Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To by mě holky zajímalo co by dělala ta paní učitelka která řeší že si dítě nehraje s jinýma kdyby jí tam dovedli holku našich známých, ta se tam první týden několikrát poblila, zes.ala ,počůrala a týden proječela bez přestávky
![]()
@teta 278
Super, spřízněná duše
taky chodí na dopoledne, dnes tedy zkoušela poprvé spaní - dělám dálkově školu, tak občas musí vyzvedávat tatínek a ten může až po spaní, tak jsme to chtěli vyzkoušet a spaní jí šlo tedy výborně, tak alespoň něco ![]()
Neptat se není špatný nápad, ale asi mi to nedá, jsem taková kvočna ![]()
Mám zkušenost, dcera šla ve 3 letech, týden byl katastrofální, ale nastoupila jsem do práce a věděla jsem, že musíme bojovat. Dcera hoooodně plakala, bylo jí smutno, scény ani nic podobného nebylo. Měla štěstí na úžasné učitelky, druhý týden byl o mnoho lepší a už i bez slziček. Asi po třech měsících bych řekla, že byla tak nějak adaptovaná. Veliký pokrok jsem u ní viděla asi ve 3,5 letech. To už se mezi děti těšila a školka nebyla problém. Teď jí jsou čerstvě 4, chodí druhým rokem a naprostá pohoda. Troufnu si říct, že ve 3 byla nezralá, ale je to těžko odhadovat dopředu. Letos k nim do třídy chodí holčička jako nová 4,5 roku a je to katastrofa, vidírá maminku celkem dost, že tam prostě nepůjde, vzteká se, maminky je mi až líto. Takže ono i rok později může být hůř. Podle mě vydrž ještě. Jestli máš možnost ber po obědě.
@pidalina : Já jsem do února ještě doma, tak toho, spíš, učitelky využívaj. Nevadí mi je vyzvedávat po O, ale jinak je fakt, že jsem si tím absolutně nepomohla. Ale chci ať si zvykají už teď. Na spaní tam byli právě první dva dny - a katastrofa. Takhle je to pro ně lepší.
Taky mi to nedalo a vyptávala jsem se, ale akorát jsem pak s nervama v háji
. Pokud je nějaký problém - dozvím se okamžitě. Jinak jsem přestala zjišťovat, co a jak - páč jsem se vždy dozvěděla něco jiného a každá úča to podala jinak.
Teď jsme doma - jeden přiskříplý prst, a oba maj stejnak rýmu. Navíc tam začala řádit střevní chřipka
.
Pokud vám šlo spaní na výbornou, tak super a ostatní se poddá časem.
@pepina12 já mám v mém okolí spíš opačné problémy, čím mladší tím lépe přizpůsobivé a méně tesknilo po mamině, čím starší byl nástup děs. zrovna několik mých kamarádek řeší že jim 4 leťáci ve školce vyvádí, brečí, ráno vydírají atd. a 2,5 leťáčci kolem mě šli do školky v pohodě, max den pláče.
Já mám v listopadu pětiletou a ve školce si prostě nehraje. S dětmi venku nemá problém a s dětmi si ve školce nehraje.
V sobotu si hála s holčičkou odnich ze třídy 3h a ve školce jí atakuje ![]()
@martulkasloník píše:
@pepina12 já mám v mém okolí spíš opačné problémy, čím mladší tím lépe přizpůsobivé a méně tesknilo po mamině, čím starší byl nástup děs. zrovna několik mých kamarádek řeší že jim 4 leťáci ve školce vyvádí, brečí, ráno vydírají atd. a 2,5 leťáčci kolem mě šli do školky v pohodě, max den pláče.
my máme v rodině u čtyřech dětí naopak dobrou zkušenost s tím dát děti v době, kdy už jsou na školku zralé. Synovci na 3,5 a 4, syn ve 4 letech a dcera 3 a třičtvrtě.
Dcera ve třech letech se mě ještě držela jak klíště, mezi děti extra moc nechtěla, o 8 měsíců později se mezi děti hrne a být beze mě jí nevadí.
Pokud nějaké dítě nechce do školky ani v pěti letech, tak už je to pak spíš povahou, je třeba introvert, přecitlivělé dítě a podobně, takže doba nástupu do školky je asi je jedno, protože to obrečí vždycky…
@nepř.mišanila píše:
my máme v rodině u čtyřech dětí naopak dobrou zkušenost s tím dát děti v době, kdy už jsou na školku zralé. Synovci na 3,5 a 4, syn ve 4 letech a dcera 3 a třičtvrtě.Dcera ve třech letech se mě ještě držela jak klíště, mezi děti extra moc nechtěla, o 8 měsíců později se mezi děti hrne a být beze mě jí nevadí.
