Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chtěla bych se zeptat zda se miminko může pokládat břichem na břicho matky? Hezky se tak dá s drobečkem pomazlit, ale nevím, zda ji to neubližuje. Jsou ji 3 měsíce. Ze začátku si tak na mě lehla a spala, ale teď se pořád snaží zvedat hlavu. A ještě u pasení koníků mi přijde, že zvedá hlavu dost vysoko a asymetricky se odráží na jedné ruce. Pokud někdo víte jak to je, a zda nevyhledat fyzioterapeuta, napište prosím
.
@Ester588 to je krásné když se takto mazlite
to je úplně v pořádku
@Teeeri Ono je to opravdu nejkrásnější, v klubíčku se s ní moc nepomazlím
tak si ji ňuňám aspoň takto
Jen bych nerada něco pokazila…ta manipulace s miminkama je děsná věda ![]()
@Ester588 to je přece přirozené, cítí vás, vaše srdce, můžete ji i takto kojit. Pokud se sama nesape ![]()
@Lynette ano, je tak spokojená ![]()
@Teeeri no já mám dosti malé prsa a trochu do boku tak nevím, zda by to šlo… přemýšlela jsem už nad tím, tak to možná zkusím ![]()
@Ester588 na velikosti prsou nezáleží
uzivejte si ji, rychle to uteče, a půjde do školky… ![]()
@Ester588 To je naopak velmi vhodná poloha už od narození. Že ti zvedá hlavičku, je v tomhle věku asi přirozené, je zvědavá a chce vidět kolem sebe, tobě do obličeje… Docela ti závidím, že se takhle s miminkem můžeš ještě mazlit, mě ani jeden z kluků v téhle poloze nechtěl odpočívat, zvedali hlavičku už od narození, nebo se sápali po prsu, občas takto usnuli jen u tatínka.
@Teeeri toho se bojím, ale doufám, že až půjde do školy, tak budu mít dalšího drobečka
snad ![]()
@Hoa Mai no ze začátku na mně takhle spala klidně hodinu
teď už tak spát nechce jen se pomazlí a zase zvedne hlavu a kouká okolo nebo na mě
… u tatínka nenajde prso, tak to vzdali a radši si lehli ![]()
@Ester588 píše:
@Teeeri Ono je to opravdu nejkrásnější, v klubíčku se s ní moc nepomazlímtak si ji ňuňám aspoň takto
Jen bych nerada něco pokazila…ta manipulace s miminkama je děsná věda
no právě, udělala se z toho věda. Já vždy vycházela z toho, aby se to líbilo miminku. Např. moje mimino si nikdy neodkrklo jinak než ve svislé poloze na mém rameni, tak jsem to neřešila. Takže dej vždy na své pocity, však jsi maminka a ta své dítko zná nejlépe. Děláš to dobře.
@ynax píše:
no právě, udělala se z toho věda. Já vždy vycházela z toho, aby se to líbilo miminku. Např. moje mimino si nikdy neodkrklo jinak než ve svislé poloze na mém rameni, tak jsem to neřešila. Takže dej vždy na své pocity, však jsi maminka a ta své dítko zná nejlépe. Děláš to dobře.
Ta poloha, co popisuje zakladatelka, jestli jsem to správně pochopila, tak je to naležato, je myslím všeobecně uznávaná, doporučuje ji i krutopřísná Kiedroňová ve svých knížkách (poloha „na srdíčko“). Miminko by se nemělo nosit „na stojáka“, protože má těžkou hlavu a nemá posílené zádové svaly, tak aby si nekazilo páteř, ale tohle se dá celkem dobře vyřešit tím, že miminko sice držím ve svislé poloze, ale hlaivčku má položenou na mém rameni. Já tomu říkám poloha „pytel brambor“. Taky ji někdy používám, když se synovi nedaří odříhnout v tygříkovi.
@Hoa Mai pytel brambor, to slyším poprvé
ale je to přesný popis toho, jak moje mimčo odříhávalo
@ynax já ji právě nechávám odříhávat tak, že si ji položím na to břicho ![]()