Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Na logopedii chodí děti i od roka, brzy na to není a za konzultaci vůbec nic nedáš.
Brzo neni, dcera tez chodi od 4let..ale ona neumi vice pismen…
@monrom Malý na to není, kolem čtyř let je ideální doba.. na druhou stranu, pokud má problém jen s tímhle, tak bych se nějak neplašila. Chodíme se synem taky od čtyřech let, ale on měl větší problém a tyhle hlásky - čšž a rř má v plánu jako úplně poslední ![]()
My dostali doporuceni od doktorky na logopedii pri trilete prohlidce. ve 4 urcite neni brzo ![]()
Pokud máš pocit, že byste to měli řešit, tak běž a uvidíš. Syn chodí od 4,5, neuměl k tomu ještě ď, ť, a ž (a samo r a ř). Na to č, š, ž je údajně čas do pěti let, ale na druhou stranu to nebolí, nic to nestojí, tak proč to nezkusit. Naučí se pár básniček a ukážou vám, jak máte trénovat. A třeba to půjde pak rychle. Syn se to ď a ť naučil vyslovit po první „lekci“.
Velký je určitě dost, i když samozřejmě to závisí na dítěti. Dvouletá dcera, kterou logopedické hrátky momentálně celkem zaujaly, by spolupracovala líp, než pětiletý syn
![]()
https://www.emimino.cz/…2014-180615/
V tehle diskuzi byl tip na logopedii na Praze 4, uvazuju o tom, ze bychom to tam zkusili.
Myslím, že je akorát. Prcek mluvil hezky, ale protože na podzim nastoupím do práce, tak jsem ho vzala na logopedii (potřebuješ doporučení od doktorky). Byly mu 4 roky a něco. Logopedka ho pochválila, že hezky mluví, pilujeme sykavky (přesně jak vy - č, š, ž, z,s, c) a r, ř má ještě čas.
Teta tahala obě svoje děti na logo od 3 let. Já ani brácha jsme nechodili nikdy, mamka s tetou se kolikrát na tohle téma málem i pohádaly - dle tetičky jsme měli na logo chodit už dávno, když jsme s nějakým písmenkem chvíli bojovali. Dnes s bráchou mluvíme oba úplně normálně, její potomci (14 a 18 let) mluví naprosto šíleně do dnes
Já bych řekla že je čas, ale většina bude asi jiného názoru…
Dcera (4 roky 2 mesice) ma logopedku ve skolce (chodi do soukrome) a s ni trenuji L. Dale neumi zmeckovat (de/dě atd.), potom č, r, ř, ale na ty je pry cas
takze pokud neumi jen tyto hlasky, klidne bych pul roku pockala ![]()
Chodime od 4 let a s š a č jsme začali jako prvními (nemumí toho víc).
Muzete mi nekdo napsat, jak presne trenujete sykavky, š, ž, c, č? Diky ![]()
@asha my zatím děláme č - základ je umět ť a musí našpulit pusu, dát zuby k sobě, jakoby vydechnout a do toho šeptat to ť - mělo by se z toho ozvat časem to č. No, mu to moc nejde
První jsme trénovali č před souhláskou (babička, kulička…), teď začínáme trénovat před samohláskou a na začátku slova a to mu nejde už teda vůbec.
@Angua Dik
Kluk hrozne sisla a tady by se to resilo nejdriv v prvni tride ![]()
@asha náš zas nešišlá vůbec, všude říká c, s, z
A ještě k tomu si z tréningu dělá prču ![]()
@Angua No ja to nechci videt… ja si uvedomila az nedavno, ze uz to neni roztomily miminkovsky zvatlani ![]()