Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakladatelko asi takhle, jsem samoživitelka s malým dítětem a pracuju u toho… prolítla jsem diskuzi v rychlosti, no přiznám se že moc nechápu ty co v tobě (PROČ V TOBĚ??) vyvolávají jakousi vinu za to že ten otec-tvůj muž pečuje o první dítě 4 dny v měsíci. To tak nějak bývá normální u rozvedených ne? Ukažte mi chlapa co se o dítě svěřené matce stará nějak víc, neříkám že to neexistuje ale myslím že většinou je to takhle. Já sama to takhle mám (a to u mě se ty 4 dny v měsíci reálně starají exmanželovo RODIČE, protože malou milují, on jí u nich jen navštíví
no jeho boj…).
Co se týče mé možnosti pracovat, naskytla se mi práce a ve stejnou dobu jsem objevila školičku v okolí, kterou jsem byla schopna z té práce zaplatit. Exovi je jedno jestli tu školku zaplatím… možná by některým vykřikujícím přišlo správnější abych po ex požadovala víc peněz (když on se podílí na péči tak málo nebo nevím přesně proč
) no mně osobně přijde mnohem efektivnější abych se zařídila sama, bez volání kohokoliv k zodpovědnosti. Jo dejme tomu že by měl stanované nějak šílené malé alíky, tak dejme tomu že bych mohla zažádat o jejich zvýšení, ale to je tak vše. Ale samozřejmě, to se opět odvíjí od celkový situace.. alíky se většinou stanovují podle příjmu tak aby to bylo „spravedlivé“ ohledně příjmu, nikoli podle toho že exka samoživitelka chce dítě dávat do školky nebo třeba chůvě. To už je přece její boj.
Jo chápu ex tvého muže že to možná bere tak jako že za zeptání nic nedá ale nevidím důvod proč ty by sis to nemohla nastavit tak jak je příjemné tobě. Chceš pracovat? Nechceš hlídat? Nedělej to. Já nevim jestli jsem takovej exot když si myslím, že to je primárně mezi nima dvěma a nevidím důvod proč ty by ses z toho měla cítit nějak vinna že nechceš. Nebo že exka nemá peníze na chůvu - to není něco po čem TOBĚ má cokoliv být. Jestli má exka pocit že má málo peněz je na ní aby to řešila s tvým mužem nebo se soudem.
![]()
Poznámka Magdaleny je obávám se poněkud mimo
@Magdaleeena píše:
A co kdyby ona zažádala rozsudkem, aby otec více pečoval? To by pak bylo „podle rozsudku“..
Pokud je dítě svěřeno matce tak pokud vím, otec má na kontakt právo ale není to jeho povinnost. Jiné to je u střídavé péče. Snad se nepletu.
@Magdaleeena píše:
A proto se Tě ptám, jestli Tobě přijde dostatečné, jak málo se věnuje Vašemu dítěti
(chvilku ráno, pár minut večer.. víkendy nic?). Kdy chápu, že někdo může třebas v nějaké životní fází upřednostnit finance.. A ano, je to Vaše společné rozhodnutí. Nicméně je otázkou - „co“ z takového otce má jeho „další dítě“ (finance, čas, peníze?), kdy za mě - co si budeme nalhávat - je s ním stále podstatně méně času než s druhým.. Což tak nějak lidsky chápu, ale na stranu druhou - tak nějak také lidsky- být to můj muž a dítě sourozencem mého dítěte - chápala bych, že to matka má zkrátka náročnější, nežli v případě pečujícího a starajícího se otce.
A nevím a neptala jsem se, proč se rozvedli, to dítě je jeho pořád a bude..
Edit: A co kdyby ona zažádala rozsudkem, aby otec více pečoval? To by pak bylo „podle rozsudku“..Příspěvek upraven 21.05.18 v 18:55
o to se da zazadat rozsudkem??? Co to je za formulaci, pozadat rozsudkem, to neznam. Ze bych taky pozadala…
@Anonymní píše:Děti ,které nejsou vaše bych nehlidala ani kvůli nemoci nebo čemukoliv jinému …u jeho dítěte záleží ,jak se domluvíte …ve výjimečných případech asi ano
Tak kdyby potřebovala pohlídat kvůli práci nebo nemoci tak to samozřejmě. Ale pokud ona chce jít třeba do kina nebo aquaparku se svým přítelem bez jejich dětí a potřebuje hlídání, tak já kvůli toho nechci rušit nebo omezit svůj program. Pokud je manžel doma je to v pohodě, protože buďto podnikneme něco všichni nebo si třeba on se svým prvním dítětem udělají den pro sebe.
