NIPT je to stejné jako Triple test?

13
23.12.23 11:51

NIPT je to stejné jako Triple test?

Prosím o radu. V lednu mě čeká NIPT test kvůli ne úplně 100% výsledkům prvotrim. screeningu. Ultrazvuk ukázkový, jediné co se Dr. nelíbilo byla hodnota free Beta HCG, při této hodnotě mám prý nárok na bezplatný NIPT test, tak chci možnosti využít. Jsem docela v pohodě, výsledky budou jistě v pořádku. Jen se chci zeptat, jestli je NIPT test to stejné jako starý Tripple test? O tom vím, že dopadá často falešně špatně…O NIPT jsem dříve předtím neslyšela.
Děkuji za reakce 🌸

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
839
23.12.23 12:25

Není to to samé. Tripple test zkoumá v krvi biochemické látky - alfa1-fetoprotein (AFP), celkový choriogonadotropin (HCG) a nekonjugovaný estriol (uE3).
Na rozdíl od toho NIPT test vyšetřuje volnou DNA plodu v krvi matky, takže by to mělo být mnohem přesnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
23.12.23 12:30

@klkakla Super, děkuji za info.
Já jsem to dříve neřešila, jen si ještě ze školy pamatuji, že se Tripply dělaly než přišel prvotrim. screening. A někde se ještě teď dělají i Tripply. Čekáme 4.mimčo a pokaždé bylo vše v pořádku. Teď je jistě taky, jen jsem si vzpomněla, že vyloženě na Trippl test bych jít nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
23.12.23 12:31

NIPT je o hodně přesnější. Tripple test dal jen hodnotu pravděpodobnosti, NIPT u několika vybranch poruch stanoví jasné ano/ ne, chybovost je minimální (přesto v případě pozitivity se ověřuje ještě odběrem plodovky). Společného mají jen to, že se dělají z odběu krve. Jinak samotný tripple test už se dnes téměř nedělá, ale velmi často integrují hodnoty s těmi z prvotrimestrálního screeningu, což naopak test velmi zpřesní, ale stejně je výsledkem jenom číslo pravděpodobnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
23.12.23 12:32

Jinak ve chvíli, kdy jsem absolvovala NIPT, už tripple testy nedělali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
23.12.23 12:38

@ugluk Já mám všechny hodnoty úplně super, riziko vzhledem k věku taky o dost menší než je populační riziko.
Ale vzhledem k vyšší hodnotě free beta HCG to doktor uzavřel jako šedou zónu s doporučením NIPT.. Asi kdybych si měla tento test platit, tak ho nepodstoupím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
23.12.23 13:01

@Barka.M. jo, pokud je hrazený, tak bych šla (já ho taky měla na pojišťovnu). Prakticky stoprocentní jistota je fajn a pak už člověka nestresují dalšíma věcma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11866
23.12.23 13:25

Jen dodám že teipple je sám o sobě nepřesný ale v kombinaci s výsledky protein. Screeningu je dost přesný a dělá se tedy tzv kombinovaný screening…ale řeší jen trizomie… kdežto NIPT by měl být schopen odhalit i jiné genetické vady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
23.12.23 19:37

@Barka.M. A jsi si jista, že je to NIPT (Prenascan, Panorama atd)? Protoze tyhle pojistovna nehradi, teda neslysela jsem o nikom komu by je hradila, i kdyz ma doporuceni k dalsim testum.
Ja mela u predchoziho testu taky, ale NIPT (konkretne Prenascan) jsem si hradila sama. Odber plodovky uz vsak hradila pojistovna.

Ale co se ke mne doneslo, tak triple testy jsou hrazeny pojistovnou, ale neni to uplne to stejne co placeny NIPT a byvaji udajne i dost falesne vyhodnocovany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
23.12.23 19:43
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
23.12.23 19:45

@Fifinka1111
Mám doporučení přímo na NIPT, už mám i termín odběru. Ve čtvrtek jsem byla na ultrazvuku k prvotrim. screeningu a doktor sám říkal, že při této hodnotě výsledku mi celý odběr proplatí pojišťovna a tím pádem nemám co ztratit.
Myslím, že to proplacení je teď nově nebo nějak krátce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
23.12.23 19:47

@Barka.M. Jedine tak, ze by to bylo nově. Loni se jeste hradil. A na ktery konretne bys mela jit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
23.12.23 19:50

@Fifinka1111
Vůbec netuším, na který. Budou mi to odebírat přímo u nás v Gynet centru a posílat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
23.12.23 19:51

@Barka.M. Koukám, že se něco udalo cca v červenci 2023, tak ze by byl posun👍🏻

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
23.12.23 19:54

@Fifinka1111 našla jsi někde něco?
Já jsem teď úplně znejistěla :roll:
Ale manžel byl u toho taky a ještě jsme se doma hned bavili, že do toho jdeme jen proto, že je budu mít proplacené. Ať pak po mě nechtějí platbu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí