Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@divine woman píše:
A do školky půjde kdy?
Chtela jsem jej dat od ledna příštího roku, ve trech letech.
Mně se podobně chová šestiletý. Chce to vydržet. Ono to jednou přejde. U nás už to je slabý odvar proti tomu, co bylo.
U nás se to začalo lepšit tak v těch 4 letech, kdy začal mluvit.
Teď už je řev jen tak 5-8× denně a ani už nemá takovou výdrž, což je pohoda. Hodně pomáhá přesně vymezit mantinely a na tom trvat. Na začátku scény, ale jak si zvykne, že to tak bude, tak to je o dost lepší.
Taky mi pomohlo ho připravovat na to, co bude. A neřešit kraviny, u kterých nejde o život.
Sprcha nepomohla. V afektu pomáhá umýt obličej, aby se probral s tranzu.
@Anonymní píše:
Dekuju vsem za názory. Ledovou sprchu uz jsem taky jednou zkusila. Rval jeste víc. Snazim se, aby poslouchal, ale zároveň ano, přiznávám se, ze casto ustoupim a dam mu pred obedem treba piškot, který chce, jenom aby neřval. Asi jsem selhala. Ja uz nedokazu po tech dvou letech poslouchat ten každodenní rev. Jsem asi slabá… ale jak se obrnit? Ano, o nějaké PAS jsem již taky uvažovala, ale oční kontakt on treba udržuje, směje se kdyz se s nim delaji kravinky a venku je docela rad, az na to ze neposlechne
Zakl
no jo, to si ale na problemy zadelavas sama. Dite ted vi, ze kdyz bude rvat, tak dostane, co chce. A pokud to nezabira, tak asi rve malo a musi přidat. Ja bych ho nebila, nesprchovala a podobne zoufale veci. Ale jednou vysvetlit, pokud rve dal, tak zavrit do pokoje, tam at rve. Ale ty chces mit klid, ty mas svoji praci hotovou a on vam atmosferu kazit nebude. Na spatnou naladu ma narok, ale sam.
@Anonymní píše:
Chtela jsem jej dat od ledna příštího roku, ve trech letech.
Dala bych ho do soukrome na par dni co nejdrive. Mene skody napacha skolka i pres odpor ditete nez matka, ktera je z nej na nervy.
@Anonymní píše:
Obnovuji diskuzi. Jsem uz skoro uplne na dne z vlastního ditete. Klukovi jsou dva roky a čtvrt a jeste nepřestal rvat. Vsechno je problem. Oblekame se ven - řev. Umýt ruce po příchodu - rev, u jídla řev proste porad kvuli něčemu vyvadi. Od malička byl dráždivé dítě, odmítal kontakt ( ten odmítá stále, vubec se nemazli) a hodne plakal. Zlepšilo se to s prvními slovy, ale porad nijak extra nemluvi. Musí mit vsechno hned. Rano jak vstane, okamžitě musim začít kmitat, rychle mu nachystat snidani, protoze se děsím, ze bude zase rvat. Uz jsem na ten křik tak alergicka, ze mam kolikrat i úzkosti. Ted mam doma navic skoro tříměsíční holčičku kterou kojim. Malá je zatim úplný opak, spinka, papa, nosím ji hodne v satku, protoze jinde nema klid na spani. Usne v kocarku či kolibce, kluk zarve a je po spanku. Je mi ji tak lito. Nekdy me napadá ze jsme meli s druhým jeste pockat, ale první je takový odmalička. Uz nevim jak na nej, venku neposloucha, musim jej rázně chytit za ruku a dat pres zadek aby nevletel do silnice. Nesnasim to. Nesnasim kdyz musim zvyšovat hlas nebo decko pres plinu plácat, ale to ho mam nechat se zabit? Uz me ani nebavi si s nim hrát kdyz každou chvili rve. Uznává jedine full servis, jak neco trva déle, jeci. Ani kojit nemuzu v klidu a zda se mi ze je toho mlika min. Mate nejakou radu jak tohle přežít??? Joo jeste mu 3× za den myju zadek, vi moc dobre na co je nocnik, chodim s nim curat i na wc, většinou úspěšně ale sám si neřekne. Jsem uz unavena. Radeji anonymně…
Az začne řvát dej ho pod studenou sprchu. Beze srandy, nemůžeš si nechat skákat na hlavu. Ségry holka dělala to samý, ještě teď v 5 má občas hysterak, tak ji capne, dá pod sprchu, a jak je klid. Radši anonym aby se některé dámy neposr…
A domlouvani ti opravdu nepomůže. Radši párkrát pod sprchu, přes zadek, pak už stačí jen pohrozit. Oni si to děcka moc dobře uvědomuji.
