Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj jsem tu nová a proto vás prosím o radu mám 5měsíčního chlapečka a od samého začátku co se narodil v noci ani přez den nespí déle než hodinu a pak se budí a budí a já už nemám sílu, už jsem unavená a jelikož mám doma už starší cácoru nemám šanci ani přez den polehnou nemáte někdo nějaký nápad nebo fígl? ![]()
Jejda. Poradit můžu jedině Estivilovu metodu. Sice mi přijde dost drastická, ale spát jako ty minimálně, v podstatě vůbec, asi bych ji dala taky.
Nebo jestli kojíš, jestli mu třeba mlíčko od tebe nestačí. Dát mu Bebu, Sunar, … Kojenecký mlíko bych asi vyzkoušela jako první.
ono to není o kojení ale o zvyku já jsem zkoušela večer kaši ale nezabralo to budí se dodnes ![]()
ahoj, to tě lituju, to musí být na palici. Hlavně v noci…
Pět měsíců - to asi prdíky už nebudou. Takže tak mě napadá mlíko nebo žízeň (když se vzbudí, co dělá? Brečí? Převaluje se? Hledá prso?), buď nakojit nebo dát UM.
Pak mě napadá prostředí - moc teplo? Moc zima?
Dál zkusit pevně zavinout, obložit třeba kojícícm polštářem, apod.
Dudlík, pokud nemáte.
Za tohle mi možná některé mamky vynadají, ale v nouzi člověk sáhne po lecčems, čili - dát ho k sobě do postele, ať spí s tebou.
Dál Estivill, pokud na to máš nervy (dej do vyhledávače, je tu spousty diskusí)
No a něco z toho by mohlo zabrat ![]()
a zkousela jsi houpacku? mame elektrickou a zabirala skvele, po peti minutach chrneli ![]()
Ahojky tak já měla to samé,od porodnice mě nespala,spala 2krát deně 20minut a to bylo vše
a to sem jí před tím,hodinu musela houpat na míči aby aspon těch 20minut spala
,bylo to šílený už sem nevěděla co a jak,byla sem hotová nic nestíhala trvalo to 9 měsíců.pak začla spát bez houpání,ale pořád jen 20 minut.2krát deně,a ted…19měsícu po obědě spí tak hodku a půl,což je pro mě zázrak a večer jde spát kolem 7 ovšem vstáva hrozně brzo mezi 4-5
je to hrozný v 8 už je pak unavená ale usne až po obědě,někdy se my stane že nespí přes den vůbec,je to malej nespavec od malička,komu dítě jako malé spí aspon hodinu závidim,já toto neznala,už mě rodiče i hnaly k doktorce že to není normální,že mimi když je najedené a přebalené musí spát…jenže naše prostě ne…a recept není zkoušela sem vše i vyřvání,prostě nám od mimi nespala,jednou byla marod a spala 3 hodiny vkuse byla sem tak v šoku a udělala práce víc než normálně za týden
hlavně pevný nervy
je to šílený ale musí se to vydržet nic jinýho nezbývá,vzpomínám na to jak sem už usínala všude a při všem apůl dne proskákala na míčí jen kuli 20 minutám spánku…uf taky čekám že ted někdy zaspí a vstane třeba v 6
ve 4 je hrozně brzo fakt se to každej den nedá…ale musí ![]()
jo a v noci taky nespala vstávala sem třeba 6-8krát
![]()
Ahoj,asi nic neporadím,jen Ti chci napsat že je u nás to samé.Mám také 5měsíčního syna a zrovna dneska za celý den spal 20 minut
.V noci se často budil je plně kojený tak teďˇdáváme na noc kaši a je to o trošičku lepší.A s uspáváním hrůza,usíná jen u prsa a když ho přendám do postýlky je hned vzhůru,takže vím jak Ti je.Asi nám nezbývá nic jiného než vydržet,do patnácti to snad dělat nebudou
![]()
Ahojky, tak v tom nejsem sama, naší malé budou tři měsíce a přes den taky skoro nespí, má občas den, kdy to bere tři hodiny v kuse, ale to je vyjímka, jinak podniká takový 10 minutovky - přemýšlím, že z ní snad bude učitelka matiky
. Když už fakt nemůžu tak jí dám do vajíčka a houpu, to pomáhá, ale usne fakt tak na půl hodiny, nebo kočár. To jsem dělala u prvního, šoupla jsem ho do kočíku a jezdili jsme sem a tam, ideálně přes práh a to pak spal. Mám, ale výhodu, že mi spí v noci. To zas jo jen se nabaští a spinká, ale občas bych uvítala, aby spala i ve dne, taky potřebuju uklízet a vařit. Nechce se mi se vším čekat až přijde manža z práce.
U nás to je podobné, ale je mu míň a přes den to řeším šátkem, v noci nnaštěstí spí celkem dobře (i když dnes třeba ne
). Taky netuším, jak to budu dělat, pokud to nepřejde. A to mám jen jeho…
Řídila bych se tím, co dělá v noci. Probudí se s řevem? Nebo se jen vrtí?
Posílám odkaz na článek, který mám uložený, třeba ti pomůže http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
ahoj usíná v postílce sise s námi v ložnici ale chodí spát okolo osmé takže sám a v postílce usne v pohodě ale tak za hodinu je vzhůru a musí se napít pohladit otočit na bok a usne ale za 45-60minut je to to samé a tak to chodí celou noc a když tak v šest ráno už nemám sílu tak si ho vezmu na hodinku k sobě abych aspon odfrkla ![]()
Zdar zkus si ho dát na sebe - na hrudník, aspoň třeba nad ránem…
Mám 3m syna, spí naštěstí v noci celkem dobře, 3-4 hodiny, ale po druhém nočním kojení, cca v 6 ráno, usne už jen na hodinu a pak v postýlce brečí a už spát nechce. Dám si pod záda polštáře, abych byla trochu zvednutá a dám si ho na hrudník, on leží na bříšku. A tak vydrží spát třeba tři hodiny.
