Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všichni prosim o radu, protože jsem úplně vyflusaná
Mame 16m holčičku. Nikdy jsme nic moc, co se týká jídla a spaní neřešili. Tak nějak sme proplouvali ale posledni dobou toho uz mam plny zuby. Naše malá do ted poradne nejedla. Zlomilo se to asi tyden zpatky do te doby v podstate plne kojena..vyuzila jsem prilezitosti (jednou konecne byla dusledna, ze slecna proste nedostane prso i kdyby se stavela na hlavu) a hura najednou kojime jenom pred spanim 1 nebo 2× denne zalezi, jak se nam podari uspat pres den jestli- prso, auto, kočár…ale ted hlavni problem mala vecer vubec nechce usnout zkousela jsem ritualy(nic extra proste pravidelne ve stejny cas vecere, koupani, kojení, a spanek) vyřvat( po prvnim dnu jsem to vzdala)..jediny co zabralo, bylo kdyz jsem ji pres den vubec nedala spat jenze to nejde od 4byla protiva..a kdybychom nekam sli nebo jeli tak usne v aute nebo kocaru, takze dlouhodobe nevyuzitelny…momentalne spi tak do 8-9 pak spi hodinu po obede od 13-14 a vecer davam spat v 9( docela dlouhou dobu nam to fungovalo usnula vecer u prsa vetsinou do pul 10byla tuha..) je to od prirody sova takze od ni zadny spani v 7 fakt neocekavam ale posleni mesic usina tak v 11 coz je sileny taky mi prijde ze dost zalezi na tom jestli je partner doma, kdyz ne vetsinou usinala relativne v pohode( do cervna jezdil domu jen na vikendy, to to versiniu taky otravovala…)driv uspaval on ted uz jen ja kojenim jemu rve..obcas si s nama lehne do postele ale nema to vliv… Omlouvam se za delku, ale snazila jsem se popsat celkovou situaci…
joo jeste mala spi s nama v posteli
ale to mi nijak nevadi spis proste to usinani vecer
…prijde mi ze to je tim ze nejsem dostatecne dusledna
kdyz uz jsem fakt zoufala necham ji partnerovi v loznici ona po me 5mimut rve a pak pri kojeni usne ale to taky neni mozny ![]()
@Samuše co se týče jídla - když si necháš od mrněte diktovat, tak co čekáš
pro ni je to prso pohodlný.. Ty jsi máma, ty to máš regulovat. Co se týče spánku - moc faktorů, co to může ovlivnit - i třeba to, že je dlouho venku světlo, dítko na to reaguje. pokud je protivná přes den, dej ji spát po o, jinak je zbytečně přetažená a proto spát nemusí..
chce to najít jednu věc, co zabere a dodržovat rituál - dítě si zvykne..
Asi máme stejný problém jako vy.. Naše menší slečna bude mít 18m a je tedy strašný vzteklík, nejedlík, nespavec. Občas mám pocit, že se to kolem mne jen tak prostě děje. Malá nechce jíst, vzteká se.. tak to vzdávám, jí to ani nijak nevadí. Zato v noci vypije půl litru UM - budí se jak kojenec po 3h:(( Spí také s námi, uspávání jak kdy, musím být u ní, někdy usne líp, někdy třeba hodinu koukáme do mobilu na videa(to ji zaměstná a neřve), vzbudí se ovšem při každém šustnutí. Já asi radu nemám, jen to asi přežít. U nás by metoda vyřvat, odejít, vrátit se také neprošla, dokáže řvát a řvát.. držím pěsti, ať to přežijete a najdete společně řešení.
S jídlem je to „jednoduché“…nad plným talířem ještě žádné dítě hlady neumřelo. Když se necháš zviklat, příště to bude ještě horší…bude už dopředu počítat s tím, že povolíš.
Se spaním je to složitější…na povel neusne nikdo. Vyřvávání není moje krevní skupina, někomu to zabírá, ale já bych na to z vlastního přesvědčení neměla. Takže bych spíš v místnosti zatemnila, vypnula všechno, co by mohlo rušit, lehla si k holce a prostě s ní počkala, až usne. Nenechat jí dělat blbosti, ale ležet. Syna jsem takto uspávala do dvou a půl let, pak se naučil usínat sám. Mladší usínala sama v podstatě od začátku…tím, že měla staršího sourozence v pokoji, tak vlastně sama nebyla nikdy.
Ale to je normální, dětem se docela mění spaní i usínání. Kromě toho si myslím, ze jsi to trochu pokakala tím jednodenním vyrvanim. Další věc-nemá malá za sebou nějaké očkování v poslední době?
Spíš než to celé lámat bych se držela toho, jak dítě usne nejsnáze. Mne maLá taky usne jen to prsa, třeba dnes zalomila před půl hodinou. Takže spíš než být nervózní z toho, ze ti malá usíná později, se spíš soustřeď na smíření se situaci. ![]()
Taky jsme nedůsledná, máme to podobně, spaní v 11 je u nás normální..nícméně když už fakt chci jít spát, a dítě ne, tak prostě zhasnu v celým bytě světla, a dítě mi do pár minut usnulo, ona to byla nuda, když je všude tma. používaal jsme to tedy tak do 2-2,5let, taď prostě řeknu, že jdeme spát, tak prostě jdou…toho bych se nebála, to se časem naučí, poslouchat.