Pokud nějaké dítě nechce do školky ani v pěti letech, tak už je to pak spíš povahou, je třeba introvert, přecitlivělé dítě a podobně, takže doba nástupu do školky je asi je jedno, protože to obrečí vždycky…
no vnuk našich sousedů šel do školky ve 2,8 a děs, počkali skoro rok a stále děs, nakonec prostě ho tam nechat museli, do 6 let ho babička hlídat nemohla
u nás v rodině se naopak chodí brzo, buď v 18 měs. do jeslí nebo školka nepozději ve 3 letech, spíš ale dřív, jen jedna neteř šla až po třetích narozkách ale to byla v našem příbuzenstvu fakt vyjímka:-)) ve 4 letech nešel nikdo ![]()
Díky všem, uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet, nerada bych byla nějak moc akční, aby to pak nemělo vliv na jejich chování k dceři (sice by nemělo ale znáte to..)
Každopádně doufám, že si to nějak sedne..
Pěkný večer! ![]()
@pidalina píše:
@omites
Ještě jsem zapoměla, že hlavně zmiňovala ten věk, že je ještě takové mimino (vzhledově asi ano, je drobná, ale je šikovná, jen je trochu palička)
Ani nevím, jak bych tomu pomohla, doma poslouchá (většinou) a těžko jí doma budu nějak zapojovat do kolektivu, od toho by měla být myslím právě ta školka..
Jinak školka je to maličká, jednotřídní, vesnická, rodinná, super, moc se mi líbí, proto mě to mrzí..
Co mi říkala kamarádka, učitelka v MŠ, tak že říká různé věci rodičům, jenom aby věděli, že to jejich děti v té školce dělají. Spíš jde teda o raubíře a tak,. Ale že nečeká, že s tím něco doma udělá rodič. Těžko to řešit půl dne poté, co se to stane. Jen, aby se nedivili, že má Pepíček škrábanec na ruce, když si začal první.
Netrap se tím tolik ![]()
@omites
Díky, taky si říkám, abych to tak neřešila ale lépe se to říká než dělá, přece jen moje malé miminko
Díky ![]()
Mám spoustu zkušeností s nástupem dětí do MŠ. Jsem učitelka a sama si nevím rady se svou dcerou, která bude mít v list.3 roky. Ze začátku chodila s nadšením, protože měla ve třídě kamarádku se kterou se zná už dlouho. Teď kamarádka dlouho ve školce nebude (už týden není) a je hrozný problém. V pá. tam byla jiná učitelka a už tam odmítla jít úplně. Taky mi bylo řečeno, že se nezapojuje, nechce si s nikým hrát…Měla jsem z toho pocit, že té druhé učitelce leze trochu na nervy. Byla jsem z toho hodně špatná, ale dnes si malá začala prozpěvovat Chodí pešek…a celé mi to zazpívala a přitom mi řekla, že si tu hru s dětmi nehrála. Tak vidím, že vnímá, co se kolem ní děje, jen se ještě stydí. Slíbila, že už si příště hrát půjde (tak uvidím). Jsem teď po tolika letech na druhé straně lodi a konečně víc ty maminky chápu, ale soucítila jsem s nimi i dřív ![]()
Ještě k té učitelce, co řekla něco o zralosti dítěte. Ona vám nic podobného říkat nemůže, pokud se dítě nepočůrává a snad propláče celý den. Nic horšího mě nenapadá. Vaše holčička se chová normálně ke svému věku. Děti si začínají hrát spolu až po třetím roce a od toho tam uč. je, aby dítě nějak zabavila. Většina dětí si v MŠ ze začátku hrají samy. A nejlepší věk nástupu do MŠ? Řekla bych 3 roky, s těma staršíma to bývá ještě horší.
