Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj vsem,
prosim o zkusenosti. Jak dlouho po nestovicich prvniho se vam osypalo druhe dite? Syn prave prodelal nestovice, jeste ani neni uplne vyloupany. Dceri je rok a podle Dr. je sance tak 50%, ze je chytne. Ceka nas v sobotu cesta letadlem (letime navstivit prarodice) a cim vic se to blizi, tim vic se klepu, ze se dcera tesne pred cestou osype a budeme muset zustat doma. Inkubacni doba jsou dva az tri tydny, dva mame za sebou. Chapu, ze mi nikdo nereknete jestli a kdy je dostane, ale treba me odpovedi trochu uklidni.
Diky
Co mi říkala moje mamka tak jsme je vždy chytli po 14 dnech od první jsme 3 holky a když končila ikubační doba chytla je ta druhá po 14 dnech a po dalších 14 dnech ta třetí.
Nemusí je vůbec dostat. Já jsem je měla jako malá, mám dva starší bráchy, který mamka schválně ke mě strkala, aby se nakazili a nechytl to ani jeden.
Diky. Ja jsem se ptala dvou svych kamaradek a obe mi rekli, ze jejich druhe dite to dostalo az po trech tydnech od prvniho. Tak me zajima, jestli je to nejake pravidlo. Samozrejme bych byla nejradeji, kdyz by to mala nedostala zatim vubec nebo aby se alespon osypala az v CR.
inkubačka je 10-21 dní, naše skoro plně kojená 9-ti měsíční je dostala až po těch 3 týdnech, taky jsem si říkala, že by je nemusela dostat vůbec když je kojená, ale joo, a brutálně
Starší je přinesl ze školky, první pupínek den po vánoční besídce
. Byl osypaný přiměřeně, čtrnáctý den už se pěkně vylupoval a přesně patnáctý den od jeho prvního pupínku jsem našla první pupínek u mladšího. Tehdy jim bylo 4,5 a 1,5 roku.
Ahooj,
u nás aktuální - syn se osypal 10dní po osypání dcery..
To je dobrá zpráva,ne ![]()
Ale zase jsem četla, že pravděpodobnost, že je chytne, když je má sourozenec, je podstatně větší než těch 50% co píšeš..
Držím pěsti!
Z.
Jo, 10 dni, to je dobra zprava, 14 take
. Me Dr rikal, ze deti do roka to spise nechytnou, deti po roce spise ano, starsi uz prakticky vzdy. Dceri je akorat ten rok a zatim ji jeste kojim, coz by taky mohlo mit vliv, tak prave asi kvili tomu Dr. rekl tech 50%… No nevymyslim nic
, proto me prave zajimaji zkusenosti.
Co vím,tak s kojením to nesouvisí. Mě říkala dr., že když se potkáme s neštovicema do prvního půl roku (možná malinko míň), bude mít miminko ještě imunitu ode mě (neštovice jsem prodělala).
Milli ja tak pomalu zjistuji, ze kazdy vlastne rika neco jineho. U nas je to jeste malicko zamotanejsi, ja jsem ty nestovice ted prodelala se synem (ja mela nastesti jen slabsi prubeh), takze jsem pravdepodobne mohla dceri kojenim predat protilatky.
Na druhou stranu buh vi, jak je to s mymi protilatkami, nestovice mam ve svem zivote uz po treti. Dle Dr. to mozne je, ale jsem exot.
Příspěvek upraven 14.11.11 v 12:43
Dcera je přitáhla ze školky a přesně 15tej den se osypal 9ti měsíční syn a byl pupínkovatej víc než dcera. Kojila jsem ho 13 měsíců, takže v době neštovic byl malej závisláček téměr plně kojen a stejně to dostal.
teredes píše:
Milli ja tak pomalu zjistuji, ze kazdy vlastne rika neco jineho. U nas je to jeste malicko zamotanejsi, ja jsem ty nestovice ted prodelala se synem (ja mela nastesti jen slabsi prubeh), takze jsem pravdepodobne mohla dceri kojenim predat protilatky.
Na druhou stranu buh vi, jak je to s mymi protilatkami, nestovice mam ve svem zivote uz po treti. Dle Dr. to mozne je, ale jsem exot.Příspěvek upraven 14.11.11 v 12:43
Jestli to dobře chápu, tak jsi dostala neštovice v době, kdy jsi kojila mladší? Tak to je fakt nezvyklý
. Budu držet palce, ať se to buď posune, nebo vůbec nekoná
![]()
Tak když jsem byla malá tak jesm je necyhtla vůbec a to mě strkaly k sestře(která je měla) at je chytnu ![]()
Milli píše:
Jestli to dobře chápu, tak jsi dostala neštovice v době, kdy jsi kojila mladší? Tak to je fakt nezvyklý. Budu držet palce, ať se to buď posune, nebo vůbec nekoná
![]()
Chapes to dobre, nestovice jsem mela ted, 14 dni zpatky, spolu se synem. Mladsi dceru stale kojim. (syn donesl nestovice ze skolky, me ale ani ve snu nenapadlo, ze je muzu od nej dostat, protoze jsem je uz 2× mela v detskem veku)
U nás přesně 14 dní. Starší je dostala den po naší svatbě, malá přesně po 14 dnech - měla 14 měsíců, kojená tedy nebyla…