychovavat nestihla zacit, mas dalsi dite a uz zadne sily navic. Radeji mu ustoupis, nez abys ho dusledne vedla. Je to na krev, ano, kluk bude rvat, vzdorovat o to vic, ale ty, pokud chces neco zmenit, ho ted musis vychovne sokovat, tj. chtit po nem neco uplne noveho, aby se uklidnil a dotahnout to do konce. Jinak dle popisu te ma totalne na haku.
Tvl, mě je z tebe normálně na blití, hnus…a tohle si pořizuje dítě, proboha…
@Klara178 z čeho je ti na blití? Že dítě řve a matka ho nechá? Co je na tom špatného? Ona ho nebila ani nijak fyzicky netrestala, dítě rvalo samo od sebe. Co bys dělala ty?
@Cuddy píše:
@Klara178 z čeho je ti na blití? Že dítě řve a matka ho nechá? Co je na tom špatného? Ona ho nebila ani nijak fyzicky netrestala, dítě rvalo samo od sebe. Co bys dělala ty?
Zahrnula ho láskou a pozorností. Pořád by ho objímala, určitě by to pomohlo. Neznáš?
Načítámm citovaní příspěvek, Čekejte prosím…
Tobě její příspěvek připadá normální? Že se duši, zvraci a ona ho nechá x hodin nekde řvát a usnout mezi zvratkama?
@Klara178 Jak to se mnou mluvis? To takto jednas i pred detma s cizimi lidmy? Bez si vyplachnout usta. Chtela bych videt, jak bys dite, jako je muj syn, vychovavala ty. Miluju ho, obejmu, ale pokud nebyl schopen se uklidnit a zkousel hranice, poslala jsem ho na chodbu do doby, nez se neuklidni. A pred takovymi sprostymi zumpamy, jako ty, se nemusim obhajovat - bezne rikas treba na ulici cizim lidem, ze je ti z nich na bliti, ze jsou hnus?
Predpokladam, ze mas doma jeste statickeho „mimiska“, ktereho slunickove objimas a rikas tomu vychova. A tim koncim, s nekym, kdo je hulvat, odmitam diskutovat.
@Klara178 tys tam s nama byla, ze vis, jak to bylo?
nepamatuju si…
bez radeji varit obed holka, jestli to umis.
Zakladatelko nenech se vtlacit do tyrani ditete. Polevani ledovou vodou je mucici technika a je zakazana mezinarodnimi umluvami. Tvym ukolem jako matky je diteti pomoct si poradit s tim zmatkem, ktery nezvlada. Je mozne ze jsi udelala nejake chyby, ale ty ted tezko napravis nejakymi nasilnymi metodami, naopak by to mohla byt posledni kapka. Samozrejme adekvatni tresty jsou na miste. Ale matka ledujici dvoulete dite, vzdyt to je masakr. Chces aby te nekdo vlacel do ledove sprchy az se mu nebude libit jak se chovas? Neres to na emiminu, zkus si najit nejakou akademii rodicovstvi apod. Ja tady posledni dobou fakt ziram, co se v rodinach deje.
A pozor na rozdil mezi tim, ze mas dite „vychovane“ a tim ze se mamy boji pripadne rezignovalo na to zadat od mamy pomoc ci pozornost, navenek to muze vypadat stejne a tyrajici matka je jeste na koni, jak to zmakla
@Klara178 píše:
Načítámm citovaní příspěvek, Čekejte prosím…
Tobě její příspěvek připadá normální? Že se duši, zvraci a ona ho nechá x hodin nekde řvát a usnout mezi zvratkama?
A co ma delat? To dite musi pochopit, ze demonstrativni zvraceni k nicemu neni. Mam podobne druhe dite. Ano, jdu za nim, obejmu, zkusim uklidnit, pokud se nedari, opet odchazim. Take je schopne z toho vzteku usnout. Pokud ustoupim, priste akorat prida na intenzite. Prvni dite toto nedelalo ani omylem.
@belladonna píše:
souhlasím. Já jsem ráda, že tak náročné, ubrečené a dráždivé děti nemám. Každej má nějakou radu, ale myslím, že co píše třeba e008, to se musí zažít a člověk pak získá trochu pokory.
Ano, vozili, protože 4 hodiny ječel a nespal. Nepomohlo nic. Doktorka mi poradila, že máme zkusit auto. Udělali jsme to asi jen 4× v návalu největšiho zoufalství v době, kdy měl zápal plic. Zkoušeli jsme i vyrvavaci metodu. Neúspěšně. Dětem neustupuju, po hlavě si skákat nenechám. Ale děti jsou různé.
Tvůj postoj chápu. Po prvním dítěti jsem to viděla stejně.