@Samuše jídlo je jasné - nekojit, krmit.
já taky kojím - ale od roka dávám pravidla JÁ!!! Kojo je jen ráno po probuzení a před poledním spánkem a večer na usnutí. Teď už ani po obědě nekojím. Jen ráno a večer.
spaní - budila bych ji v 7hod., mas v 7:30… dala spát po obědě ve 12hod - to by už mohla docela padat únavou… a odpo pořádně unavit procházkou. Usínací rituál musíš najít takový, který na ni zabere… pokud je to uspávání u prsa, proč ne? Můj 2,5leťák usíná u prsa - nakojím, usne do 20minut… nevadí mi to… však to někdy skončí, proč se stresovat, že by to tak nemělo být, že „už musí“ usínat sám… ![]()
Možná namítneš, že nechceš v sedm vstávat - ale dívej se na to tak, že budeš mít večer více klidu. Klidnější a dřívější usínání. a na okno si pověs deku - normálně na žabky místo záclony. bude tam večer více tma - a jak půjdeš v noci spát, tak si to oddělej, aby zas ráno bylo více světla.
Nerozumím, proč není možný ji uspávat u kojení? Nebo uvozit? Můj bratranec malého (teď je mu 18) denně večer musel 2× denně vézt autem kolem bloku, on pak vytuhl a spal - tak proč to neuděláte taky, když tam usne?
Já bych šla cestou nejmenšího odporu. Pokud zjistíš, že ji něco uspává, tak to dělej. Ona za pár měsíců bude taky jiná… Není to na furt, a dokud jsi na rodičáku, tak tu jsi pro ni (teda aspoň já to tak měla).
Moje dítě spí od půl roka až od devíti večer, mezi 6 a 15m spala 3× denně cca po hodině a poslední spaní odpoledne vždy zásadně jen v kočárku, čili ven a courat, ať bylo počasí jakékoli, a jakmile člověk zastavil, tak byla auf, takže nějaké posezení nepřicházelo v úvahu… no a taky to šasem odeznělo, začala spát 2× denně (od 15m do 2 let) a vozit už se nemuselo.
A teď to po sobě čtu a koukám, že „spíš“ patří mezi má oblíbená slova. ![]()
@martina.se @Kakika Jak říkám s jídlem teď problém není…opravdu teď asi týden jí…před tím všechno plivala nechtěla nic..dneska dostala prso až před spaním (doela jsem byla ráda, že už si odlehčím:-D..)tak nějak jsme to nechali a ono se to fakt vyřešilo samo..ale obávám se, že spaní se nevyřeší..navíc je to pro mě už fakt vysilující…na ní je vidět jak je už před tou 9 unavená tak akorát na spaní… nakojí se a pak se vrtí a dělá kraviny…lehám si sním znovu a znovu pokládám ale prostě minimálně hodinu se tam s ní zlobím a čím víc mě to vytáčí, tím víc ona blbne..zkoušeli jsem už i vstavání kolem půl 8 ale nic jediný co byla jsem já přes den ještě vyřízenější ![]()
@Jitka79 taky se budí v noci pořád ale to mi nějak nevadí ona si cucne a spíme dál…
@brko ne očkování nebylo…to vyřvání už bylo někdy v lednu pár dní byla hysterická ale pak se nechávala uspávat i taťkou..to až teď poslední dobou se jí znelíbil…
Příspěvek upraven 02.08.15 v 23:24
@Samuše jo, se spaním někdy bývá boj, třeba prostě vydržet. Nastavit mantinely a držet - náš má 11 m, taky zkouší, ale prostě ne. Pomazlit se, do postýlky, dát tulící hračku, pusu a dobrou. Ale jasně, že trvalo, než jsme přišli, co na něj platí..
@slavuska1 jo to zabírá ale ono v těch 11 když už jdu sama by asi usla i tak…
@Slečna Ferka no dřív se nakojila a utoho usla teď poslední měsíc se nakojí začně se na mě tlemit a dělat kraviny…za tu hodinu a půl co jsem dneska ležely se přisála na pul minuty ještě tak 10× a když už viděla, že jde spát i táta tak se přisala na poseldy a usnula…pokud jí po koupání dám do kočárku začně neskutečne řvát…jeden čas jmse v kočátu taky uspávali bohužel už to nezabírá..auto máme v garáží asi 500m od bytu takže tam večer nepoletím ona by se při přendávání z auta zase vzbudila( odzkoušeno)
Vydrz, bude lip…co nam pomaha na spani:pres den dite dostatecne utahat, nejlepe aktivity venku, hriste, kamaradi, odrazedlo, prochazka (pesky ne kocarkem).Ted v lete jsme venku do vecera, cerstvy vzduch pred spanim idealni.Doma vecerni ritual (sprcha, vecere, zoubky a s lahvickou mlika=pozustatek po usinani pri kojeni, do postylky).Pres den nenechat spat pozdeji nez do cca tri odpoledne. Vecer zatemnit byt, to prcka utlumi.
Jinak teda u nas se spani dost meni jak mrnata rostou a take v zavislosti na rocnim obdobi…v zime to leckdy zapichli uz v sedm, to jsem zpocatku az nevedela co s tak dlouhym volnym vecerem
(ale zas rano strasili uz pred sestou).V lete se s delsim dnem sami preladi na pozdejsi usinani, ale zas si rano prispi treba do sedmi, nekdy i osmi, ale to uz je teda svatek
.Ovsem kdyz nedusledne nesplnim to co jsem vyse napsala a treba je necham usnout ve tri, ta mam smulu a ted pri dlouhych dnech a vedru jdou spat klidne i v 11…