@Anonymní píše:
Ano, dala by mi ho. Už se třeba stalo, že jejich dítě muselo k lékaři a ona třeba měla další dítě nemocné a manžel byl pracovně pryč tak mi zavolala zda bych mohla. Na hlídání by mi ho dala na celý den v pohodě. Ona to bere tak, že patřím k jeho otci, jsme spolu dlouho a máme rodinu, takže nerozlišuje jestli já nebo on a bere nás prostě dohromady. Za to jsem třeba ráda. Lepší než poslouchat řeči typu tvůj táta a ta cizí ženská co s ní žije.
To je z toho, že se s těma exkama paktujete, dáváte na sebe čísla…dítě je jejich, mají si to řešit spolu a tebe do toho vůbec nezatahovat
Můj názor: Rodiče jsou a budou oba. Péče a finance napůl. Kdo bude méně pečovat, bude více platit. Nejen za výdaje za dítě. Ale „i“ to případné hlídání.
Ano, být matkou požádala bych o zvýšení výživného tak, abych mohla vykrýt péči.
Jenže já v tomto tak nějak nemám iluze, kolik otců by stálo o střídavku. Viz tento otec. Nic proti němu (zakladatelka opravdu neuvádí výši výživného, možná opravdu kompenzuje - za mě - tu malou péči) či naopak proti otcům, kteří pečovat chtějí.
To je pořád dokola - matky mají nižší příjmy statisticky, plus v případě nemocnosti zůstávají na paragrafu, o prázdninách kdovíjak záplatují hlídání… a ano, dostanou pro jejich dítě výživné (ale pozor, aby nebylo vyšší než dítě spotřebuje).
@Magdaleeena píše:
Můj názor: Rodiče jsou a budou oba. Péče a finance napůl. Kdo bude méně pečovat, bude více platit. Nejen za výdaje za dítě. Ale „i“ to případné hlídání.
Ano, být matkou požádala bych o zvýšení výživného tak, abych mohla vykrýt péči.
Jenže já v tomto tak nějak nemám iluze, kolik otců by stálo o střídavku. Viz tento otec. Nic proti němu (zakladatelka opravdu neuvádí výši výživného, možná opravdu kompenzuje - za mě - tu malou péči) či naopak proti otcům, kteří pečovat chtějí.To je pořád dokola - matky mají nižší příjmy statisticky, plus v případě nemocnosti zůstávají na paragrafu, o prázdninách kdovíjak záplatují hlídání… a ano, dostanou pro jejich dítě výživné (ale pozor, aby nebylo vyšší než dítě spotřebuje).
@JáDante @Do-not-touch
No s tím vším máš pravdu!!! Ale tohle je záležitost toho muže a té jeho ex-tedy rodičů toho dítěte.
Čili ty podrobnosti co popisuješ nejsou vůbec předmětem této diskuze a netýkají se té věci kterou zakladatelka řeší. Protože se netýkají JÍ. Ona není ten, kdo se nad nima má jakkoli zamýšlet
Však ano. Souhlasím. Matka se má obrátit na otce. On by se měl řádně postarat - finance či péče (ale na stranu druhou by měl zkonzultovat se současnou ženou - milá ženo, budu více s dětma, uskrovníme se či naopak - nouzí netrpíme, platím já adekvátní výživné vzhledem k tomu, že o dítě pečuji relativně málo?). (Ale to se budu opakovat - třeba je práce otce opravdu tak oceněná a on platí takové finance svému dítku, že případné hlídání či zaplacení „taxikaření“ není problém, jen matka šetří na své kabelky
).
@JáDante píše:
No s tím vším máš pravdu!!! Ale tohle je záležitost toho muže a té jeho ex-tedy rodičů toho dítěte.
