Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Když jsem začala brát AD Zoloft 50mg, tak jsem měla na začátku takový pocit, ze se mi motaji oči, ne hlava, ale ze mi jdou oči sejdrem a občas takové divnostavy, ale to jsem měla asi prvních 10. dni a pak už vůbec. Nakonec se mi navyšovala ještě dávka na 100mg a to jsem nepocitila vůbec nijak. No, vlastně jo, měsíc od začátku užívání jsem se začala cítit konečně normálně a teď po skoro peti se cítím skvěle a od ledna začneme vysazovat. Ale rozhodne bych nevysazovala nic než psychiatra, muže to udělat víc škody, než užitku.
Jsi si jistý, že to ma spojitost s antidepresivama? Přijde mi divné, že se to rozjelo až po 3 týdnech užívání a po vysazení to stále přetrvává. Antidepresiva a tyto potíže řešíš s psychiatrem nebo s obvodakem?
@tominopraha Antidepresiva bych určitě nevysazovala a zvlášť ne bez porady s lékařem, věř mi, beru je už 10 let. Přemýšlej, co všechno jsi bral současně s nimi, především pak nepředepsané léky, vitamíny, co jsi jedl, pil. Výrobky z grepu, sirupy, džusy, vitamíny, k antidepresivům nesmíš, pochopitelně ani alkohol, tlučou se i s léky na bolest a jiné potíže. Já beru léky zároveň na artritidu, syndrom neklidných nohou, chronickou migrénu a jiné srágory a bez porady můžu leda paralen. I na bolest mám specielní léky, protože obyčejný ibalgin, ibuprofen a podobně, vůbec nemůžu.
Přečetl sis příbalový leták? Na některé léky nesmíš třeba kyselé, nebo tuk, nebo jiné věci. Nemohla jsem bohužel na netu najít příbalový leták, ale přímo tady v jiné diskuzi, měl někdo stejnou zkušenost. A řeknu ti to takhle, pokut ti lékař napíše léky, které ti vyloženě nedělají dobře a odmítne ti je změnit, vyměň lékaře, ale nepřestávej brát léky.
Antidepresiva si hrají s chemickou rovnováhou hormonů ve tvém mozku a chvíli trvá, než si na to mozek zvykne. Moje první zkušenost s antidepresivy byla, že nic nedělaly, tak mne obvoďák poslal k psychiatrovi a to byla taková…napsala mi něco jiného a já nemohla ani chodit, jak se mi točila hlava. Změnila jsem psychiatra a dneska jsem spokojená, ale také to nebylo hned. Dostala jsem Velaxin 75mg a dnes jsem na 150mg, ale snažím se žít zodpovědně, k alkoholu ani nečichnu, přestala jsem kouřit a B vitamíny si objednávám z Anglie, protože jsou 50× silnější, než co se prodává tady a stojí 300, na 2 měsíce, to zdejší jsou dražší. Probiotika také, klidně ti pošlu link do SP, jestli budeš chtít. Ty probiotika užívej klidně dlouhodobě, pro lidi, jako jsme my, jsou super, ale neprodleně vyhledej odborníka.
@modravlocka Může, nezapomeň, že trvá 3-6 týdnů, než se v těle vytvoří ta správná hladina účinné látky, a než se s tím tělo srovná. Po třech týdnech akorát začal cítit první účinky, doktorka potřebovala zjistit, jestli se s tím vyrovná a nebo mu dá něco jiného, jenže on to přestal brát, takže se to nedozví. Ovšem pokud to bylo neúnosné, tak to docela chápu, mně bylo zle, jenom, když mi došly a nastal víkend, měla jsem strašný absťák, v PO jsem si jela pro nové a v lékárně je museli objednat, takže jsem čekala další den, to bylo peklo a už se mi to nikdy nestalo. ![]()
@Hippolita 50 mg sertralinu je nic… to je minimální dávka. Kdysi jsem ho užívala bez nějakých větších problémů jak při počátku léčby tak i při vysazení. Brala jsem tenkrat 175 mg a bylo možné ještě zvýšit. V počátku nebo při zvýšení /snížení dávky jsem pár dní (asi 3) pocitovala při prudsich pohybech takové zvláštní motáni hlavy a brnění. Vím, že každý může reagovat jinak, ale také se přikláním k tomu, že tyto potíže nemusí být nutně způsobeny léky. Zvlášť, když to ani po několika dnech neodeznelo. Co se týče kontraindikaci a zakázaných potravin, nevybavuji si nic zakázaného nebo problematickeho (vyjma snad antiepileptik a par dalších léků na předpis). Plus alkohol, teda.
