Nevyzvednutá sKarta
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ahojky,
jedna slecna tu psala, ze si s kartu envyzvedla a normal ji to prislo na ucet..akorat za 2 mesice ji prislo oznameni s cervenym pruhem, ze si ji ma vyzvednout, ale nevim, jak to dopadlo…treba ja ji budu odmitat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Došlo ti to obyčejně? Jestli ano, tak čekej na další výzvu. Dojde doporučeně. Nic se neděje. Klidně ji odmítni a peníze ti stále budou chodit dosavadním způsobem.
V jiných diskusích jsou popsány zkušenosti lidí, kteří kartu nepřevzali nebo i dokonce odmítli.
Dávky ti nemohou v žádném případě zastavit!!! I když tím třeba vyhrožují.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odmítnout nebo neaktivovat? A to, že nemůžou zastavit dávky a pak vyplatit zpětně bych si nebyla tady u nás tak jistá
A ta skarta je i na PPM nebo až na RP?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem si jí nevyzvedla - byla jsem nemocná a nechtělo se mi tam volat. Peníze mi normálně chodí na účet a už to budou asi 2 měsíce a zatím žádná výzva nedošla. Takže neřeším…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha, tak to se přestávám stresovat. Děkuju moc holky, uklidnily jste mě.
- Citovat
- Upravit
Ahoj, ja ji nevyzvedla schvalne, s skartou nesouhlasim, mam svuj ucet, porad jsem cekala ze treba nebude povinna.NO a ted o silvestra mi prisel dopis z pracaku s modrym pruhem, ze pokud si ji nevyzvednu do 9ti dnu, tak nedostanu tenhle mesic uz penize na svuj ucet, takze ja si ji pujdu vyzvednout bud dnes nebo v pondeli bohuzel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@peluani, dávky ti nesmí pozastavit. Přečti si stanovisko ombudsmana. Dovolím si sem hodit citaci z jeho zprávy:
*V demokratickém právním státě lze povinnosti ukládat pouze na základě zákona. Povinnost příjemce jakékoli sociální dávky převzít sKartu žádným zákonem stanovena nebyla. Rovněž není zákonem stanovena ani sankce zastavení výplaty dávky pro případ, že klient sKartu nepřevezme. Přechodná ustanovení k zákonu č. 366/2011 Sb., o změně zákona o pomoci v hmotné nouzi, stanoví, že do dne vydání karty sociálních systémů se dávky vyplácejí dosavadním způsobem, tj. převodem na platební účet určený klientem nebo v hotovosti (poštovní poukázkou). Vydáním karty se rozumí její převzetí klientem, což potvrdil v písemném vyjádření i dřívější ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Do dne převzetí karty má tedy příjemce dávky nárok na to, aby mu Úřad práce ČR vyplácel dávky dosavadním způsobem. Takovýto postup stanoví, alespoň pro dříve přiznané dávky, i aktuální metodika Generálního ředitelstvím Úřadu práce České republiky.
Aktuální právní úprava tedy nebrání zachování výplaty nepojistných sociálních dávek dosavadním způsobem. Jinou věcí je, zda respektováním principu dobrovolnosti sKarty, plynoucího ze zákona, neporuší Ministerstvo práce a sociálních věcí smlouvu, kterou uzavřelo s Českou spořitelnou na zajištění administrace výplaty nepojistných dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti a na provozování karty sociálních systémů. Této smlouvy se však ministerstvo nemůže dovolávat při postupu vůči příjemcům dávek. Vůči příjemcům dávek je smlouva mezi ministerstvem a Českou spořitelnou zcela nerozhodná. Nárok na výplatu dávky je upraven předpisy veřejného práva, které nelze měnit soukromoprávním ujednáním (viz prastará právní zásada „Ius publicum privatorum pactis mutari non potest“). Smlouva proto nemůže příjemce dávky zavazovat, a to minimálně do okamžiku, kdy sKartu převezme a podepíše souhlas s Podmínkami České spořitelny, a. s. pro vydání sKarty a otevření platebního účtu.*
Celá zpráva zde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Holma rozhodne bych se nestresovala, jako ja jsem ten canc z up nedostala, pokud ho ciste nahodou dostanu, tak nebudu reagovat a pockam si na vyzvu a pak ji odmitnu, rozhodne nebudu podporovat tuhle pakarnu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hořec píše:
@peluani, dávky ti nesmí pozastavit. Přečti si stanovisko ombudsmana. Dovolím si sem hodit citaci z jeho zprávy:*V demokratickém právním státě lze povinnosti ukládat pouze na základě zákona. Povinnost příjemce jakékoli sociální dávky převzít sKartu žádným zákonem stanovena nebyla. Rovněž není zákonem stanovena ani sankce zastavení výplaty dávky pro případ, že klient sKartu nepřevezme. Přechodná ustanovení k zákonu č. 366/2011 Sb., o změně zákona o pomoci v hmotné nouzi, stanoví, že do dne vydání karty sociálních systémů se dávky vyplácejí dosavadním způsobem, tj. převodem na platební účet určený klientem nebo v hotovosti (poštovní poukázkou). Vydáním karty se rozumí její převzetí klientem, což potvrdil v písemném vyjádření i dřívější ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Do dne převzetí karty má tedy příjemce dávky nárok na to, aby mu Úřad práce ČR vyplácel dávky dosavadním způsobem. Takovýto postup stanoví, alespoň pro dříve přiznané dávky, i aktuální metodika Generálního ředitelstvím Úřadu práce České republiky.