Ale jestliže otec bude řešit - čistě za mě - zakladatelky se to dotkne - finančně či časově.. (bude větší odliv financí na alimenty či v případě druhém méně peněz, když manžel omezí práci, více času pro ni i děti, ale bude zřejmě i ona trávit více času s nevl. dítětem.. @JáDante
@JáDante píše: Čili ty podrobnosti co popisuješ nejsou vůbec předmětem této diskuze a netýkají se té věci kterou zakladatelka řeší. Protože se netýkají JÍ. Ona není ten, kdo se nad nima má jakkoli zamýšlet
@Magdaleeena píše:
Však ano. Souhlasím. Matka se má obrátit na otce. On by se měl řádně postarat - finance či péče (ale na stranu druhou by měl zkonzultovat se současnou ženou - milá ženo, budu více s dětma, uskrovníme se či naopak - nouzí netrpíme, platím já adekvátní výživné vzhledem k tomu, že o dítě pečuji relativně málo?). (Ale to se budu opakovat - třeba je práce otce opravdu tak oceněná a on platí takové finance svému dítku, že případné hlídání či zaplacení „taxikaření“ není problém, jen matka šetří na své kabelky![]()
).@JáDante
No být to bez tý poslední poznámky za čárkou která fakt nechápu proč je ZDE, V TÉMATU ZAKLADATELKY, KTERÉ SE VĚC dejme tomu adekvátní PÉČE RODIČŮ (což ona není) o dítě netýká, tak jinak bez výhrad souhlasím
![]()
Ale jo, dobře. V kontextu tvých příspěvků @Magdaleeena bych asi v téhle diskuzi uvedla radu že to zakladatelka může se svým mužem probrat ať to se svou exkou pořeší on, když se takto mění situace, a ona ať je z případných proseb o hlídání vynechána…
@JáDante píše:
Ale jo, dobře. V kontextu tvých příspěvků @Magdaleeena bych asi v téhle diskuzi uvedla radu že to zakladatelka může se svým mužem probrat ať to se svou exkou pořeší on, když se takto mění situace, a ona ať je z případných proseb o hlídání vynechána…
Já bych s tím neměla problém, taky jsem takhle hlídala ex dítě. Já to teda beru tak, že to sice není povinost, ale že hlídám sourozence mého dítěte a to beru jako výhodu. Ted jsem z next ex a taky není problém domluvit hlídání dítěte mimo soudem vymezené termíny. Nevymloula bych se a bud hlídala nebo rekla manzelovi, Ať to on vyřeší s ex, že není ochoten a schopen zajistit víc než 4dny v měsíci. Že to zhorší vztahy, to asi ano.
@Anonymní píše:
S občasným výpadkem hlídání nebo v nenadálé situaci bych samozřejmě bez řečí pohlídala. Každému se může stát, že musí z ničeho nic k lékaři nebo onemocní. Tam samozřejmě bych pomohla. I kdybych věděla, že je to jednou za čas tak dobře. Ale já se prostě bojím toho, že zruším svoje a pohlídám jednou, dvakrát a pak už bude volat pravidelně nebo i v týdnu, ať vyzvednu ze školy atd. Já nechci nikoho hanit, ale už párkrát jsme podali v jiných věcech prst a málem jsme přišli o celou ruku. Aby se mi pak nestávalo, že budu někde mimo nebo budu uprostřed vlastního programu nebo práci a zazvoní mi mobil s tím, že někde je nebo někam jde a za dvacet minut je třeba vyzvednout jejich dítě ze školy a ona se vrátí třeba v 6 večer. Vím, že možná předbíhám, ale vím jak jednala s manželovou maminkou. Pamatuji si, jak mi jednou manžel říkal, že měla přijít hlídat, ale zdržela se v práci o dvacet minut a hned ve dveřích na ní vyjela kde jako je a nebo jsem viděla, jak jí psala ahoj, vyměnila jsem si směny tak přijď k nám zítra spát já musím tam a tam tak mi večer pohlídáš a ráno odvedeš děcka.
Tohle zaraž hned od začátku, jak jednou pohlídáš, bude to zřejmě brát jako automatickou věc. A vysvětlily bysme si s exkou jednou provždy, že věci okolo dítěte bude řešit se svým ex a nikoliv s tebou, takže tím ti odpadnou telefonáty o vyzvednutí a jiné podobné nápady.
Já bych prostě řekla, „promiň, ale ne“. Není to tvá povinnost, a tak ji nemusíš nic vysvětlovat. Pokud by držkovala
tak jí to vysvětlit, jak jsi to napsala tady. Jen negativní kritiku dítěte bych asi radši vynechala, když se bojíš o vztahy. Ale třeba není tak voráchlá, aby ti chtěla dávat dítě kvůli svému volnému času. Mě by to na jejím místě ani nenapadlo. ![]()
@Anonymní píše:
A mohu se zeptat proč? Strádá proto, protože já nechci hlídat? Takže já mám vynahrazovat to, že se mu rodiče rozvedli?
To snad nemyslíte vážně. To odstřihnutí myslíte to, že je otec od rána do večera v práci? Kdyby žil s ním tak je tam také. Naše dítě také tátu vidí chvíli ráno a pár minut večer. Můj otec také měl novou manželku, ale nepamatuji se, že by mě kdy hlídala nebo cokoliv jiného.
Nemyslela jsem to tak, že za to můžete vy. Jen to, že celá tato situace je nejhorší pro nevlastní dítě. A každému dítěti rozvedených rodičů přeji hodnou macešku a otčíma. Manželova ex i dítě bude vždy součásti jeho života.