Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Silverine247 To nevím, ale asi to nebude úplně ono. Já mám třtinový cukr doma pořád. Používám ho i na pečení.
@Silverine247 píše:
Diky za recept na buchtu, pisu si.Jinak s tim chilli con carne, taky delavam, ale krome cibule nejdriv osmazim i na male kosticky nakrajenou mrkev a cervenou papriku, taky mam podobny pomer pul kila mleteho hoveziho na jednu plechovku rajcat a jednu fazoli, ale jeste davam hrnek kureciho vyvaru a tak pul sklenice cerveneho vina. Po osmazeni masa na prudko na te zelenine zaliju tim vyvarem, rajcaty a vinem a nechavam bublat dost dlouho, az to „zhoustne“, ty fazole vetsinou pridam az tak 10-15 minut pred koncem. Jinak ta horka cokolada je tajny tip sefkucharu
zneutralizovat kyselost rajcat, da se v nouzi nahradit tak ctvrtkou kavove lzicky cukru. Ono v podstate nebyt tech fazoli, tak je to bolonska omacka vyborna i na testoviny, delam casto s obmenami, kdy pridam treba i hriby, nebo cukety. Hodne cesneku (tak 4 velke strouzky), pul lzicky sladke papriky a pul lzicky kmina, bobkac, pepr, oregano, dosoluju az na konci. Fakt se to neda zkazit.
Jojo, to je vylepšená verze, takhle podobně dělávám boloňskou, jak říkáš
Cukr coby náhrada čokolády lze, ale není to vončo, ta čokoláda je mnooohem lepší - manžel vždycky pozná když ji zapomenu koupit ![]()
@Daisyy1995 píše:
@Silverine247 To nevím, ale asi to nebude úplně ono. Já mám třtinový cukr doma pořád. Používám ho i na pečení.
Tenhle tip je super, dělám takhle zeleninu na bramborový salát - restuju s troškou třtinového cukru, má to lepší chuť než když je vařená.
@Santa Juana píše:
Tak nevaris podle toho denně, že jo. Ale pokud tě sejří, že máš už postopadesateprve místo čočky rozvařený blivajz nebo místo vepřové pečeně suchou houžev, tak si prostě dáš tu práci a ty její tipy si přečteš. Příště už to umíš.
Tak čočka se nerozvari a maso nevysusi během minuty, to je spis vina nepozornosti kuchaře než toho, že by člověk neuměl vařit
k tomu, aby nebyla z masa podešev a z čočky průjem, to stačí hlídat a také dělat podle dobrého receptu. Studování elaborátů je zbytne vždy, koneckoncu na to, aby si člověk uměl pustit televizi a zvolit program, taky nepotřebuje byt elektrotechnik a rozumět všem procesům v ní
![]()
Celý život razím, že vařím špatně a nerada, ale láska prochází žaludkem, tedy nejen k chlapovi, ale i k dětem, takže jsem se přemohla, s Vaňkem se naučila ten základ (a pak pro vegetariánské dítě vařím i vegetariánsky, to byla teprve fuška…)
https://www.knihydobrovsky.cz/…uchyne-72538
Ja v podstate tocim vicemene stejna jidla dokola, ruzne variace ciny, tech omacek na rajcatovo zeleninove bazi s kurecim, nebo mletym hovezim, pak ruzne ciny a masa z trouby s ruznyma prilohama… ale co treba tenhle segedin? Nestalo se mi, ze by se nepovedl.
2 velke cibule na hrube kostky, zpenit na mirnem plameni na olivovem oleji do sklovita. Pridam plyn a asi 750g veproveho (vetsinou liboveho) na kostky (maso nejdriv trochu prosolim) a balicek slaniny na vetsi kosticky a osmazim, dam asi tak pul lzicky mleteho kminu a 2 polevkove lzice sladke papriky - je treba kastrol sundat z ohne na tu chvilku, co primichas papriku, aby ti nezhorkla. Vratim maso na plotynku, podliju asi 2dc vody a pridam tak 3-4 vetsi strouzky lisovaneho cesneku, bobkac. Priklopim (se skvirkou) a dusim tak min. 20-30min (podle velikosti kostek masa), nez je maso mekke. Sliju vodu ze sklenice sterilovaneho zeli, pridam zeli k masu a opet dusim, az je i zeli mekke (15-20min asi tak). Muzes pridavat trochu vody, kdyby se ti zdalo, ze to potrebuje. Podle chuti prisolim, opeprim a zaliju tak asi pul az trictrvrte kelimku smetany, kterou ani nezahustuju a micham jeste tak dalsich 10minut, nez ta konzistence vypada tak akorat (stopro to poznas
). U nas to jime s bramborovymi noky, nebo jen tak pak na olovrant. ![]()
Za mě je vaření pohoda ale musí člověk koupit jednoduché a kvalitní suroviny. Když koupíš čerstvé brambory a třeba maso na steak (koupila jsem např včera za 89 v Bille), pak ten steak připravíš na pánvi, ještě dáš dojít v alobalu do trouby, tak je to luxusní a není potřeba nic složitého vymýšlet. To samé třeba losos, také v alobalu v troubě, zakápnout citronem… Nebo mleté maso na pánvičce s pórkem a Cibulkou, k tomu dobrá rýže… To jsou všechno osvědčené a chutné věci hotové za pár minut
Nemám moc ráda experimenty, často se nepovedou a je s tím piplačka. Za mě jednoduše z kvalitních surovin! ![]()
@Lily Evans na bramborový salát zeleninu vařím, ale ráda zkouším nové věci. Dala bys tady recept na tvůj bramborový salát? ![]()
@Lily Evans píše:
Jojo, to je vylepšená verze, takhle podobně dělávám boloňskou, jak říkášCukr coby náhrada čokolády lze, ale není to vončo, ta čokoláda je mnooohem lepší - manžel vždycky pozná když ji zapomenu koupit
No neni to vonco, o tom zadna, ja nedavam cokoladu, ale kvalitni kakao tak pul kavove lzicky. Mam ho doma porad pro jistotu. A jeste tam cmrndnu trochu worcestru. Stejne tak bolonska omacka potrebuje rapikaty celer, jen tak dva rapiky nadrobno, ale jak tam nejsou, neni to ono. A to normalne celer nemusim (ten zeleny). ![]()
@Daisyy1995 píše:
@Veru1987 a ty to tam rovnou takhle dáváš do trouby? Já si s tím teda více pohraju. Maso nejprve prošpikuju, opeču ho zprudka na pánvi. Pak ho přendám do pekáče. Na pánvi, kde se opékalo maso a kde zbyl výpek, dám zeleninu. Cibuli, pak petržel, celer, mrkev a osmahnu cca na 15-20 minut, přidám ocet, třtinový cukr, lehce zkaramelizuju, pak kůru z citronu, trochu hořčice, zaleju to půl napůl vodou/vývarem. Chvíli nechám probublat. Pak to celé přeleju do pekáče k masu. A teprve pak to dám do trouby. Ještě k tomu přidám do sítka nové koření, bobkový list atd.