Hodně trpělivosti a hodné učitelky přeji všem ![]()
@nanynka31 píše:
Mám spoustu zkušeností s nástupem dětí do MŠ. Jsem učitelka a sama si nevím rady se svou dcerou, která bude mít v list.3 roky. Ze začátku chodila s nadšením, protože měla ve třídě kamarádku se kterou se zná už dlouho. Teď kamarádka dlouho ve školce nebude (už týden není) a je hrozný problém. V pá. tam byla jiná učitelka a už tam odmítla jít úplně. Taky mi bylo řečeno, že se nezapojuje, nechce si s nikým hrát…Měla jsem z toho pocit, že té druhé učitelce leze trochu na nervy. Byla jsem z toho hodně špatná, ale dnes si malá začala prozpěvovat Chodí pešek…a celé mi to zazpívala a přitom mi řekla, že si tu hru s dětmi nehrála. Tak vidím, že vnímá, co se kolem ní děje, jen se ještě stydí. Slíbila, že už si příště hrát půjde (tak uvidím). Jsem teď po tolika letech na druhé straně lodi a konečně víc ty maminky chápu, ale soucítila jsem s nimi i dřív
Ještě k té učitelce, co řekla něco o zralosti dítěte. Ona vám nic podobného říkat nemůže, pokud se dítě nepočůrává a snad propláče celý den. Nic horšího mě nenapadá. Vaše holčička se chová normálně ke svému věku. Děti si začínají hrát spolu až po třetím roce a od toho tam uč. je, aby dítě nějak zabavila. Většina dětí si v MŠ ze začátku hrají samy. A nejlepší věk nástupu do MŠ? Řekla bych 3 roky, s těma staršíma to bývá ještě horší.
Hodně trpělivosti a hodné učitelky přeji všem
Snad první učitelka, která přiznala, že s vlastním dítětem měla problém. Opravdu to není vždycky jednoduchý. Sama jsem dala dceru ve 3 letech, já šla do práce, výčitky apod. jsem měla šílený. Ze začátku slzy a pláč, no hrůza. Nikdy ale žádná scénka, nic takového, jen jí bylo smutno. Hodně jsem to řešila, mluvila jsem i s dvěma psycholožkama a jak píšeš. Samy se začínají přidávat k názoru, že opravdu ty 3 roky věku dítěte jsou asi nejlepší, kdy začlenit dítě. Jedna psycholožka je má spolužačka, tak mi víc povykládala a říká, že má teď dvě 5-ti leté děti poprvé jdoucí do školky a je to mazec. Neví si rady nikdo. Děti jsou celkem drsné dnes k sobě, těžko je přijímají tak velké už k sobě - jsou ve smíšených třídách. A to co dovedou prý ráno v šatnách, tak to jsou opravdu herecké výkony. Sama říkala, že tohle 3-leté děti opravdu nedělají, ani to snad nezvládnou. Je to individální a na zvážení, ale ty 3 roky už kdysi tak nastavené asi jsou pro něco ideální.
Jsem ráda, že jsi mi nástup ve 3 letech potvrdila. Opravdu ti malincí jsou ještě bezelstní, je jim jen smutno. Starší už rodiče vydírají. Kolikrát jsem ty děti v šatně ani nepoznala, jak s rodiči mávají. Hrozný křik, vztekání, házení s věcmi a jakmile maminka odejde, otřou slzy a jdou si hrát (nebo jen tak pozorují). To je případ mé dcery. Nechce se zapojit, je sama ale scény nedělá. Je mi to sice trapný, že dítě učitelky má problém se vstupem do MŠ, ale nic s ní nenadělám. Nemám hlídající babičky a navíc mám doma ještě roční dceru, takže se u ní projevuje i žárlivost. Zvažovala jsem co s ní, ale po těch letech vím, že to přejde. Někomu za pár dní a někomu za měsíc i více, takže vydržím. Hlavně ze mě musí cítit jistotu, děti rychle vycítí, že je rodič nerozhodný a okamžitě toho využijí. Už se těším, až se do školky bude těšit ![]()
Moc ti přeju ať je to co nejdřív. Já se přiznám, že teď zažívám takové pocity opravdu štěstí. Je to úžasný, do školky se už těší, snad každý týden umí něco nového. Snažíme se s manželem ji dávat na co pro nás pracující možnou nejkratší dobu asi od 7,30 do 14,30 a to jí taky maximálně vyhovuje. Nechodí první a poslední domů. My taky s manželem nemáme vůbec žádné hlídání, babičky nefungují, jedna kvůli věku, což chápu a moje máma bohužel nechce moc. O to si myslím, že to mají ty děti s nástupem ještě těžší, jsou prostě zvyklé jen na mámu. Ale zvládnou to taky.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.