Aktuální právní úprava tedy nebrání zachování výplaty nepojistných sociálních dávek dosavadním způsobem. Jinou věcí je, zda respektováním principu dobrovolnosti sKarty, plynoucího ze zákona, neporuší Ministerstvo práce a sociálních věcí smlouvu, kterou uzavřelo s Českou spořitelnou na zajištění administrace výplaty nepojistných dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti a na provozování karty sociálních systémů. Této smlouvy se však ministerstvo nemůže dovolávat při postupu vůči příjemcům dávek. Vůči příjemcům dávek je smlouva mezi ministerstvem a Českou spořitelnou zcela nerozhodná. Nárok na výplatu dávky je upraven předpisy veřejného práva, které nelze měnit soukromoprávním ujednáním (viz prastará právní zásada „Ius publicum privatorum pactis mutari non potest“). Smlouva proto nemůže příjemce dávky zavazovat, a to minimálně do okamžiku, kdy sKartu převezme a podepíše souhlas s Podmínkami České spořitelny, a. s. pro vydání sKarty a otevření platebního účtu.*
Celá zpráva zde.
To je strašně krásný, ale neznamená to ještě, že ti je nějaký kretén z úřadu nezastaví, nebudeš se hádat a oni ti je teda pak bez omluvy vyplatí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hořec ahoj,ted jsem si vzala k sobe ten dopis, kdybych mela zapjenej skener klidne to okopcim, ale nemam a tak doslova cituju.
Skarta se stava jedinym nastrojem, kterym urad prace cr realizuje vyplata davek. Pokud si skartu nevyzvednete, vyplata davek nebude provedena, pripadne bude pozastavena.
Tak fakt ted v tom mam docela zmatek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@dani24687, já bych řekla, že je to taky o tom, co si který člověk nechá líbit. Podle mne by stačilo zajít na úřad (klidně i s vytištěným stanoviskem ombudsmana) a stát si za svým. V klidu, ale pevně jako skála. Chtít protokol z jednání, kde ti opět napíší, že ti dávky pozastaví. Požadovat jednání s vedoucím úřadu apod. Nenechat se zastrašit. Klidně zavolat i televizi. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mého si ji vyzvednout musíš, nemusíš ji aktivovat, ale musíš nadiktovat číslo účtu a podepsat, že to chceš přeposílat na svůj účet. Líbit se nám to nemusí, ale já se nechci dočkat, že mi ty dávky fakt pozastaví, nevím, jak vy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky průšvih! Já blbka v rychlosti přečetla, že si mám skartu vyzvednout od 4.12. Ale nějak jsme v tom shonu na to zapomněla a už jsem si nevšimla, že je tam taky uvedeno, že ji mám vyzvednout do 12.12. teď se to kolem uklidnilo a já koukám do papírů, že si tam dojdu a úplně mě omejvá! Myslíte, že tam na mě bude čekat? A kam mi půjdu peníze, na tu skartu, když není vyzvednutá, nebo na účet? Stalo se to někomu? Zavolala bych tam, ale v pátek tam nejsou