Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja taky maleho hodne nosila, protoze ho taky bolelo brisko a tak… ale jak rostl tak zacal past konicky a zajimat se o okoli… ted ma pul roku a jedine co mu chybi ke stesti je plazeni nebo lezeni
nosim ho jen kdyz jde papat nebo ho jdu prebalit a tak
uz je radsi proste kdyz muze zkoumat okoli ![]()
@Kokino22 manduca neni pro tak male miminko, doporuciji bud satek nebo satkove nositko… jijak dcerka byla taky hodne nosici, ale hodne mi pomahal manzel
. Zlepsovalo se to, kdyz byla vetsi. Chvilku ji bavilo si hrat. Kdyz sedela, tak jsem si ji davala uz na zada a to jsem mohla delat cokoli a onabspinkala. V postylce tak dlouho nevydrzela…
Jako bych četla o mém 7-tydennim klouckovi
Neboj, ono zatím nemá moc zábavy, když je „naležato“. Dcera taky chtěla zezacatku pořád nosit na rukách, ale pak jak začnou brát věci do ruky, pást, atd, tak si i trochu vyhrajou a bude to lepší ![]()
No já mám názor, že miminko mě prostě potřebuje, že já jsem tu pro něj a ne naopak. A když má potřebu být nošeno tak ho nosím. Má na mě nárok, je malinké. Nemyslím si, že by to tak mělo zůstat na pořád. Stejně jako teď má potřebu být u mě tak přijde doba, kdy už mě tolik potřebovat nebude. Když chce být u mě tak ho dám do šátku a můžu dělat cokoliv. Nosím ho v něm od prvního týdne a řval jen poprvé, protože nevěděl co se děje.
Když se do něj vcítím tak bych taky nechtěla být někde odložená, sama.
@Kokino22 Moje osobní zkušenost říká, že se to zlepší
. Na začátku jsem též hodně nosila a po pár měsících si miminko nejraději leze samo. Nosí se pořád rád, ale ještě raději zkoumá svět
.
Děkuju za pozitivní komentáře..Má známá mi totiž vnukla myšlenku, že to nesmím a že dělám velkou chybu, že si malá vyžaduje pořád pozornost. Tak proto jsem nad tím začala víc přemýšlet. Má stejně staré miminko, které si od malička vystačí samo a nemá bolení a nic podobného, takže se jí to říká.
@Kokino22 to rikaji maminky bezudrzbovych miminek casto
muj 15m tou dobou se taky porad chtel chovat a delala jsem si srandu, ze napisu jednorukou kucharku. Taky ho to preslo a kontaktni zustal, ted se chodi jen pomazlit ![]()
@Kokino22 Nikdo Ti nezaručí, jak to bude u Tvého miminka, ale já též poslouchala rady, že bude dítě „strašně rozmazlené“, že si ho na chování „naučím“. Ale není to tak. Pokud není nemocný, tak si hraje hodně sám, leze, zkoumá a nosit opravdu nechce
. Dej hlavně na svůj pocit, co Tvé miminko potřebuje
.
@Kokino22 jojo tyhle jsou nechytrejsi matky
… hod za hlavu, ty si mama a zadna by nebyla lepsi mama pro tve dite nez ty
casem se.to zlepsi
Jo, to jsou hlášky našich babiček. Něco jako: Chlapeček se nám tak pokazil tím nošením. - za to bych vraždila
anebo: Nenechávejte si ho v posteli nebo už ho z ní nedostanete.
Přitom mi přijde strašně kruťácký nechat ho někde bokem samotnýho a my se tam s manželem vesele celou noc tulíme.
To „sis ji nenaučila“, to je normální, že malé miminko potřebuje být u mámy - notabene když ho něco trápí. Ale to i bez koliky. Nos, jak obě dvě potřebujete a tvoje záda dovolí. Nebo (polo)lež a dávej si ji na sebe, zkuste šátek, ňuchejte se v posteli… Nerozmazlíš, naopak jí dáš do života dobrou jistotu a postupně uvidíš, že bez tebe vydrží déle a déle objevovat svět. Bude si totiž úplně jistá, že tam pro ni máma fakt je. To se v lehátku nenaučí
.
Děláš to pěkně, jen buď na sebe o malinko hodnější - prostě máš malinké miminko, tak od sebe žádné výkony v domácnosti teď nechtěj
.
kup si šátek, ideálně bazarový , krásně měkký a zanošený, je to nejpohodlnější pro tebe i miminko… moje první dítě bylo taky neodložitelný, ale v šátku skoro pořád spokojený, na usínání bíly šum - nejlepší vychytávka. aplikace na mobilu nebo koupit šumícího plyšáka
@Kokino22 píše:
Děkuju za pozitivní komentáře..Má známá mi totiž vnukla myšlenku, že to nesmím a že dělám velkou chybu, že si malá vyžaduje pořád pozornost. Tak proto jsem nad tím začala víc přemýšlet. Má stejně staré miminko, které si od malička vystačí samo a nemá bolení a nic podobného, takže se jí to říká.
Tak na tohle jsem neskutečně alergická, bohužel jsem tomu podlehla u prvni dcery a je to strašně znát, i když jsem postupně od toho upoustela, protože jsem viděla, že je spokojenější a klidnější když je u mě. U druhé jsem si hned pořídila nositko caboo od narození a teda úplně něco jiného, nyla tedy spava od porodnice, ale tak po tydnu od návratu jsem jí měla většinou uvazanou na sobě, hlavně i protp, abych se mohla věnovat starší a ta mladší je naprosto v pohodě, jako asi do 8měsíců jsem jí uspavala v náručí, pak začala chtít sama svůj prostor při spaní a tak to všechno šlo přirozeně, včetně toho, že ve dvou letech sama začala vyžadovat spaní se segrou v pokojíčku, se mnou v.loznici spí pouze když je nemocná, nebo jsem víc v práci. Dokonce by mohl někdo říct, že takový zavislak na mámě nebude schopný se zařadit do školky, a naprosto v pohodě, chodí na 2dny v týdnu a moc jí to tam baví. Takže dělej vše co je pro tebe přirozené, malá u tebe byla 9měsíců, je jí 7týdnů, doprej jí blizkost co to jde a věř, že pokud jí necháš pak prostor na poznávání světa a budeš tu pro ní, tak se ti to mnohonásobně vrátí.
Tohle si pročti:
https://www. lekarna. cz/clanek/maminkou-novorozenecka-kolika-a-ctvrty-trimestr/
A neboj, nerozmazlíš, naopak miminko tě potřebuje pořád cítit ![]()
@Kokino22 Ahoj, naše malá taky hodně trpěla na prdíky a bolest bříška. Koupila jsem šátek a nosila jsem jí kdykoliv chtěla. U mě byla spokojená a bylo jí dobře. Teď je jí osm měsíců nošení má sice pořád ráda, ale nemá problém si i sama hrát na dece. Takže si určitě nemyslím že tím dítě rozmazlíš. Naopak bude vědět že je v bezpečí a že si tu pro něj.