Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Krasny pozdni vecer vsem!
Mladsi dcera chodi spat v cca 19 hod, starsi 20-20.30,a prakticky kazdy vecer ta starsi mladsi probudi.(to uz je zazrak, kdyz se tak nestane)
Vzdycky mi odkyve, ze bude zticha, a behem 20min slysim mladsi, jak tam breci, bo ji vzbudila.
Snazim se obe holky poradne pres den utahat, starsi uz nespi po obede, chodim s ni behem dne 5-7km po okoli, do lesa, na hriste, proste, aby se vybila a stejne vecer prijde tohle.
Pozdeji ji nechci davat spat, bo je na ni rano videt, ze je nedospala, a pak je akorat protivna. Spani bohuzel jinak vyresit nejde, mame 2kk, holky maji svuj pokoj a ja s muzem spime v obyvaku.
Mel/ma nekdo podobny problem, nebo vi, jak na ni vyzrat?
Kolik jí je? Co zkusit říct, pokud budeš budit mladší, tak budeš chodit spát s ní. Párkrát ji zaženete spát o hodinu dřív a třeba si rozmyslí budit tu mladší
Starsi jsou 3,mladsi rok.
Nekdy mi prijde, ze na ni plati jen to, kdyz zarvu, ale takhle to stale praktikovat nechci. ![]()
A nejde dát spát starší první? Já jsem syna v roce uspávala u prsa, kdyby tam spalo ještě další dítě, tak by ho nevzbudil…
Bohuzel to neni mozne, mladsi dyl neudrzim, ikdybych ji dala spat treba na hodku, pak vzbudila a za nejakou dobu dala zase spat, tak by tu dobu mezi spanky byla uknourana.
a ze jsem to nekolikrat zkousela, uz je proste naucena na svuj cas.
@Foxisssss a co se stane, když se mladší probudí? Zas pak usne?
@Foxisssss píše:
Starsi jsou 3,mladsi rok.
Nekdy mi prijde, ze na ni plati jen to, kdyz zarvu, ale takhle to stale praktikovat nechci.
fakt bych neřvala. V klidu bych jí oznámila, že jestli ji ještě jednou vzbudí, dává tím na jevo, že je ještě malá a holt bude chodit spát s ní. Protože déle vzhůru můžou být jen větší a poslušné děti.
Ja bych sla cestou nejmensiho odporu-bud dala spat starsi do vasi postele a po usnuti prenesla, nebo jeste lepe vzala mladsi pryc dokud starsi nebude spat-nemate postylku na koleckach?
@AnastazieB
Mladsi pak buli, vcera ji napriklad probudila ve 20.30 a byla vzhuru do 22hod.
@Lutonka
Ona tu neusne, byvame vzhuru nekdy az do pulnoci a koukame na tv, a aby byla vzhuru tak dlouho, to nechci. Postylka je soupla v mezere u komody, hnout se s ni neda, maji maly pokoj. ![]()
@Lutonka a kam pryč? Ono se to praktikuje dost špatně v tak malém prostoru. To by musela tak brzy chodit spát celá rodina…
@Foxisssss řešíme ten samý problém, ale budí se ráno. Večer už jsme to vychytali. Ráno starší vstává v 7 a malý by spal do 9, pak je celý den ukníkaný, nedotažený a paradoxně spí i hůř přes den a hůř usíná i večer.
U nás pomáhá systém odměn a trestů - probudíš = něco nebude (seberu plyšáka na spaní, u nás jsem zatrhla ranní pohádku), neprobudíš a něco dostaneš (samolepku, za 5 samolepek Lipánek k svačině, výlet na zvířátka…)
My bydlime v 1kk predelanem na 2kk. Ja spim s detmi, manzel v obyvaku. U nas je „vyhoda“, ze manzel brzo vstava, takze chce i brzo chodit spat.
Takze ted to funguje tak (kdyz je tata doma), ze v devet mam mimino vykoupany a dostava ode mne mliko, tata koupe starsiho. V pul desaty jdu se starsim zalezt do postele. Koukam pres mobil v posteli na telku (mame O2TOGO), manzel vedle sedi u telky s dalkovyma sluchatkama s miminem v ruce a uspava - jak mimco zabere, hodi ho k nam. Oba pak tak v jedenact ulehame taky…
Nam to tak vyhovuje. Rezim je takhle nastaveny od prvniho prcka, ani s druhym nebyl problem…
@JayLee to je hezka myslenka… Myslim, ze nikdo nebydli dobrovolno v malym krcalku, a na druhou stranu jsem nazoru, ze deti muze mit kazdy, ne jen „lepe situovani“ jedinci. Napr. u nas to vede k lepsi toleranci a ohleduplnosti… Jinak, samozrejme chceme poridit vetsi byt. Az to bude mozne…
Děti dávám spát společně. Kolem 19-19:30 koupeme, do 20h. oba v postýlkách a spí. Nejde je dát spát najednou?
@ninabu píše:
My bydlime v 1kk predelanem na 2kk. Ja spim s detmi, manzel v obyvaku. U nas je „vyhoda“, ze manzel brzo vstava, takze chce i brzo chodit spat.
Takze ted to funguje tak (kdyz je tata doma), ze v devet mam mimino vykoupany a dostava ode mne mliko, tata koupe starsiho. V pul desaty jdu se starsim zalezt do postele. Koukam pres mobil v posteli na telku (mame O2TOGO), manzel vedle sedi u telky s dalkovyma sluchatkama s miminem v ruce a uspava - jak mimco zabere, hodi ho k nam.Oba pak tak v jedenact ulehame taky…
Nam to tak vyhovuje. Rezim je takhle nastaveny od prvniho prcka, ani s druhym nebyl problem…
Držím pěsti, ať to brzy vychytáte. Já zase řeším pozdní usínání. Do devíti je nedokopu (děti 6 a 2). Ony usínají v deset, my ve 23:00 hodin. Ne a ne dřív ![]()