Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nu na ten úklid asi pomůže časový plán - sobota - děti u tatínka vymaluji nebo je státní svátek tak dětem pustím pohádku a jdu vyklízet hadry. Opravdu to funguje, nakreslit si do kalendáře kdy přesně co se bude dělat. S tím učením nemám představu jak je to obtížné, co je to za školu apod. Něco jiného je ČVUT a něco jiného zase sociálně právní VOŠ
.
Jinak určitě nezávidím, moje máma tenhle mód měla celý život. Otec zašel čas od času na čaj a tím jeho pomoc hasla. Dneska je mrtvá a já si dycky říkám, že se chudák udřela. Je to nápor na jednoho člověka ![]()
@Tina94 Pokud jsi na vsechno sama, tak se nediv. Sestav si priority. 1. Prace (to je obziva). 2. Skola tvoje a tvych deti. 3. Uklizena domacnost (no tak nemas umyta okna - co je komu do toho?).
Body 1 a 2 jsou nevyhnutelne. Bodem 3 bych se vubec nestresovala.
K tomu uceni, naopak vyuzif cestu rano do prace je velmi dobry pristup. Ale chce to kazdy den, proste cesta do prace = uceni. K trideni obleceni, hracek, zjednodusij si to. Pokuc to slozite neprodavas, ale nekomu davas, vyber vse, co pujde od vas pryc a dej to one osobe. At ta si probere, jestli si neco necha a nebo da neco na charitu. Pokud by to probirat nechtela, tak dej na charitu vse ty. Ale nezdrzuj se slozitym tridenim. K uklidu, najdi si o vikendu pravidelnou chvilku, kdy jsou deti vzdy necim zamestnane a v tu dobu uklizej. Udelej si plan uklidu, co budes ten vikend delat. Hlavne nerozdelavej x ruznych veci.
A jeste, davej si realne cile. Nemuzes se tesit, jak o vikendu se vsim pohnes. To preci nejde se venovat vsemu. Opravdu si udelej realny plan, co budes o tom vikendu delat a jak je to casove narocne.
Neumytá okna a špinavá kuchyň je něco jiného. Ve špinavé kuchyni bych nebyla schopná existovat. Máš toho prostě hodně, proč jsi začla studovat, když máš dvě děti a jsi samoživitelka?
Také mám dojem, že nic nestíhám tak, jak bych chtěla. A to jsem vdaná, mám 2 děti a „pouze“ chodím do práce.
Chci Ti říct, že si myslím, že tento nápor, který máš, není v jednom člověku možné dlouhodobě ve zdraví ustát. Tím spíš, když se budeš snažit mít vše perfektní a vše stíhat. Jako řešení vidím pouze poprosit o pomoc někoho jiného. Např. rodiče, sourozenci, švagr, švagrová, možná ex (nevím, jaký méte vztah), kamarádka…
@Tina94 je to těžké, ale chci tě podpořit, že děláš dobře, když raději jdeš ven s dětmi než uklízíš… Nevím, jak staré jsou tvé děti, ale určitě brzo budou mít své zájmy a ty dáš domácnost do kupy… Zatím se soustřeď na to hlavní (nevím, každý to má jinak, ale pro mě hlavní uklizené je kuchyň a koupelna+wc), a na ostatní se vykašli, až budeš mít dodělanou školu, dotáhneš i ostatní. Já dodělala školu v květnu, nejsem tedy samoživitelka, to máš ještě těžší, ale mám manžela OSVČ, tak taky moc nepomůže
a pak to šlo mnohem líp. Prostě zkus provozní bordel trochu přehlížet, oblečení, které už není tvým dětem, zatím nacpi do velkého pytle a kašli na to. Soustřeď se na svojí školu, děti a základ.. Tak vymaluješ, až dostuduješ
Hlavně, že dáváš přednost dětem, to je nejdůležitější
Studovat jsem začala, když jsem byla na mateřské, potom jsem přerušila a teď od září jsem se k tomu vrátila. Je to pro mě důležité z osobních důvodů.
Problém je v tom, že já bych prostě chtěla všechno stíhat. Práci, školu na výbornou, domácnost naklizenou, věnovat se dětem, jezdit na výlety, chodit ven, na kolo, do toho stíhat vařit, péct, růžně zavařovat, dělat marmelády, stíhat chodit po návštěvách, někdy si něco přečíst, stíhat všechna aktivity dětí..Já to vlastně defakto všechno dělám, jenže nedělám vlastně nic pořádaně, všechno na půl a potřebuji poradit, jak si v tom udělat systém, abych nelítala od jedné věci k druhé, a ke třetí a nakonec zjistit, že jsem vlastně neudělala nic.
No to prostě nejde, musíš se s tím smířit. Vykašli se na dokonalost
@Tina94 píše:
Dětem je 6 a 11 let.
zapojuješ je do úklidu? - třeba sobota dopoledne - nebo pátek odpoledne - společný úklid… každý něco…
@3HE píše:
zapojuješ je do úklidu? - třeba sobota dopoledne - nebo pátek odpoledne - společný úklid… každý něco…
toto řeším tabulkou na lednici s rozpisy jednotlivých služeb. Osvědčila se mi metoda 2-3 úkolů/den. pokud bych to nechala až na víkend, ten bordel se u nás tak nakumuluje, že se jim pak do toho vůbec nechce.
Děti mám mladší (5+7let).
Mám pocit, že nic, ale vůbec nic nestíhám. Mám dvě děti a jsem samoživitelka, chodím do práce a ještě studuji. Potřebovala bych poradit jak to všechno dát dohromady.
Nestíhám se učit do školy-vždycky si řeknu ok. do přištího týden se všechno doučím, ale najedou je pondělí a já se na to ani nepodívala a vše doháním na poslední chvíli, tj. učím se do noci, ráno v autobuse, jsem celá vystresovaná, že to nestíhám, což je většinou pravda.
Nestíhám domácnost. Nejsem schopna jí dát dohromady. Už několik měsíců mám naplánovaný velký úklid a ono stále nic. Všechno mám rozdělané a nic dodělané. Např. Chtěla jsem roztřídit dětem oblečení, které mají malé. Oblečení jsem roztřídila, některé i dokonce dala do kontejneru na oblečení a zbytek je stále na jednom místě a čeká na to, až budu mít čas a roztřídím ho podle toho jestli ho někomu dám nebo schovám pro mladšího nebo prodám. A tak je to se vším, musím roztřídit hračky se kterýma si nikdo už nehraje, chodbu maluju už dva roky (baru přitom mám koupenou už ty dva roky). Nejsem schopna ani utřít prach, vyžehlit, kolikrát ani umýt to nádobí.
Opravdu bych potřebovala poradit, jak to děláte. Přijdu z práce, šup do školy, ven nebo třeba na návštěvu a už je najednou zase večer. Vždycky, když mám volný víkend tak se těším jak se vším pohnu a ono nic, najednou je neděle večer a já nic za celý víkend neudělala. Prosím poraďte.