Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, potřebuju rady, nebo slova útěchy, neb jsem už zoufalá. Mimču bylo 5 měsíců. Cca od 2m spal celou noc (20h-7,00). Ve 4m jsme byli na očkování a od třetího dne potom, je se spaním konec. Nevím, jestli to souvisí, možná jen souhra náhod. Jenže vstává třeba 20× za noc. Dudlíka v noci odmítá, chce jen pít z pítka vodu, nebo čaj. Většinou stačí dát napít a on hned usne, kolem třetí ale nechce pití pustit a pak řve jako tur. Mlíko dávám, bez účinku. Přečetla jsem knížky od Karpa, nejšťastnější miminko a děťátko v okolí a průvodce spokojeným spánkem, nezabralo nic
Dávám na noc i víc jídla, krmím i ve spánku, dávám i věci na prdíky a zkusila sem i sirup na bolest, který chválí, nic.. Mamalej má už 8,5 kg, takže se cpe jako blázen, takže hlad to být nemůže. Dřív v noci vůbec nepil.
Já jak v kuse nespím, tak trpím migrénama a bolestma zad, takže už melu z posledního
Zkusil to s ním manžel, ale uprostřed noci to vzdal.
Já malýho miluju, přes den je mochodnej, i když uspávání je boj, ale jinak s ním není problém, ale co ty noci ![]()
Měl někdo podobný problém a přišel na řešení? Pomohlo třeba spát v jiné místnosti?
Díky za každou radu, kritiku si prosím odpusťte, jsou 3 ráno, tak sotva píšu.
Díky a mějte se fajn.
Právě jsem po třetí vstávala k malé…
Nám se spaní přechodně taky narušuje po očkování, ale většinou se to do 14ti dní srovná. Teď je to už asi týden, co vstávám"jen" třikrát, jinak to bylo i co 10 minut a pláč. Malé už bude 7 měsíců. Od malička byla náročné miminko, uplakané s kolikama a prdíkama. K věci… Od 3.měsíce jsme opět začli pevně zavinovat a pouštět bílý šum, zkoušela jsi? Mně to zachránilo zdravej rozum
A jak jsi zmínila oddělené spaní, je to asi měsíc, co jsem z pokojíku emigrovala do ložnice a malá začla spát klidněji i celou noc, nejspíš jsem jí budila různými zvuky. Pak se zo zakzilo až zase po očku, naštěstí už máme doočkováno.
Teď se už dtuhou noc učí usínat bez zavinutí, navolno, je to boj, budí se častěji než obvykle, ale musíme vydržet.
Takže to shrnu, buď máš možnost vzít si ho k sobě do postele, nebo naopak ho nechat samotného v pokojíku, zkus ten šum, nebo zavinutí. Co kaše? Už přikrmujete? Někomu to pomohlo, u nás to nemělo vliv. Nerostou mu zoubky?
Syn mi spal celou noc 18-6 asi 5×, takže nevím, na co si stěžuješ.
![]()
Já bych to spíše viděla na zoubky, a prostě vydržet. Já vždycky, když si myslím, že už musím umřít, tak jsou 1-2 noci relativně v klidu a já chytnu druhý dech.
Musíme vydržet.
![]()
Jestli predtim v noci nepil, tak to tedka urcite naraz nepotrebuje. udelal si blby navyk a dost mozna ho i boli bricho. urcite by nemel mit spojeny, ze kdyz se probudi, tak muze usnout jen, kdyz se napije.
@bberanka zavinovala jsem do 3M, pak mi súal i bez toho. Když jsem se teď o to pokusila, vždycky se z toho dostal hajdalak. Semnou v posteli být nechce, zkusím tedy nebýt v místnosti. Ať mám šum nebo ne, je to stejné. Bohužel já lepší noci nemám, tak mám chuť sbalit si batůžek a utéct ![]()
@kve-tinka neznám lepší noci
můžou to být zoubky, ale to už se nikdy nevyspím? Vždyť jich ty prťata v tý hubičce maj tolik!
Divný je, že mi nezabrsl teda ani ten sirup, kdyby to byly zuby ![]()
@Pudloslava no právě, dřív stačil dudlík, teď mi dudlík vzteky odtahuje, ucpaný nos nemá a abych mohla na chvíli zavřít oči, tak mu to pítko dám. Ale pije už 150 za noc a to mě děsí, ale nevim, jak to odbourat.
@Macice13 neumi asi sam usinat, co? Proto pokazdy kdyz se vzbudi tak vyzaduje tvoji asistenci…zapracovala bych na tom…
Ahoj. Mě malej taky nespí. Byli mu 4 měsíce a 3 dny, když vykouknul první zub, pak zas párkrát spal celou noc a teď zas proudy slin a buzení 8× za noc. Je mu 5,5 měsíce, tak to vypadá na další várku zubů. Jinak to pití. Je těžký nedat mimču v noci napít, aby si na to nezvykl, jak tady padlo, když k němu vstanu a vidím jak má zobáček dokořán a hledá. Tak dám dudlík, který asi po třech vteřinách vyplivne a zas hledá. Takže čaj. Ale ten náš ho teda vyžadoval vždycky. Nic nárazového
Já mám 19měs a ještě nikdu nespal celou noc, furt se tak 3krát budí, do roku a pul tak 20krát za noc
![]()
@Macice13 píše:
@kve-tinka neznám lepší nocimůžou to být zoubky, ale to už se nikdy nevyspím? Vždyť jich ty prťata v tý hubičce maj tolik!
