Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, jdu si sem spíše pro útěchu, než pro radu, ale samozřejmě za jakoukoli budu ráda. Mám devítiměsíčního syna a ten v noci prostě nespí. Je co každé dvě hodiny vzhůru. Pořád chce mlíčko. To už neříkám, že ho musím ještě uspávat, protože se naučil lézt a taky vstávat a když ho dám do postýlky, tak prostě leze a stoupá a neusne
. To by ale tak nevadilo, ale to noční vstávání, děs a hrůza. Už jsem, tak nevyspalá, že se mi chce v noci brečet. Už jsem zkusila, aby nespal přes den, aby spal víc. Dávat dřív spát, později spát a bez výsledku. Prostě usne kolem 20:00 o půl desáté se vzbudí na mlíko, pak se vzbudí kolem čtvrt na dvanáct a začne to. Převaluje se chce lézt, když ho otočím začne se vztekat. A tak to jde až do té doby než dostane znova mlíko. Pak usne, ale nejpozději za tři hodiny znova. Už jsem zoufalá, myslela jsem, že děti v tomhle věku už trochu lépe spí. Jak jste na tom byly Vy? A kdy Vám začala dítka konečně spát.
@Adis89 No a co ti přes den jí? Možná by pomohla nějaká hutnější večeře…
Jinak nedávat spát přes den v devíti měsících je hodně brzo… to bych já teda třebas nedělala. Dítě je akorát přetažené a budí se ještě víc, protože zážitky jaksi nestihlo zpracovat. V té době mi dítko spalo přes den 2×. Jeden kratší a jeden delší spánek. Dcera dokonce 3× a to 3× kraší spánek. Ale spala a myslím, že je to důležité pro ten kvalitní noční spánek…
V 6 měsících jsem zrušila noční mlíko, dostal max trošku čaje a nechala jsem ho vyřvat. Po pár dnech pochopil a už to bylo bez řevu. Od té doby se budí max 1× za noc na čaj, ale ne nějak pravidelně, spíš jednou za čas.
No nevím, jestli je to povzbudivé, ale mě dcera vstávala 5× za noc do 2,5 let. Prostě když šla po obědě spát, tak já taky a musela jsem vydržet. Babičky nemáme k dispozici a manžel se taky chtěl vyspat do práce, tak to bylo jen na mě.
Já zas nejsem zastánce toho nočního odebrání mléka. Kdo ví přesně, co to dítko trápí? Je to hlad, růstový spurt, strach, zuby? Jde spíš o to, aby si tím mlékem nenahrazoval nejezení přes den…
Jako ruku na srdce, kdo z vás neměl někdy v noci hlad…
@Adis89 ahoj, můj první poznatek: kvalitní spánek přes den = kvalitní spánek v noci. Zkusila jsi nechat syna spát v pokoji samotného? Mě se malá takto budila kolem 7.-8. měsíce, najednou co hodinu, hlady to prostě nebylo..a tak jsme jednoho dne do ložnice nešli, měla jsem ji na chůvě, a spala prakticky až do rána
zkrátka když tam jsi, tak o tobě syn i v podvědomí ví
za zkoušku to stojí
já mám už rok pohodu, spává celé noci a tím samostatným spaním se brzo odbouralo i noční kojení…
@Black Cat píše:
Já zas nejsem zastánce toho nočního odebrání mléka. Kdo ví přesně, co to dítko trápí? Je to hlad, růstový spurt, strach, zuby? Jde spíš o to, aby si tím mlékem nenahrazoval nejezení přes den…
já teda v noci spím ![]()
@verulicek Jenže ty už nerosteš… tak můžeš v klidu spát. Dítě vyroste klidně i 1cm za noc /nárazově/, kde má brát palivo, které na to potřebuje a máma mu ho nedá…?
@Black Cat píše:
Samozřejmě to chce trošku toho mateřského instinktu a nejít do všeho na sílu, ale zase v 9 měsících nemůže mít hlad co 2-3 hodiny ( nebo jsem ještě o takovém dítěti neslyšela). Když se zdál syn hladový, začala jsem zahušťovat mléko a když ani to nestačilo, tak jsme přešli na kaše. Kdybych viděla, že se po tom čaji může uřvat, tak bych mu dopřála třeba 1× za noc to mlíko, ale jinak bych neustoupila. Ale zase je pravda, že syn byl v tomhle hodně přizpůsobivý, kdyby nebyl, tak bych možná mluvila jinak ![]()
@Deninina Jo souhlas, jenže zakladatelka zatím ještě nenapsala, co jí vlastně jí přes den.
Taky nenapsala, kolik už má zubů a jestli mu náááááhodou nerostou stoličky, protože ty děti opravdu trápí a projevuje se to např. i tímhle příšrným nočním buzením a vyžadováním mléka, protože je to prostě uklidňuje…
@Black Cat píše:
@verulicek Jenže ty už nerosteš… tak můžeš v klidu spát. Dítě vyroste klidně i 1cm za noc /nárazově/, kde má brát palivo, které na to potřebuje a máma mu ho nedá…?
přes noc je jediná možnost, kdy si organismus a metabolismus odpočine. Dítě starší šesti měsíců vydrží bez problémů 6 hodin bez jídla..ber to jako očistu, půst, nebo jak chceš. Nejíst v noci není týrání, ale i prevence zdravotních obtíží atd.
mnoho matek proti tomu bude mít námitky (kor ty, které poskytují své prso i ve spaní, jelikož dítě spí vedle nich a obsluhuje se během noci), ale ze zdravotního hlediska má člověk v noci spát. Trávení narušuje kvalitu spánku. ![]()
@Black Cat píše:
@Deninina Jo souhlas, jenže zakladatelka zatím ještě nenapsala, co jí vlastně jí přes den.
Taky nenapsala, kolik už má zubů a jestli mu náááááhodou nerostou stoličky, protože ty děti opravdu trápí a projevuje se to např. i tímhle příšrným nočním buzením a vyžadováním mléka, protože je to prostě uklidňuje…
existují i jiné uklidňující prostředky než jídlo
jen vytáhnutí prsa je pro maminy často nejjednodušší
@Adis89 vem si malého k sobě, třeba bude spát klidněji. Nenechávej ho vyrvat, je to pro dítě stresující.
V 9m dělal to stejne. Utla jsem noční kojení a od té doby spi celou noc.
@Adis89 asi tě nepotěším, ale náš prcek má 28m a pořád v noci nespí
resp. neprospí celou noc, kolem půlnoci se probudí a do rána je i 3× vzhůru. V 6.00 s výtlemem stojí v postýlce a očekává společnost ![]()
Zkusila jsem všechno, nefunguje nic. Takže jsem smířená s tím, že to prostě jednou přejde a já se konečně vyspím. Spánek mi chybí, ale už jsem si zvykla. Doháním aspoň o víkendu, když s ním ráno vstává manžel ![]()