@tominopraha Nevím, jestli zrovna probiotika pomůžou, ta fungují spíš při průjmech a střevních potížích. Spíš by to chtělo něco na zklidnění žaludku.
@Verurizeckova píše:
Když jsem začala brát AD Zoloft 50mg, tak jsem měla na začátku takový pocit, ze se mi motaji oči, ne hlava, ale ze mi jdou oči sejdrem a občas takové divnostavy, ale to jsem měla asi prvních 10. dni a pak už vůbec. Nakonec se mi navyšovala ještě dávka na 100mg a to jsem nepocitila vůbec nijak. No, vlastně jo, měsíc od začátku užívání jsem se začala cítit konečně normálně a teď po skoro peti se cítím skvěle a od ledna začneme vysazovat. Ale rozhodne bych nevysazovala nic než psychiatra, muže to udělat víc škody, než užitku.
Ahojky Veru, zrovna sem dostala take zoloft , dnes to bude 4ty den, úzkosti se zhoršily a paty den se mi bude navyšovat na celou tabletku.. jak se citis ty ? Beres zoloft stále ? Klidně mi napis zprávu. Dekuju
@Loly333333
ahojky, jak ti zoloft zabírá? Mám celou /50/ již 14 dní / před tím 3/4 asi 3 týdny / a stejně se mi motá hlava a pociťuji stavy na omdlení asi ze stresu , občasné brnění a nevím, jak se toho zbavit, trochu zlepšení bylo, ale už mě to štve, jsem pořád jak v jiném světě.
Díky za odpověď. ![]()
@matpet Ahojky, ja mam celou 50 asi od 24. Listopadu, motani je uz lepsi, ale jeste to neni ono, ale postupne je to lepsi a lepsi. Jak v jiném svete jsem se citila celou dobu. Az ted posledni tyden, se citim opravdu lepe, ale neni to jeste ono. Dr rikala at jeste navysim na 75, ze uz by tělo mělo byt zvyklé a mělo by to byt jen lepsi, ale to se zatim bojím, mozna v tydnu to zkusim, ale radeji bych az po dalším vikendu po oslavě
chci na oslavu byt v pohode. Jinak rano se mi ted nechce nak vstavat a mohla bych spát dal.
@Loly333333 děkuji moc, to je dobře, že ti začal účinek,já se také moc bojím navyšování - je mi vždy hůř, ale myslím, že mě také navýšení čeká, dnes mám taky ospalý den, nízký tlak atd…bojím se i změny ad pokud to zas nebude ono
Jak zvládáš motání a úzkosti? Pomáhá ti něco konkrétně?
@matpet no to motani a tak.. je to neprijemny, ale postupne se to lepsi, pomáhá mi se najist a chvili odpocinout a napít se poradně. Postupne se to opravdu zlepsuje, je to asi po tom zoloftu. Neboj, zabere to, mne to zabira az posledni tyden a to beru zoloft od 20. Listopadu celkove a postupne se to zlepsuje, jinak kdyz me to chytá, tak to proste nechám projit a nesnazim se před tim utéct a odezni to. Ale uz jsem dkoro bez úzkosti.
Dobry den, nema tu nekdo zkusenosti s vysazovanim paroxetinu+pharma 20mg?zacala jsem snizovat a mam strasne stavy, motani hlavy ,spatne fyzicky mic dekuji ![]()