Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den všem, ráda bych se jen zeptala, zda nemá někdo podobnou zkušenost.
Už třetí den mám vysoké horečky přes 39 a když to srazím na 38,5, tak jsem ráda. Dneska se dceři 2,5 roku ukázaly neštovice. Já jsem jako dítě neštovice neprodělala a v roce 2019 jsem se nechala očkovat dvěma dávkami.
Zažil někdo, že by byl očkovaný s zároveň měl vysoké horečky bez pupínků? Samozřejmě v době, kdy přišel do kontaktu s neštovicemi.
Byla jsem dnes u Dr, jeden mi řekl, že si myslí, že je to možné a druhá Dr, že ne. Pravda je, že já na horečky vůbec netrpím a takto vysoké jsou typické pro neštovice kór u dospělých.
Děkuji za názor, kdo má nějakou zkušenost ![]()
@denisa.ang píše:
Dobrý den všem, ráda bych se jen zeptala, zda nemá někdo podobnou zkušenost.
Už třetí den mám vysoké horečky přes 39 a když to srazím na 38,5, tak jsem ráda. Dneska se dceři 2,5 roku ukázaly neštovice. Já jsem jako dítě neštovice neprodělala a v roce 2019 jsem se nechala očkovat dvěma dávkami.
Zažil někdo, že by byl očkovaný s zároveň měl vysoké horečky bez pupínků? Samozřejmě v době, kdy přišel do kontaktu s neštovicemi.
Byla jsem dnes u Dr, jeden mi řekl, že si myslí, že je to možné a druhá Dr, že ne. Pravda je, že já na horečky vůbec netrpím a takto vysoké jsou typické pro neštovice kór u dospělých.
Děkuji za názor, kdo má nějakou zkušenost
Těžko říct, když ti neodpověděli ani lékaři. Nicméně logickou úvahou - tvoje tělo se setkalo s virem, na který je očkované, ale pořád s tím musí bojovat, takže proto ty horečky, nicméně nemoc nevypukne. Já to zažila teď v prosinci u chřipky typu A - vnučka se nakazila (potvrzeno testem na chřipky na ER, symptomy festové), hlídala jsem ji, sama jsem měsíc před tím podstoupila očkování na chřipky typu A a B. Nemoc u mě nevypukla jako u vnučky, ale cítila jsem se slabá, bylo vidět, že tělo s něčím bojuje.
A víš zdroj?
Protože není úplně obvyklé, že byste lehly obě zaráz - i když se to samozřejmě může stát. častější je ale nákaza postupná - nejdřív jeden člen, pak další… inkubačka 2-3 týdny.
Ano, neštovice u dospělých mají horší průběh, horečky vysoké. Jeden známý (kolem 40 let) byl 2 týdny v nemocnici. Očkování by takovému průběhu mělo zabránit - čekala bych průběh bez horeček nebo s tím, že by ty horečky netrvaly 14 dní ale třeba jen 3 dny…
Každopádně aspoň pár pupínků bych tedy očekávala v každém případě…
Za mě - pokud by horečka patřila k neštovicím, hledala bych i pupínky. Bez pupínků bych horečku přisoudila jiné viróze.