No a peču 1,5-2hodky. Pak už jen omáčku pomixuju, přidám půl šlehačky, dochutím pokud je třeba.
Já to dám přímo takto péct… na spod dám cibuli, pak tu kořenovkou, na to maso, tedy taky prošpikované slaninkou. Osolím, opepřím. Pokud mám vývar podliju vývarem. Nahoru pár kousku másla. A dám péct asi taky tak nějak 1,5-2 hodinky. Pak rozmixuji zeleninu. Přidám zakysanou a smetanu 12%, nebo šlehačku. Případně přidam trošku octu, mám raději kyselejší.
@Semtex píše:
@Freeandwild moje řečPopravdě já nechapu, jak Kucharka pro dceru muže mít takovy úspěch, to asi fakt mají lidi čas číst diplomku, než uvaří jídlo, které je sežrané za pět minut?
A to denne, pokud se podle toho někdo učí vařit
![]()
Smekám každému, kdo to zvládá
Já si ji občas otevřu, když si chci počíst třeba něco k historii roho pokrmu, ale vařit podle toho je pro mě absolutně nemožné. Někdy si říkám, že vypotit tolik keců kolem (a ne všechny jsou k věci, spousta toho je jen rádobyvtipná omáčka), to snad ani není možné. Navíc asi teda budu výjimka, ale zrovna podle Kuchařky pro dceru se mi nepovedl, ani recepty, které umím, jen jsem je chtěla dovést k dokonalosti. Třeba křehké těsto jsem dělala asi 20× déle, než normálně, jak byly všechny ingredience ledové a nesmělo se na to skoro sáhnout a výsledek za to vůbec nestál.
Mě na vaření nejvíc vyhovují kuchařky od Vaňka. Jednoduchý popis, dobře strukturovaný text, žádné zbytečně kecy, ale zároveň tipy na dochucení a postup, aby to dobře vyšlo. Lze si ji otevřít a přímo při čtení vařit. Ocenila jsem i blbuvzdorné návody na vývary, omáčky, vykosťování masa, různé základy jídel, vše s fotkami. Ne, že bych předtím neuměla vařit, to vůbec, ale spoustu receptů jsem díky tomu vylepšila nebo začala vařit, protože předtím jsem si na ně netroufla.
@Veru1987 píše:
Jooo tak to joo ale ta omáčka se dělá stále stejně nee? Jen teda dýl peču s hovězím
To nedělá.
to cos psala je taková parodie na svíčkovou.
ale nic proti jestli vám to chutná.
Já dělám podobně jako Daisy jen bez cukru a bez octa. ![]()
@Daisyy1995 taková klasika - cibuli, mrkev a celer orestuju s tím třtinovým cukrem, nakrajím nadrobno sterilovaný okurky, přidám hrášek z konzervy, vajíčko na kostičky, zálivku dělám z majonézy, bílýho jogurtu a trochy hořčice ![]()
@Hoa Mai no, já jsem podle ni jednou upekla velikonočního beránka, fakt jsem si dala tu práci a snažila se dodržet všechny ty rituály (říkala jsem si, ze něco na tom přece musí byt, když ji tolik lidi chválí, a hlavně na toho beránka tam bylo spousta ód), crcala jsem se s tím skoro půl dne a výsledek? Úplně celé se to zdrclo a když jsem to napsala na její stránky do komentářů s dotazem, jak se to mohlo stát, když jsem postup dodržela, tak to smazala a nevyjádřila se
Takže tak a už bych podle ni nevarila vůbec nic
Ale tak asi někomu vyhovuje no ![]()
@terrynkaa nevím jestli to tady náhodou už nepadlo, ale doporučuji pomalý hrnec, vaří za tebe a ty chutě z něj… Vařím díky němu indická jídla, nebojím se svíčkové, pořád zkouším, je to jednoduché, že to zvládne opravdu každý a ještě u toho nemusíš stát. Což se třemi dětmi opravdu oceňuji. Vařím už spoustu let denně a neznám lepší vynález. Pokaždé když přijde návštěva na oběd, tak si pochvaluje a několik mých kamarádek si ho pořídily taky a jsou všechny spokojené ![]()
Uvaříš v tom českou klasiku, svíčkovou, rajskou, guláš, výborný vývar, zároveň italskou, indickou, thajskou kuchyni.