Nespolupracující dítě ve školce - zkušenost?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2356
1.10.25 20:42
@Anonymní píše: Více

Tak jedna věc je nenechat si šikanovat dítě, to je snad jasné. Ale píšeš tady do diskuze, kde se 4letý kluk vzteká u oblékání. Tzn. Nikoho neohrožuje, nikoho nešikanuje. Co to má společného s kolektivem ve škole za nějaké 3 roky a co by mělo být ostatním rodičům do toho. Tobě se nikdy nevzteklo dítě? :roll: Jak to asi tak má máma ovlivnit. Má dát výpověď v práci a od rána do večera do zblbnutí vysvětlovat dítěti at se nevzteká u oblékání? Vždyť to v tomhle věku dělá 90 % dětí a na nikom to žádné stopy nezanechalo. Jako chápu, jak to myslíš, taky se mi nelíbí školství, kde se jede podle nejposlednějšího zanedbávaného nechápálka, ale to je fakt zcestné řešit v polovině školky a hlavně bohužel dost sci-fi. Neexistuje ideální kolektiv, kde se dítě nesetká s něčím negativním, ani to podle mě není žádoucí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
2.10.25 09:44

Pokud bych měla dítě, které je opravdová „perla v koruně“, která v pozitivním smyslu vyčnívá nad všemi ostatními, zvážím pro něj speciální vzdělávání, klidně i placené, ať nemrhám potenciálem budoucího Alberta Einsteina no.2. :mrgreen:

Nemůžu si nyní bez ironie pomoct znovu nezopakovat: vzdělávání přece není jen pro ty nadané nebo „vyhovující“. Konec konců, i ti, kteří dnes mají bezproblémové dítě, se mohou za pár let divit, co jejich dítě bude předvádět třeba na základní nebo střední škole (puberta u dívek dokáže divy), v tomto nemáme jistotu nikdo. Chápu ale, že podlehnout myšlence, že spořádané dítě je moje zásluha, je velmi snadné.

Každopádně situace, že čtyřleťák nespolupracuje a čas od času se šprajcne/vzteká/něco bojkotuje, mi nepřipadá nějak extra vybočující z rámce toho, jaké děti v tomto věku jsou a jak se projevují. Je ale pravda, že spousta dnešních paních učitelek v MŠ si myslí nebo automaticky očekává (nevím, na základě čeho), že budou pracovat jen se statickými hodnými a chytrými holčičkami, ideálně věku maturanta a ještě k tomu s asistentem.

Argumentační odbočky k šikaně nechápu už vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
2.10.25 11:24

Celkem mě překvapuje, jak hned škatulkujete. Můj syn rozhodně není opožděný v ničem. On se dokáže obléct rychleji než starší dcera a hlavu má bystrou až až. On je zkrátka jen velmi temperamentní. Včera například zahodil hračku ve vzteku, tak mu ji přítel vzal a položil na horní polici v knihovně, syn si přitáhl židli, vzal hokejku a sundal si to, poté se příteli vysmál a mával s tím před ním. On co chce, zvládá výborně.
Jde jen o to, ze učitelky si s nim neumí poradit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
2.10.25 13:22
@Alvikys píše: Více

Řekla bych, že toto je velmi typický „klučičí charakter“, prostě záliba v „akci“, neochota se podřizovat, paličatost. Ne, že by se u holek občas taky nevyskytoval, ale u kluků je, co jsem tak vypozorovala, mnohem častější. Z pohledu pedagogů je tento prototyp :) samozřejmě zdaleka méně vítaný než „hodná statická spolupracující holčička“, případně „holčičí kluk“ podobného ražení, které ráno rodiče zanechají v bodu X a odpoledne je tam najdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5177
2.10.25 14:27
@Hecate píše: Více

A nebo je problém v těch rodičích, že si myslí, že učitelka bude skákat jak si dítě nebo rodič pískne. Rodiče si taky ulehčují práci a to, co mají zvládat doma sami, klidně hodí na hrb učitelce. Jenže rodič má to svoje dítě jedno, učitelka víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.25 19:27

@prejeta_zaba tak u nás je to jinak v pořádku, vše se vždy vyřešilo :-) u nás se teda nějak extra děti nevztekají, je to více rodinné…a když nějaké dítě více zlobí, tak většinou nějaká domluva pomůže…dcera si to k paní učitelkami vůbec nedovolí, ví, co se sluší a co ne…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.10.25 19:31

@Hecate ta holčička rozhodně není statická a je to velký živel a sportovec, při volné hře je divočejší, ale ve školce neodmlouvá a vždy se domluví…a paní učitelky vždy říkaly, že mají rády chytré zvídavé akční děti než děti, kam je postaví, tam stojí

• Citovat
  • Upravit
2595
2.10.25 19:51

V jednom bych se trochu zastala učitelek - dneska už nemůžete vzít vzdorovité dítě do náruče a odnést ho do školky, když se někdy na vycházce sekne a nejde. Nemůžete ho ani táhnout za ruce a už vůbec ne plácnout. Jediná možnost, pokud chcete být včas na obědě, je nechat ho tam s asistentkou do doby, než ho přivede nebo až se dostaví rodiče, aby si ho odvedli.
A dítě, které se nechce oblékat, šikanuje celou třídu, která se potí navlečená v kombinézách, bundách a čepicích v přetopené šatničce a nemůže jít ven.
Takže dítě může být chytré a tvrdohlavé, ale pokud se odmítá přizpůsobit, na asistenta to stejně je. Nebo ať mu rodiče zařídí chůvu, která se mu přizpůsobí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.25 19:58

@mokkk děkuji, hezky řečeno..
Nadpis byl, že dítko nespolupracuje, což je prostě v kolektivu problém, když paní učitelky nevědí, co s ním…s většinou děti si normálně pořadí, aby se domluvily…

• Citovat
  • Upravit
Ounou
2.10.25 20:29

Paní učitelky jsou opravdové profesionálky :roll:

• Citovat
  • Upravit
77702
2.10.25 20:36

a přítel si s tím kvítkem poradil jak, když se mu synek smál do obličeje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16400
2.10.25 21:22

Můj syn byl kdysi na tom stejně. Taky zrovna říjnový. :lol:
Doma byl ve svém domácím prostředí, na které byl zvyklý, takže tam to bylo všechno úplně v pohodě. :P
Nijak nechápu, proč ho hned tahat k psychologovi?
To by mě tenkrát nikdy nenapadlo a ani mi to žádná z učitelek v MŠ nenavrhovala.
Myslím si, že tam mají daleko horší „případy”, než aby se zrovna nějak zvlášť zabývali dětmi, které jsou zřejmě už od přírody malými samorosty. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.25 21:31

@Ounou jsou, milé, mají pestrý program, s dětmi si vždy poradily…se zase chytáš jedné věty vytažené z kontextu 🫣 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂

• Citovat
  • Upravit
16400
2.10.25 21:35

No dobře. A na co až tolik smajlíků? :P :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
2.10.25 21:41

Aha, tak učitelky si s ním neumí poradit? A máš pocit, že vy jo, když ještě ve čtyřech letech kluk nechápe, že se s hračky nehází a že se chová k tátovi jak drzá opice?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí