Neuznané dny v proplacené dovolené

603
24.7.12 10:29

neuznané dny v proplacené dovolené

Ahoj,
může mi prosím Vás někdo zkušenější poradit. Mám nesrovnalosti s proplacením dovolené. Naše účetní postupovala takto: první mateřská od 28.6.09 do 10.1.2010 - nárok na 13 dní + 3,5 dne z roku 2008 = proplaceno 13.122,– Kč (od7.2.-27.6.09 neschopenka) na účet mi přišlo pouze 11 tis. (daně 560 Kč - zda se z proplacené dovolené platí zdravotní a sociální nevím)
druhá mateřská od 29.5.11 do 10.12.11 - nárok na 10 dní, přišlo pouze 7.tis.
podle poslední známé výplatní pásky 110 Kč/h, ve smlouvě mám 15 tis.
může mi prosím vás někdo poradit, na kolik proplacených dní mám v kalendářním roce 2009 a 2011 nárok? mockrát děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
451
24.7.12 11:17

Ahoj Terez, no neni to jednoduchy. Je nutne si uvedomit, ze materska se pocita jako vykon prace a rodicovska ne.

Pokud jsi v roce 2009 nebyla v pracovni neschopnosti 100 pracovnich dnu, za tu nemocenskou se ti narok na dovolenou nekrati (bohuzel nevim, jak to v danem rozmezi vypadalo v roce 2009).Zaroven materska dovolena se bere jako vykon prace, tj. za rok 2009 bys mela mit narok na celou dovolenou + tedy dovolenou z 2008.

Tzn. hned po ukonceni materske 10.1.2010 bylo nutne pozadat zamestnavatele o cerpani teto dovolene a pak pozadat o nastup na rodicovskou dovolenou.

Jinak, co se tyka druhe materske - zase, pokud jsi v roce 2011 byla na materske dovolene alespon 60 dni, mas narok na celou dovolenou, ale musis sama pozadat o cerpani dovolene pred nastupem na rodicak. Pokud pozadas pozdeji, dovolena se ti krati umerne tomu, kolik jsi v roce 2011 neodpracovala - tj. byla na rodicovske.

Bohuzel nepises, jestli jsi zamestnavatele o dovolenou zadala, nebo ti to takto spocital sam od sebe…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrzana2
24.7.12 11:53

Nevim jestli vis, ze v pripade neschopenky se ti dovolená krátí. Jak moc to netusim

• Citovat
  • Upravit
603
24.7.12 11:53

Ahoj Makulko,
za rok 2009 jsem žádala o proplacení pozdě, bohužel skoro o rok protože jsem to nevěděla. Neschopenku jsem měla asi 120 dní, takže přesáhla. A podruhé mi přišlo 2 dny před koncem druhé mateřské těch 7 tis., tudíž jsem žádat nemusela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
24.7.12 13:59

Ahoj Terez, tak to by asi vychazelo. Co se tyka te druhe - promin moje chyba neuvedomila jsem si, ze jsi byla na rodicovske od zacatku roku, takze o to by se ti mela dovolena take kratit.

Takze dny budou zrejme v poradku.

Jinak k te castce - na vyplatni pasce bys mela mit prumer na hodinu pro nahradu mzdy za dobu dovolene. Ta by se mela pouzit. Podivej se na pasku za proplacenou dovolenou po druhe materske…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kofola3
24.7.12 14:01

Takže když jsem na PPm nastoupila 16.5 20012, mám nárok na celých 20 dnu dovolené za rok 2012???

• Citovat
  • Upravit
451
24.7.12 14:08

Kofola - pokud jsi nebyla pred tim delsi dobu nemocna a zazadas si hned po ukonceni materske o cerpani dovolene, tak ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
24.7.12 14:11

Kofola, tedy promin. Tobe bude materska koncit v listopadu, takze budes mit narok na 18 dni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
24.7.12 14:12

Nejlepsi je proste si tehotenstvi naplanovat tak, aby materska vysla presne napul na prelom roku :-) to mate narok na celou dovolenou za oba dva roky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kofola3
24.7.12 14:13
@Makulka78 píše:
Kofola - pokud jsi nebyla pred tim delsi dobu nemocna a zazadas si hned po ukonceni materske o cerpani dovolene, tak ano.

nemocná ne. Byla jsem na RD

• Citovat
  • Upravit
kofola3
24.7.12 14:13
@Makulka78 píše:
Nejlepsi je proste si tehotenstvi naplanovat tak, aby materska vysla presne napul na prelom roku :-) to mate narok na celou dovolenou za oba dva roky :-)

někdy je člověk rád, že to vubec vyjde a neplánuje nic.

• Citovat
  • Upravit
kofola3
24.7.12 14:14

Usuzovala jsem dle toho, co jsi psala tady

Jinak, co se tyka druhe materske – zase, pokud jsi v roce 2011 byla na materske dovolene alespon 60 dni, mas narok na celou dovolenou

• Citovat
  • Upravit
451
24.7.12 14:16

Kofola, jasne. I ja budu rada, pokud se vubec zadari. Nicmene mam ted 2 kolegyne, kterym to pekne vyslo :-)

Pokud jsi tedy byla pred nastupem na materskou dovolenou na rodicovske dovolene narok se ti bude kratit jako bys byla nemocna. Takze to bude cca polovina celkoveho naroku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kofola3
24.7.12 14:18
@Makulka78 píše:
Kofola, jasne. I ja budu rada, pokud se vubec zadari. Nicmene mam ted 2 kolegyne, kterym to pekne vyslo :-)Pokud jsi tedy byla pred nastupem na materskou dovolenou na rodicovske dovolene narok se ti bude kratit jako bys byla nemocna. Takze to bude cca polovina celkoveho naroku.

jo tak mi to vyšlo s dcerou.

• Citovat
  • Upravit
603
24.7.12 14:19

Makulko, moc děkuji. Do práce jsem ještě psala, jestli to může oveřit a víc z nich asi už opravdu nedostanu :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat