Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,nevíte některá jak se přesně poznají neštovice? Malá má dva a půl měsíce a já měla opar na noze, je možné aby to měla z něj. Plně ji kojím.
Nějak nerozumím otázce, nějak se osypala a ty chceš vědět, zda je to opar či neštovice?
Každopádně malou ráno vem a uhánějte k dr, protože neštovice nejsou jen nějaké pupínky a pro takto malé miminko to může být hodně velká zátěž
Setkali jste se s někým s neštovicemi? Má vaše dr u čekárny nějakou separaci pro infekčně nemocné nebo všichni sedí pohoromadě v jedné čekárně?
pokud si měla opar v době kojení,tak bych se bála,že to malá chytne,pokud má nějaké pupínky podobné neštovicím,uháněj k Dr.
Má pupínek na čelíčku, pak asi dva na tělíčku a pak dva na nožičce. Já nepoznám jestli to jsou neštovice nabo potničky. Já ji hlídám od té doby co jsem měla ten opar. Tak se toho bojím.
A s někým kdo má neštovice jsme se nasetkali. Já spíš kvůli tomu mímu oparu.
jasně,na ten opar taky reaguju,ono to má s oparem trochu co dělat.A teplotu nemá,nemůžeš sem hodit foto?A jak pupínky vypadají,jsou červené a uprostřed bílý pupínek,jakoby vodnatý,něco jako uhřík?
Měla jsem u dcery taky podezření, ale byly to jen komáří štípnutí. Každopádně bych zašla k doktorce, za to nic nedáš a budeš v klidu. Mně doktorka říkala, že neštovice jsou na omak měkké vodové. To komáří štípnutí byly tvrdé pupínky.
Foto poslat nemůžu, malá spí, ale vypadá to jako uhřík spíš, malej pupínek s bílou tečkou uprostřed. Chytám jí na čelíčku a nezdá se mi, že by měla teplotu, až ji budu přebalovat tak jí změřím.
Myslíš, že by ji měla pokud by měla neštovice?
Jak jsem měla ten opar na stehnu tak ty pupínky byly jiný, takový vodnatý, já snad nikdy u nikoho neštovice neviděla.
vypadá to právě jako uhřík,nejdříve vodnatý,pak se to změní jako v hnis,který je infekční.Jinak teplotu mít ani nemusí.Jinak neštovice obvykle začínají ve vlasové části,ale není to pravidlem.Ale jak říkám,neštovice jsou zapříčiněné herpatickým virem,který způsobuje právě pásový opar,takže s mimčem bych opravdu pro jistotu doktora navštívila,ale pozor,ať nenakazíte další děti v čekárně,jestli to neštovice jsou.Držím palce,aby to bylo něco jiného ![]()
Já určitě doktorce hned ráno zavolám a domluvím se s ní. Nejspíš by se jí to do rána zhoršilo viď a taky by jí naskákalo víc těch pupínků. Jinak doktorka má odpoledne vždy vyhrazené jen pro objednané.
ano,mohla by to mít ráno horší,více pupínků,ale také může mít průběh opravdu lehký,jako jsem měla prý já,měla jsem prý tak pět pupínků a bez teplot.A neboj,pokud doktorce vysvětlíš,že jsi měla opar a malá má pupínky,tak ona tě vezme hned,je opravdu malinká,tak to nenechá jen tak a určitě i zařídí,aby malá nenakazila nikoho dalšího v čekárně.
Mladší měl neštovice ve 4 m
Chytli jsme to v poradně a měl to děs,prvni se mu objevil takový větší puchýř v pase-na boku,dva dny měl pořád jen ten jeden,pak přibyli asi 3 kousky a pak už to jelo.
Jinak znám jednu paní,co ji holčička dostala neštovice ve dvou týdnech ![]()
No a ještě jsem zapomněla napsat,že jsem ráda,že jsme to měli takhle brzy,měl teda těch neštovic hodně,ale to bylo spíš i tím,že byl maličký a na tom malým těle to nějak víc razilo.Měl to jen po těle,v noci spal celkem hezky a pěkně se mu to ztratilo.Starší to od něho chytil ve 3,5 letech a to bylo něco.Měl to v očích na bělmu,plnou pusu-nemohl vůbec jíst,na ploskách nohou,takže každý krok ho šíleně bolel.Měl i teplotu,mladší ne.A nejhorší je,že mu zůstaly šílené jizvy na čele a to se nedrbal.
mně právě říkala Dr na alergologii,že mám uvažovat o očkování proti neštovicím,malá má atop.ekzém a prý u ekzematiků je průběh mnohem horší a ještě je to holka,tak se děsím i těch jizev.Dost nad tím uvažuju,jen je to teda opět cenová rána ![]()
Pokud jsi sama neštovice prodělala před těhotenstvím, je velmi NEpravděpodobné, že by je mimčo cca do 3m věku chytlo. Je cháněné mateskými protilátkami, které přešly v těhotenství přes pupečník. Ty mizí cca mezi 3-6. měsícem.