Divný je, že mi nezabrsl teda ani ten sirup, kdyby to byly zuby
Soucítím s tebou, starší byl taková spací tragedie také. U nás to bylo teda od půl roka do roka. Předtím takové to klasické buzení po 2,5 h na kojení. Usínal mezi 23 h - 1 h v noci, mezitím pořád vzhůru a ráno v 6 oči jak tenisáky. Co k tomu říct? To víš, že to někdy přejde.
Těžko říct, co to je, u zubů by měl zabrat čípek na bolest.
Já se u druhého naučila konečně zalehnout, když spal i on. Tzn. dopolendne v 9-10 s ním. Jinak to nešlo.
Zvykla jsem si na to, odpoledne totiž spal během cesty pro staršího do školky, takže to už bych si nelehla. Manžel pomáhal, co se dalo, protože domácnost stála. Ale přežili jsme to a časem se to zlepšilo.
Napadá mě jedině zkusit nějakou houpačku, to je ten nejsilnější argument a přinejhorším aspoň v polospánku sedíš a jen do ní tupě drkáš.
![]()
@Macice13 A nedáváš mu náhodou nějaké sladší pití? To děti dělají, když mají nějakou sladkou dobrotu na pitíčko - ty granulové čajíky atd.
Nebo ho trápí zoubky a pitím si ochlazuje dáseň. Vigantol kapeš večer? - pokud ano, tak zkus ráno. Každopádně mám pochopení, syn 15m a dnes jsem byla vzhůru jen 5× a poprvé se necpal k nám do postele a zvládl to celé sám v postýlce - za mě super pokrok a bezva noc
, ale byly noci, kdy byl opravdu i 20× vzhůru. Vydrž, tělo zvládne hodně. ![]()
@Macice13 píše:
Holky, potřebuju rady, nebo slova útěchy, neb jsem už zoufalá. Mimču bylo 5 měsíců. Cca od 2m spal celou noc (20h-7,00). Ve 4m jsme byli na očkování a od třetího dne potom, je se spaním konec. Nevím, jestli to souvisí, možná jen souhra náhod. Jenže vstává třeba 20× za noc. Dudlíka v noci odmítá, chce jen pít z pítka vodu, nebo čaj. Většinou stačí dát napít a on hned usne, kolem třetí ale nechce pití pustit a pak řve jako tur. Mlíko dávám, bez účinku. Přečetla jsem knížky od Karpa, nejšťastnější miminko a děťátko v okolí a průvodce spokojeným spánkem, nezabralo nicDávám na noc i víc jídla, krmím i ve spánku, dávám i věci na prdíky a zkusila sem i sirup na bolest, který chválí, nic.. Mamalej má už 8,5 kg, takže se cpe jako blázen, takže hlad to být nemůže. Dřív v noci vůbec nepil.Já jak v kuse nespím, tak trpím migrénama a bolestma zad, takže už melu z posledního
Zkusil to s ním manžel, ale uprostřed noci to vzdal.
Já malýho miluju, přes den je mochodnej, i když uspávání je boj, ale jinak s ním není problém, ale co ty noci
Měl někdo podobný problém a přišel na řešení? Pomohlo třeba spát v jiné místnosti?
Díky za každou radu, kritiku si prosím odpusťte, jsou 3 ráno, tak sotva píšu.
Díky a mějte se fajn.
Já jsem si před trema lety přivezla z porodnice uplakanka v noci každou hodinu ječel přes den řval taky a jen v kočáru spal nedokazal v klidu ležet proste to byl teror nemohla jsem s nim nikam nebo na kroužky plavání to jsem s nim vzdala pirát brecel pak doktorka at ho dam spát do pokojicku nic nepomohlo.byla jsem z něj vyřízena opravdu to byly myšlenky hodny blázna.:-(taky jsem si ho jako miminko neuzila jen jsem chovala ječicí dítě začal byt v pohodě jako ze jsem s nim v klidu mohla z domu třeba na nákup po 2 roku.Tak jen te uklidnim ze na tom byl někdo hůř. Drz se
@Macice13 píše:
@Pudloslava no právě, dřív stačil dudlík, teď mi dudlík vzteky odtahuje, ucpaný nos nemá a abych mohla na chvíli zavřít oči, tak mu to pítko dám. Ale pije už 150 za noc a to mě děsí, ale nevim, jak to odbourat.
no kdyz vyzkousis Paralen na noc, tak poznas, jestli fakt nezlobi zuby. POkud paralen nepomuze, tak muzes zacit vychovavat. Ale nepujde to bez toho, aby si pobrecel. Ja dotedka nemam poslednicka uplne vyestivilovanyho, protoze na to proste nemam, ale mam dojem, ze kdyz se to zhorsi a je to neusnosne a ja ho nechat pobrecet, protoze uz to dal nejde, tak pak zase nasleduje lepsi obdobi. Vcera rval, dneska spal celou noc. nedelam si iluze, ze to vydrzi.
Prostredni si naucil cucat palec a to ti je uplne genialni, od te doby o nem v noci nevim, pokud je zdrav.
@Liszane večer po koupání usíná bez pomoci. A v noci jen dám flašku a do minuty odpadne sám, jen občas se probudí úplně, je to divný.