A napije se pokaždé pořádně, nebo jen cucne? Má dudlík? Nešel by „oblafnout“ třeba lahví s čajem?
zdar:Tak to je masakr
V tvém případě pokud by mě nenapadlo nic jiného,bych dala malého do postele k sobě.Bud bude lépe spát a nebo ne,ale ty k němu nebudeš muset furt lítat .V posteli ho jen pohladíš,podáš dudlíka a můžeš alespon polospát
Moje první dcera taky zlobila se spaním a navíc neusínala sama,jen na ruce a v postýlce se hned vzbudila.
Byl to očistec a my z nouze i vozili malou po bytě v kočárku a pak ji dali k nám do postele.Bylo to nepohodlné,ale zase jsme konečně mohli tak nějak spát.Přitulila se a budila se jen na jídlo.Sice jsme ji pak z postele do její vlastní násilím nastěhovali až za 4roky,ale holt byla na spaní potvora a já neměla chůvu,abych se mohla alespon jednu noc vyspat třeba 1h v kuse.
Tak mě řeči ,že se to nemá-nezajímají!!!!Druhá dcrea spala od začátku jen v postýlce nebo venku na zahradě v kočáru a ted nejmladší chlapeček taky spí u sebe v postýlce a u mě je jen vyjímečně.Holt každý dítě je jiný a ne všechny se dají uřvat a maminka neni stroj a potřebuje alespon trochu dobít baterky spánkem
Držím palce at na něco přijdeš a trochu si odpočineš ![]()
Tak my jsme se teď rozhodli definitivně ve dne nespat a ráno vstáváme ve 4 jsem to asi zakřikla. A to spí u mě potvůrka. Rozmazlila jsem si takle i prvního, ale on měl kýly a tak jsem nechtěla,aby plakal, měla jsem hrůzu z uskřinutí.
Máme doma s kamarádkou také nespavce. Obě naše děti (moje 8 měsíců, kamarádky chlapeček 12 měsíců) jsou nespavci. Už se s tím začínám smiřovat, na trvalou únavu jsem si už zvykla, moje holčička naštěstí v noci jakž takž spí (teď nám rostou zuby, tak je to horší), ale kamarádky chlapeček se budí v noci co hodinu (nejdéle spal v noci výjimečně asi 4 hodiny v kuse - má slabé spaní a budí ho zuby - ani Panadol či Nurofen mu nepomáhá úplně, jen bolest zmírní - pláče ze spaní trochu méně). Kamarádku obdivuji, tohle bych nevydržela. Obětavost matek je obdivuhodná. Říkáme si, že to musíme nějak vydržet, vzájemně se podporujeme a utěšujeme se, že to nebude trvat věčně. Přes den naše děti spí 2×2O minut. Po všech pokusech mi pomáhá ji trochu uhoupat v náruči, když už je dost unavená, mne si oči a tak se někdy zadaří, že usne tímto způsobem přes den v postýlce nebo zapnutá v kočárku. Jinak na dobu spánku (rozestupy 2 - 3 hodiny) vyrážíme na krátké procházky ven - to pokud ji výjimečně hodně nebolely zuby, zabírá to spolehlivě. Takže jsem smířená s tím, že v době, kdy ostatním maminkám děti spí (prý podle příruček i 1,5 hodiny), my chodíme po parku. Snažím se na to nahlížet pozitivně, že jsem na čerstvém vzduchu a tím, že se jí nemusím věnovat nepřetržitě a alespoň po tuto krátkou chvíli mohu „vypnout“ - tak odpočívám. Jen je docela náročné skloubit péči o „nespavce“ s domácností. Práce doma zvládám dělat jen tehdy, když už spí v noci (chodím spát v jednu v noci) nebo když mě přes den někdo střídá. Docela by mě zajímalo, jak to dělají ostatní maminky s prací doma, když 8 měsíční dítě nechce být samo, v sedačce ani v ohrádce vydrží jen malou chvilku (třebaže je dle mých sil zabavováno - zpívám mu, povídám, podávám hračky…). Je to pěkný záhul, snažím se maximálně zapojit lidi ze svého okolí (babičky,tatínka), abych vůbec mohla něco doma udělat. Jinak s našim miminkem jsme měli se spánkem problémy úplně šílené od 5 dnů do 5 týdnů, než jsme objevili s dětskou lékařkou, že malá po mě zdědila alergii na mléčnou bílkovinu (musela jsem kvůli nedostatku mléka přikrmovat už od počátku). Prvních 5 týdnů jsem myslela, že s manželem padneme vysílením, já spala v průměru 3 hodiny a usínala ve stoje (do toho snaha ještě odsávat mléko…). S manželem jsme se střídali v nošení extrémně neustále plačícího miminka, které mělo neustále prdíky (co minutu), kroutilo se bolestí břicha a usínalo vyčerpáním půl hodiny před dalším krmením. Pomohl nám Nutrilon Allergy care (okamžitě asi za 5 dnů po nasazení byl v noci klid a pak spala celou noc). Spaní v noci se zhoršilo asi tak v 7 měsících s prořezáváním zubů. A bude to asi chvíli trvat, než se vyspím…shrnuto: nám přes den pomáhá kočárek - tam si alespoň těch 25 minut dá. Přeji hodně sil, nakonec člověk vydrží hodně, víc než by odhadoval, snad to nebude dlouho trvat a spaní se dětem upraví do nějaké snesitelnější podoby.