Já to napíšu klidně bez anonymu. Jedno dítě v rodině chytalo takové hysteráky, až se dusilo. A studenou sprchu doporučila dětská doktorka. Pár sprch a byl klid. Jo a bylo mu tak 5-6 let, když ho braly ty záchvaty.
A jeste. Vek kolem dvou let je narocny sam o sobe, natoz s prichodem sourozence. Ja kolem tech 2,5 byla take v krizi, nelibilo se mne, jak se chovam ke starsimu diteti. Tak jsem si na doporuceni jedne uzivatelky odtud, ktera mela podobně stare deti, nasla na youtube parminutove video klinické psycholozky lidmily pekarove, pak si precetla jeji knizku, rozmyslela jsem si, co je mne blizke a co je pro nás nepouzitelne a jiz pres rok se toho drzim a jsme mnohem spokojenejsi.
Dekuju vsem za názory a pohledy na věc. Prijmam samozrejme i kritiku. Ano, vim ze si za to částečně muzu sama, ano jsem uz asi i hystericka a vypsychla, jak tu někdo psal. Zkusim neco z vašich rad aplikovat, o soukromé školce pouvazuju…
zakl.
@Berry77 píše:
Chudáci děti, vypsychlá hysterická matka, která vůbec netuší, co to je výchova, navíc rozdíly mezi dětmi bijí do očí, je jen otázka času, kdy se začne projevovat i holčička a to teprve začne mazec.
Nevím, jestli jsi tak mladá, nebo něco jiného, ale výchova je pro tebe evidentně španělská vesnice.
Holčička taková vůbec být nemusí, každé dítě je jiné. Když je dítě náročné, toto bylo už od miminka, potom je to pro tu mámu o to těžší a málokterá to zvládá levou zadní. Vůbec bych ji nekritizovala.
A víte, že když dáte dítě pod studenou sprchu, tak to dítě má pocit že se topí?! Super zážitek, který poskytne milující matka
Pokud dítě chytá nějaké hysteráky že až modrá, tak se doporučuje otřít obličej studenou žínkou, nebo nacákat do obličeje, ne ho vrazit pod ledovou sprchu.
Je tam riziko psychických problémů do budoucna, stačí s přečíst některé zkušenosti dospělých, nebo rodičů, kteří něco takového taky zkoušeli, nebo na nich bylo provozováno.
Ale každej ať si dělá po svým, následky ponese jeho dítě a on v budoucnu sám.
Mně by stačilo vědět od psychologů, že tam to riziko je, navíc to dítě to neučí zvládat vztek, spíš naopak.
Já bych mu nevycházela vstříc, i když ne nějak dogmaticky, nechala ho řvát, řešila to důležité, ne prkotiny.
@Koblizkova1980 A co bys dělala, kdyby dítě mělo takový hysterák, až by se dusilo? Když mu neliješ vodu na hlavu, tak ten pocit nemá.
@divine woman píše:
@Koblizkova1980 A co bys dělala, kdyby dítě mělo takový hysterák, až by se dusilo? Když mu neliješ vodu na hlavu, tak ten pocit nemá.
má se otřít obličej žínkou namočenou ve studené vodě, efekt by měl být stejný, akorát na dítěti neděláš pokusy.
Dekuju vsem za názory. Ledovou sprchu uz jsem taky jednou zkusila. Rval jeste víc. Snazim se, aby poslouchal, ale zároveň ano, přiznávám se, ze casto ustoupim a dam mu pred obedem treba piškot, který chce, jenom aby neřval. Asi jsem selhala. Ja uz nedokazu po tech dvou letech poslouchat ten každodenní rev. Jsem asi slabá… ale jak se obrnit? Ano, o nějaké PAS jsem již taky uvažovala, ale oční kontakt on treba udržuje, směje se kdyz se s nim delaji kravinky a venku je docela rad, az na to ze neposlechne
Zakl