Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
zdravím všechny maminky,a prosím o radu.Mám roční dcerku,která se v noci neustále budí a cestuje v postýlce.Lozí tam po čtyřech nebo přímo chodí a k tomu je schopná být vzhůru i 3hod.někdy si chce hrát a z toho někdy by spinkala ale nejde jí usnout.Už jsem z toho docela utahaná,naposledy kdy spala celou noc bylo když měla 3.měsíce.Od té doby je to děs.Spinkat jde kolem 20.00hod.A to je opravdu utahaná,že usne sama bez nějakých rituálů
ale spí do půl noci a pak to nastane.Kňourání,lození i brek a pořád dokola.Mlíko mi v noci odmítá,takže hlady nebo žízní to není, tak v čem to je?moc děkuji za rady…
To je mi tě líto. Tohle já vůbec neznám. Mě děti spí celou noc. Zkusila jsi s ní jí večer na hodinku ven před večeří? Taky by neměl být pokoj přetopený, spíše chladnější vzduch- okolo 18stupňů. Dej třeba mokrý růčník na topení aby neměla suchý vzduch na noc. A větrat. Jestli máš čističku vzduchu, tak jí strč na noc malé do pokoje.
A jak spí přes den? Jeden čas mi to Luky hodně dělal a zjistila jsem, že je to proto, že mi usíná ještě odpoledne. Od té doby, co ho nenechám spát déle než do 14ti hod., tak je to lepší. Jakmile usne až déle a nechce se mi ho budit, tak mě pak v noci řádně vytrestá.
Jinak, jak psala Denisa…na noc chladno, to se líp spí. Před večeří ještě pořádně vylítat, po večeři už žádné blbiny (čtení, koukání na pohádku, ale už bych jí příliš lítat nenechala), aby aspoň hodinku před spaním měla už spíš klidový režim. Máme od megafitu čaj pro klidný spánek, taky je to trošičku znát. Bohužel, do třech let se to moc neřeší a přitom všude čtu, jak dítě potřebuje min. 5 hod. nepřerušovaného spánku…to my skoro nikdy nedáme ![]()
Už jsme zkusili opravdu všechno.Přes den mi spí jen jednou a to po dopolední svačince a to je po 10.00hod až do 12.00hod Odpoledne mi usne jen vyjímečně,spíš ne než ano.A ktomu je přes den opravdu divoká,že bych si řekla že musí spát až do rána.
Myslíte že se to zpraví?
Spravit se to snad spraví, já si taky u doktorky každou kontrolu stěžovala, jak malý v noci špatně spí nebo nespí vůbec a pořád mě uklidňuje, že je to normální, že některé děti moc nespí. Na druhou stranu, děti které málo spí jsou prý inteligentnější ![]()
Pravdou je, že nám se spaní už taky rovná a několikát spal i celou noc. Zatím pořád převládají dny, kdy se často budí a nechce usnout, ale už i doba, po kterou je vzhůru, se dost zkracuje a nebudí se tak často. Lepšit se to začlo tak nějak v srpnu, to mu bylo cca 14měs.
Jak to probíhá, když nechce spát? Rozsvítíš? Dáš jí nějaké hračky? Někde jsem četla, že se v noci na dítě nemá moc mluvit, spíš vůbec a když už, tak jen šeptat. Nesvítit, maximálně nějakou „bludičku“, nedávat hračky a pokud to jen trošku půjde, tak nevyndávat z postýlky.
U nás to také párkrát proběhlo. Ale nic na mě neplatí, v noci se spí, takže žádné hrani, mluvení a jiné dovádění neexistuje. Do cca 11 ti měsíců pomohlo si vzít do postele - to proto, že jsem nechtěla nechat samotného řvát v postýlce a chodit v pravidelných intervalech jsem byla lína. Takžeke mě do postele a pak už jsem dělala totálně mrtvého brouka. Chvíli se vztekal, dloubal do očí, chtěl si hrát, ale nakonec to vzdal a usnul. Po pár nocích už se nebudil vůbec.
Okolo toho roka přestala fungovat naše postel, bral to jako zábavu lézt po nás. Takže když začal jančit, vrátila jsem do postýlky, dala vedle matraci, dělala mrtvého brouka a semtam jsem jen špitla, aby spinkal, udělal hají a pšššš… Po třech nocích to přestalo.
Když se začne budit,dělám jako že spím a jen jí tam pozoruji,když je to únosný tak jí tam nechám mrčet a převalovat se a někdy jí to po půl hodině přestane bavit a zkouší usnout.Někdy to je ale tak že v postýlce stojí a natahuje na mě ruce a přitom brečí,párkrát jí vrátím do postýlky ale opakuje se to.Světlo nerožínám,mluvím na ni minimálně.Někdy jí vezmu k nám do postele,ale stejně tam lozí a po dvou hodinách odpadne.A tak je to skoro každou noc ![]()
Zdravím potřebovala bych poradit, mám 8 měsíčního syna do 5 měsíců spal krásně celou noc nebyl problém a od 5 měsíců to začlo když je dobrá noc tak mě vzbudí 2× a když mě chce potrestat tak sem i každých 15 min vzůru. Ráno okolo 8 vstává úplně jenže je tak hodinu vzůru a usne zase na tu hoďku pak spí po obědě hodinu a někdy si na půl hoďky schrupne i kolem tý 4-5 když se ho snažim zabavit aby nespal tolik přes den je protivnej a nic ho nebaví fakt už nevim jsem už unavená z toho
Já si myslím, že na to žádná strategie ani univerzální metoda není
Prostě některé děti, včetně mého, v noci cestují, budí se a kňourají a musíme vydržet. Včera se tu psalo vynechat sladké odpoledne. Já to zkusila. Nepomohlo, bylo to i horší, protože najednou v jídle změna, tak moc nejedla a v noci byla protivná, měla hlad a byla to jedna z nejhorších nocí posledních dvou měsíců ![]()
Zkus se vic rozepsat…
Je kojeny, na UM? Spi sam nebo s vami, s tebou v posteli…? Usne vzapeti sam nebo uspavas? Cim?
Nemuzou to byt zuby? Nerusi ho neco ze spanku?
Já klidně vydržim ale už nevim jak dlouho stává se mi že mu v noci dávám čaj a najednou se vzbudim a flašku mám u sebe v posteli ![]()
Je od narození na um spí ve své postýlce ale u nás v ložnici uspáváme ale je to katastrofa než usne poplakavá kolikrát uspáváme i hodinu většinou čajem protože dudlík si vyndá a brečí zuby už má 3 a vlastně začalo to když mu rostly první vyklubaly se mu hned 2 najednou a od prvních zubů to pokračuje pořád takhle se nebudil ani když měl koliku a s usínáním také nebyly problémy
@kajulinka450 Napriklad kojene deti, kdyz maji spurt a nauci se v noci budit, tak se pak budi porad ze zvyku i bez spurtu… To me jen tak napadlo, ja vim, ze to moc nesouvisi… Ale mozna ze si s temi prvnimi zuby zvykl, ze ho maminka pochova a tak vstava porad..
V tech cca osmi mesicich zacal muj syn vyzadovat naprosty klid na spani… Spime v jedne mistnosti a mne lehce vrze postel. Pri kazdem mem pohybu zacal lehce mrucet ze spani. Nechrape manzel? Nevrze vam postel?
Mozna bych zkusila dat ho spat do jine mistnosti, kde bude mit stoprocentni klid.