Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Lily Evans píše:
@Livi92 ale je to dobrý
Tak dobrý to být může, ale nebudu tvrdit, jak je svíčková jednoduché jídlo, když vlastně dělám jen nějakou omáčku podobnou svíčkové… ![]()
@Eelinna na to, že ti je 18 to je ok. Časem tu polívku ze sáčku určitě vyřadíš. Člověk se učí pořád a ty máš vše před sebou. ![]()
@Semtex píše:
@Freeandwild moje řečPopravdě já nechapu, jak Kucharka pro dceru muže mít takovy úspěch, to asi fakt mají lidi čas číst diplomku, než uvaří jídlo, které je sežrané za pět minut?
A to denne, pokud se podle toho někdo učí vařit
![]()
Smekám každému, kdo to zvládá
Tak nevaris podle toho denně, že jo. Ale pokud tě sejří, že máš už postopadesateprve místo čočky rozvařený blivajz nebo místo vepřové pečeně suchou houžev, tak si prostě dáš tu práci a ty její tipy si přečteš. Příště už to umíš.
@Eelinna píše:
Tak já vařit umím, asi skoro všechno. Ale Tak za mě je nejjednodušší Polívka asi zeleninová, vývar… Polívky typu gulašova dělám ze sáčku a dochutim podle sebe, přidám více brambor, párek, a já mám ráda ostré jídla takže nějaké chilli a je to… Já pořád spěchám a nemám nervy se s tím sr… Takže proto radši volím polévku ze sáčku![]()
![]()
.
Co se týče omáček tak jednoduchá je třeba rajská ( já dělám jen, máslo, pasirovane rajčata a dochutim podle chuti - cukr, skořice, hřebíček…)
A buchty, zkus třeba perník, mám super recept od kolegyně z práce. Dělám ho už dlouho a je to lehké.. Ale většinou si najdu recept na netu a když mě zaujme udělám ho.. Nedělám sice moc s ovocem ( bublanina atd.) nemám to rada ale občas udělám s galaretkou.
Jinak je mi 18 a vařím už snad od 12,13 let…
Klidně napiš a mužů poradit co by si třeba zvládla..
Zakladetelka ale nehledá tip, jak ušetřit čas, ale jak se naučit dobře vařit. Polívka z pytlíku je jídlo pro lidi, kteří vařit neumí nebo nemají čas a potřebuji se něčím zaplacnout. Dětem to například vařit nebudeš. Jako studentské jídlo, proč ne, ale zkrátka to není „dobře vařit“.
@Daisyy1995 děkuji.. Určitě až budu mít na to čas, rodinu tak budu vařit bez ![]()
@Santa Juana psala sem jen jak vařím já.. Pokud zakkaldatelka chce tip. Prosím.. Recepty, když už chci něco upéct, hledám na netu, nebo kuchařku co mám doma, dodám i fantazii. A chce to čas a trénink..
Diskuzi jsem nečetla… Vařím vlastně každodenně a myslím, že velice dobře. Taky moc ráda peču, i dorty, různé řezy, kynutá těsta… Ale ve 20 jsem moc vařit neuměla, chce to prostě cvik a zkoušet. Velice dobá kuchařka pro začátečníky je zde: https://www.videokucharka.cz/, a to i s videem. Kuchařku pro dceru ráda nemám, připadá mi příliš rozvláčná a kecavá. Taky nějaké postupy jsou zbytečně zdlouhavé. Tato kuchařka není podle mně pro někoho, kdo vaří každý den, ale spíše víkendového kuchaře. Přeju hodně štěstí!
@Livi92 píše:
Tak to ale není pravá svíčková…
tak já to dělám tak… nevím co je pak pravá svíčková?
@Veru1987 píše:
Svíčková je přece druh masa, hovězího.
@Veru1987 píše:
Dělám svíčkovou dost podobně, jen tam nedávám zakysanku.
@aiwwa píše:
Svíčková je přece druh masa, hovězího.
Jooo tak to joo ale ta omáčka se dělá stále stejně nee? Jen teda dýl peču s hovězím
@Veru1987 a ty to tam rovnou takhle dáváš do trouby? Já si s tím teda více pohraju. Maso nejprve prošpikuju, opeču ho zprudka na pánvi. Pak ho přendám do pekáče. Na pánvi, kde se opékalo maso a kde zbyl výpek, dám zeleninu. Cibuli, pak petržel, celer, mrkev a osmahnu cca na 15-20 minut, přidám ocet, třtinový cukr, lehce zkaramelizuju, pak kůru z citronu, trochu hořčice, zaleju to půl napůl vodou/vývarem. Chvíli nechám probublat. Pak to celé přeleju do pekáče k masu. A teprve pak to dám do trouby. Ještě k tomu přidám do sítka nové koření, bobkový list atd.
