Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chci se zeptat těch, které jste nenechali očkovat proti neštovicím, na váš názor ohledně neštovic. Dcera má 2 roky a vyskytly se nám u sestřenice neštovice. Né že bych přála naší malé takové nemoci, ale zase jsem slyšela, že je lepší když si to dítě odbyde čím dříve, tím lépe. Dokonce někdo pořádá neštovicové párty s dětma, aby se nakazily a měly to za sebou. Tak nevím… Uvažuju, zda zajít také na návštěvu ![]()
Ahoj, ano čím měnší dítě tím lehčí průběh - samo to neplatí stopro, ale bývá to tak, já bych klusala na návštěvu:-))
Dělává a říká se to tak protože pro dospělého můžou být neštovice nebezpečné. a krom toho dokud je děcko malé tak si to tak moc nedrbe a snáší to podle mě i líp
My zkouseli pred nastupem do skolky asi 2× a nic. Takze az bude mala ve skolce.Ale klidne bych to zkusila.
Já bych šla, já dceru taky chtěla nakazit, ale prostě to nechytla, nechápu.
Syn přinesl neštovice ze školky, měl je ve třech letech a 4 měsících, když to od něj dostali dvojčata tak jim byl rok a kousek a musím říct že ten průběh měli mnohem klidnější než on ![]()
Ano, čím dřív, tím líp… ![]()
Je to jediná a nejlepší ochrana potom proti neštovicím už na celý život. Očkování není doživotní(alespoň jsem to tak četla) Čím je dítě starší, tím hůře neštovice snáší. Můj syn je měl ve 3,5letech, dcerka je od něj chytla ve 4 měsících. Syn celý osypán, dcerce se dali spočítat ![]()
@Neluš píše:
Ahoj maminky, chci se zeptat těch, které jste nenechali očkovat proti neštovicím, na váš názor ohledně neštovic. Dcera má 2 roky a vyskytly se nám u sestřenice neštovice. Né že bych přála naší malé takové nemoci, ale zase jsem slyšela, že je lepší když si to dítě odbyde čím dříve, tím lépe. Dokonce někdo pořádá neštovicové párty s dětma, aby se nakazily a měly to za sebou. Tak nevím… Uvažuju, zda zajít také na návštěvu
Očkovat jsem nenechala a malý je prodělal v necelých 3 letech. Naše pediatra se přiklání k tomu, že co nejdříve, ale pokud možno až když je dítě bez plen.
No a Vítek měl průběh lehoučký a krátký, ale to on má u všech nemocí, když náhodou nějakou chytí.
Někde jsem slyšela, že nejlepší je až po 3. narozeninách, protože do té doby není tak dobrá imunita. Ale nevím. Taky mám v plánu je jít někam chytit, ale až tak po 3. narozeninách.
I když na druhou stranu mi říkala doktorka, že když jsou v rodině 2 děti (sourozenci) a předají si to mezi sebou, tak má to druhé velice často mnohem horší průběh
Tak je pak lepší jít dřív než bude druhé…
My byli na neštovicové párty před pár dny, malá má 2a 8 měs. chci to mít za sebou než půjdu do práce, taky je zima tak si to doma odsedíme, v létě by to bylo horší mít zákaz jít ven 2 týdny
@Billi píše:
Někde jsem slyšela, že nejlepší je až po 3. narozeninách, protože do té doby není tak dobrá imunita. Ale nevím. Taky mám v plánu je jít někam chytit, ale až tak po 3. narozeninách.
I když na druhou stranu mi říkala doktorka, že když jsou v rodině 2 děti (sourozenci) a předají si to mezi sebou, tak má to druhé velice často mnohem horší průběhTak je pak lepší jít dřív než bude druhé…
A vztahuje se to na den třetích narozenin a nebo tu imunitu získá až den po?
@lleennttiillkkaa ti je dobrý dotaz:-)) upřímně holky mojí malé teprve 3 roky budou ale jde tu o to že je mi vlastně fuk jestli bude odolnější až po 3 roce protože mi v jejích 3 končí rodičák! nemůžu pak být doma 2-3 týdny na paragrafu, nemůžu sem tahat babičku na hlídání, protože neštovky se nesmí převážet, teď je měla neteř, máti lítala k nim brácha si přehodil služby jen proto že nesmí neštovky do zimy ani na slunce, takže budu ráda když si to proděláme teď když ještě nechodím do práce a o nic nejde, nechci šílet jak loni o dovči kdy jsme měli odlítat k moři a hypnotizovala jsem každé děcko na hřišti s pupínkem jestli to nejsou neštovky ![]()
No my ještě neštovice neměli ale ve školce byly vyhlášeny že jsou Nikolka tam chodí málo ta tam chodí tak 2× měsičně se ukázat že jako tam patří
a co musím odsouhlasit jakýkoliv bacil dotáhne Nikolka do baráku tak ten její je pro ni na umření a Nelinka si jen rýmuje a vesele skáče ![]()
Takže to platí asi u všech nemocí ![]()
Na návštěvu bych šla mně bylo líto že tam nemohla chodit ![]()
@lleennttiillkkaa píše:
A vztahuje se to na den třetích narozenin a nebo tu imunitu získá až den po?
@martulkasloník píše:
@lleennttiillkkaa ti je dobrý dotaz:-)) upřímně holky mojí malé teprve 3 roky budou ale jde tu o to že je mi vlastně fuk jestli bude odolnější až po 3 roce protože mi v jejích 3 končí rodičák! nemůžu pak být doma 2-3 týdny na paragrafu, nemůžu sem tahat babičku na hlídání, protože neštovky se nesmí převážet, teď je měla neteř, máti lítala k nim brácha si přehodil služby jen proto že nesmí neštovky do zimy ani na slunce, takže budu ráda když si to proděláme teď když ještě nechodím do práce a o nic nejde, nechci šílet jak loni o dovči kdy jsme měli odlítat k moři a hypnotizovala jsem každé děcko na hřišti s pupínkem jestli to nejsou neštovky
Na slunce nemuzou kvuli jizvickam.Ale do zimy to slysim prvne spis bych rekla ze dite je nachylnejsi jako u kterekoliv nemoci.
To stou imunitou slysim poprve a rekla bych ze dite je chytne spis ve skolce ale jen diky tomu ze vetsina deti az na vyjimky byva ve skolce casteji nemocna.Nez to dite ktere je doma s matkou tak tak casto nebyva nemocne tim padem je mensi sance je chytnout viz.my. Jo dohromady jsme se snomi setkali 3×.