Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V 8m se prvorozený točil na břicho a záda. Neklečel, neseděl, neplazil se, zkrátka se tu kutálel.
A představ si, že teď klečí, sedí, chodí, běhá, mluví a dělá víceméně to samé, jako jeho vrstevníci, kteří seděli 2m před ním, „utekli“ roku, mluvili ve větách od 1,5r… Je to naprosto fuk, kdy začne. A v 8m má ještě hafo času
No chtit tohle vsechno po 8mi mesicnim miminu, je trochu moc, ma jeste narok neumet nic, akorat pokud by se nepretacel, byla bych uz lehce nervozni
Pockej za par tydnu…
Já ti řeknu jedno: neřeš to. Každé dítě je naprosto jiné, každé se vyvíjí úplně jinak, proto jsou ty první tři roky mezi dětma takové rozdíly. Ve třech letech už jsou všichni většinou na stejné úrovni. A hlavně až půjdete do školy, tak nikoho nebude zajímat, kdy začalo dítě lézt nebo dělat „paci-paci“.
Syn se teda začal plazit dozadu v 5m., dopředu v 7m., zlomový byl u nás věk 9m., kdy začal sedět, pérovat na kolínkách, přitahovat se do stoje a rovnou obcházet nábytek. V 11m. se pak rozlezl, na konci 13m. se sám postavil v prostoru bez opory a šel rovnou sám dopředu, od 15m. lítá jak střelenej, na procházky už jezdíme hodně bez kočáru. Co tím chci říct. Náš Matyáš v té hrubé motorice naprosto s přehledem dohnal své vrstevníky, kteří začali dříve lézt, sedět, chodit… a jsem ráda, že začal dělat všechno tak, jak začal. Protože třeba chodit začal hned krásně, nechodil od něčeho k něčemu (že by se pouštěl a přešel nějakou trasu), zkrátka se uměl hned postavit v prostoru a šel, padal snad jen ten první týden.
Co se týče dovedností, byly u nás zlomové první narozeniny. Do roka měl taky všechno na háku, v 9m. začal říkat táta, začal dělat pápá - ale jen někdy, ukazovat a to bylo všechno. V roce začal říkat máma a táta přestal existovat, naučil se dělat paci, paci… přestalo existovat pápá.
Dneska má 16 měsíců, skládá puzzle, kroužky, staví kostky, neustále čteme knížky, je strašně šikovný. Paci, paci, tluče bubeníček, pápá - dělá na požádání kdykoliv, tancuje. Ale třeba nemluví. Kromě máma a táta na všechno říká „a“, ukazuje, rozumí. Zkrátka se dorozumívá neverbálně. Když se mu řekne, ať zhasne lampičku, donese si ponožky, dá si na hlavičku čepici, ukáže v knížce, kde je medvěd… nemá s tím nejmenší problém.
Zkrátka každé dítě je úplně jiné. ![]()
Malá se v 8m. jen točila kolem své osy. Ve 14m. nechodí, no a co, prostě jí to všechno dýl trvá
.
Hlavně nesrovnávej,,, jinak co píše asha, za pár týdnů kdyžtak začít řešit přetáčení, některý děcka jsou prostě pomalejší, mají své tempo
A k tomu paci paci…mladej vždycky dlabal na všechny tyto hry, jen na mě čučel a já mu fakt hrála divadlo hodné ocenění Thalie. Minulý týden mi zrovínka na pacipaci oznámil „paci paci ne, paci blbý“. No, se pak můžeš ztrhat ![]()
Ještě k tomu přetáčení- malá začala nejdřív lézt, okolo desátého měsíce, po krátkém cvičení… Až potom se přetočila, nějak to dělala vše po svém.
To otáčení bych ale řešila, počkala dva týdny cca a pak si vyžádala doporučení na rehabilitaci?
Jinak paci paci atd to fakt ještě neee, to jsem ti chtěla napsat a zapomněla jsem na to.. I když teda dcera mi to dělala už takhle brzo, ale zase pak nechodila, no porstě každý dítě je fakt jiný
Mala mi teda zacala lozit az pred mesicem ma ted deset mesicu. Sedet taky az pred mesicem a vcera poprve ukazala jak je velika. Jinak papa atd jeste nedela. Ma 8 mesicu, co po nem chces
je jeste prcek. Nektere deti delaji papa az kolem roku. A lozit treba zacne kazdym dnem. Uz peruje na kolinkach?
U nás byl taky zlomový ten devátý, do té doby taky tak nějak existoval a moc se neprojevoval a pak skok - lezení, sedání, vstávání atd. Pokud se ti zdá, že se hýbe nějak divně, tak zkonzultuj doktorku, tady ti nikdo nemůže zodpovědně poradit, maximálně velmi obecně, že v 8m je na hysterii brzo, ale nikdo tvé děťáko neviděl, takže je to stejně naprd.
Co se týče pápá, paci paci, tak to taky neřeš (vlastní zkušenost), já taky měla pocit, že měsíce mluvím do dubu a žádná reakce a pak mu to v hlavě nějak dorotovalo a sedlo a najednou to začal dělat. To samé (od 11m):naučil se, že všechny zvířata dělaj bůů, cpala jsem do něj psa, kočku, prase atd., ale nic nic… za měsíc a půl začal haf haf, ale zase zapomněl bůů, takže měsíc jenom štěkal. A teď mu to tak nějak docvaklo a krávu, kočku a psa máme zmáklý
a jdeme na prase a osla ![]()
Janichka: ne jěště nepéruje na kolínkách…jen se přetáčí a točí kolem své osy…nic víc
Ahoj, z naší mladé jsem taky byla už trochu nervozní… Chodíme cvičit děcka a maminy s fyzioterapeutkou - fajn holka, nic zbytečně nehrotí a dívá se, jak třeba mají děti posílené bříška, jestli nezatěžují jednostranně a tak. Poradila mi cvik na velkém baloně na posílení břicha, pomohlo a malá celkem brzy potom seděla. Taky zdůrazňuje nestavět děti na nohy, že si mají stoupnout vždycky sami a řekne proč. Je výhoda mít se koho zeptat
Má ještě dost času, mě teda obě děti začali sedět v 7.m, holčinka nechtěla lízt tak byla v chodítku a přesně na 1.narozeniny začala sama chodit, paci paci a myšička vařila už v roce uměla, a kluk ten si sednulv 7.m, a začal lízt v 8.m, v 9.m se začal stavět a v 10.m začal chodit, teď už lítá jako drak a poslední tři týdny i běhá, paci paci dělá od 10.m, ale vařila myšička kašičku až teď v roce, malá začala pořádně mluvit, že jí rozuměli všichni okolo až ve 3letech, sice chodila v roce, ale mluvila až ve 3letech, a u kluka se uvidí kdy bude mluvit, v něčem bude rychlejší a šikovnější a v něčem pomalejší, každý dítko je jiný, hlavně že je zdravý