No a peču 1,5-2hodky. Pak už jen omáčku pomixuju, přidám půl šlehačky, dochutím pokud je třeba.
@Lily Evans píše:
Na pečení jsou nejlepší hrnkový recepty. Nejradši mám tenhle:
2 hrnky nastrouhaných jablek
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mlíka
3 vajíčka
1 prdopeč (=kypřící prášek do pečiva)
1 vanilkový cukr
1 hrnek cukru moučka
1/2 hrnku medu
2 hrnky polohrubé mouky
od oka přihodíš nasekané ořechy (libovolné, naposledy jsem dávala pekanové a lískové, necelý hrnek) a rozinky, všechno smícháš, naleješ do pekáčku vyloženýho pečícím papírem a pečeš asi 45 minut na 170 stupňů. Je to jednoduchý, není to suchý a je to strašně dobrý.Svíčková je taky jednoduchá, upečeš maso se zeleninou, zeleninu rozmixuješ a povaříš se smetanou a máš to. Klasické omáčky vůbec nedělám, nebaví mě to. Nejradši mám chilli con carne, to je tak blbuvzdorný že to zkazit ani nejde. Ve velkým hrnci orestuješ na oleji cibuli na kostičky, pak přihodíš mleté maso, opečeš, kydneš malou konzervu rajčatovébo protlaku, promícháš. Pak přihodíš konzervy: libovolné fazole a/nebo cizrnu, a krájená rajčata. Počet konzerv a poměr luštěniny/rajčata měnim podle toho jak mám chuť a kolik mám masa, většinou je to půl kila masa a jedna konzerva luštěnin a jedna rajčat. Pak to zamícháš, osolíš, přihodíš chilli, můžeš i římský kmín, česnek, skořici. Důležitá je ovšem hořká čokoláda, na konci vaření rozpustím 2-3 čtverečky. K tomu uděláš rýži a na talíři posypeš strouhaným sýrem. Časem si vychytáš jak moc pálivý ti to chutná, kolik čokolády, správný poměr masa a konzerv, dá se s tím dost vyhrát a nedá se to zkazit
Diky za recept na buchtu, pisu si.
Jinak s tim chilli con carne, taky delavam, ale krome cibule nejdriv osmazim i na male kosticky nakrajenou mrkev a cervenou papriku, taky mam podobny pomer pul kila mleteho hoveziho na jednu plechovku rajcat a jednu fazoli, ale jeste davam hrnek kureciho vyvaru a tak pul sklenice cerveneho vina. Po osmazeni masa na prudko na te zelenine zaliju tim vyvarem, rajcaty a vinem a nechavam bublat dost dlouho, az to „zhoustne“, ty fazole vetsinou pridam az tak 10-15 minut pred koncem. Jinak ta horka cokolada je tajny tip sefkucharu
zneutralizovat kyselost rajcat, da se v nouzi nahradit tak ctvrtkou kavove lzicky cukru. Ono v podstate nebyt tech fazoli, tak je to bolonska omacka vyborna i na testoviny, delam casto s obmenami, kdy pridam treba i hriby, nebo cukety. Hodne cesneku (tak 4 velke strouzky), pul lzicky sladke papriky a pul lzicky kmina, bobkac, pepr, oregano, dosoluju az na konci. Fakt se to neda zkazit. ![]()
Vařím ráda manžel zvládl jen pár jídel, rodiče ho k tomu nevedli
takže jsem mu dávala lekce vaření. A dneska vaří dobře.
@Daisyy1995 píše:
@Veru1987 a ty to tam rovnou takhle dáváš do trouby? Já si s tím teda více pohraju. Maso nejprve prošpikuju, opeču ho zprudka na pánvi. Pak ho přendám do pekáče. Na pánvi, kde se opékalo maso a kde zbyl výpek, dám zeleninu. Cibuli, pak petržel, celer, mrkev a osmahnu cca na 15-20 minut, přidám ocet, třtinový cukr, lehce zkaramelizuju, pak kůru z citronu, trochu hořčice, zaleju to půl napůl vodou/vývarem. Chvíli nechám probublat. Pak to celé přeleju do pekáče k masu. A teprve pak to dám do trouby. Ještě k tomu přidám do sítka nové koření, bobkový list atd.
No a peču 1,5-2hodky. Pak už jen omáčku pomixuju, přidám půl šlehačky, dochutím pokud je třeba.
Ja se tady dneska jeste neco priucim!
Muzu se zeptat, ten cukr musi byt, pripadne da se nahradit treba stevii? Ale ta mi zase nezkaramelizuje asi, co? ![]()