Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, mate nekdo zkusenost s delsim letem ve 28tt? Ted jsem ve 22tt a mam nizko polozenou placentu na zadni strane (placenta typ 3, zasahuje do DDS). Vim, ze se muze vytahnout, ale i nemusi…ctu diskuze a hlavne cekam jak to bude pokracovat. Dr. mi rekl „klidne let…ale jak zacnes krvacet, muzes vykrvacet“… Je tu plno diskuzi o krvaceni, ja za cele tehotenstvi nemela problem, nezvracela a miminko vypada v poradku, ale je mi 38let, jsem tehotna poprve… jsem doma, takze se nenamaham, maximalne jdu na delsi prochazky a uklizim doma. Obcas mi tvrdne brisko. Ale zajimalo by me, jestli krvaceni muze zacit z niceho nic, nebo po namaze… kdyz pujdu na ultrazvuk par dni pred letem a bude vse ok tak jaka je pravdepodobnost, ze se behem nasledujicich par dni neco zmeni? Vim, ze to nikdo nevi, jen me zajima podobna zkusenost, jestli nekdo ma. Diky.
Mela jsem to same, nevytahla se a zacala jsem krvacet z niceho nic, poprvé behem dne, v dalsich pripadech pri lezeni… Nakonec to skončilo sc. Stalo se v 32 a 36 tt. Pokud se zacne odlucovat placenta, je to fakt obr pruser:-(
Jo v prvním těhotenství jsem ji mela vlastně taky nizko, ale to se vytahla. Takze fakt těžko rict…
Ja bych to neriskla, ale mam blbou zkusenost…
Příspěvek upraven 30.01.15 v 21:33
Nevím jaký máš důvod k cestě, ale já osobně bych to neriskovala.
Co znamena „delsi“ let? ja jsem letela (jako bezproblemova)_ za kazde tehotenstvi nekolikrat, ale treba na zaoceansky let by me tehotnou nikdo nedostal.
a tam kde chces letet bys pripadne mela nejakou lekarskou peci?
jinak tenhle typ doktoru nezavidim, ja jsem na tyhle odpovedi alergicka. ![]()
@Oskárek píše:
Mela jsem to same, nevytahla se a zacala jsem krvacet z niceho nic, poprvé behem dne, v dalsich pripadech pri lezeni… Nakonec to skončilo sc. Stalo se v 32 a 36 tt. Pokud se zacne odlucovat placenta, je to fakt obr pruser:-(
Jo v prvním těhotenství jsem ji mela vlastně taky nizko, ale to se vytahla. Takze fakt těžko rict…
Ja bych to neriskla, ale mam blbou zkusenost…Příspěvek upraven 30.01.15 v 21:33
Dekuju…takze v tom jednom pripade ""pri lezeni" proste zadna namaha treba predtim? Co je pricina odlucovani asi tezko rict, ze? Ten SC ti provedli hned…hned si jela do nemocnice?
Ještě se vytáhnout může, já ji měla nízko ve 21. týdnu a o měsíc později už nezasahovala přes děložní hrdlo. Pokud se vytáhne, letěla bych, s nízko uloženou bych to neriskovala.
Taky jsem ji měla nízko. V těhu žádné problémy, doma klidový režim, v 28.tt jsem zašpinila a okamžitě špitál a ležení, tam jsem krvácela 2× a to jsem fakt ležela a nikam nemohla. Pokaždý když se to stalo lítali kolem mě doktoři a nikdo nevěděl zda nebudu muset na sál. Jak to začne krvácet jde o minuty matky i dítěte.
Můj dr. mi zakázal v 22tt. i návštěvu tchánovců, že to je od nich daleko do nemocnice ![]()
Měla jsem placentu poměrně nízko, ne tak jako ty. A v 28tt jsem začala krvácet zničeho nic
. Naštěstí to přešlo, ale musela jsem dodržovat klid.
nechci tě strašit, jen píšu svou zkušenost. ![]()
@Ali-Ali píše:
Co znamena „delsi“ let? ja jsem letela (jako bezproblemova)_ za kazde tehotenstvi nekolikrat, ale treba na zaoceansky let by me tehotnou nikdo nedostal.
a tam kde chces letet bys pripadne mela nejakou lekarskou peci?jinak tenhle typ doktoru nezavidim, ja jsem na tyhle odpovedi alergicka.
Let 8 hodin… tam nemocnice je…
@Karleon píše:
Ještě se vytáhnout může, já ji měla nízko ve 21. týdnu a o měsíc později už nezasahovala přes děložní hrdlo. Pokud se vytáhne, letěla bych, s nízko uloženou bych to neriskovala.
Asi tak nejak se zaridim podle toho jak to bude…ale tak me ten Dr. vystrasil
@Olive75 píše:
na to bych se asi vybodla. jsem cestovatelsky typ a letela jsem i tehotna a s rocnim ditetem na kline, ale ja pendluji mezi dvema domovy a let jen 3 hod. ono predstav si, jak bys zvladala, kdyby te v te destinaci chtela dlouhodobeji hospitalizovat, nebo bys mela nejaky problem a zakazali by ti let zpet.
samozrejme neznam tvoji situaci, odkud kam chces letel a proc, ale je treba si predstavit vsechny scenare. a nemusi ani jit o zivot.
@Olive75 píše:
já proti cestování v těhotentví nic nemám, ale v tomhle případě bych se na to fakt vykašlala, taková dálka, a s vcestnou placentou, to je hodně blbá kominace ![]()
@Olive75 Položila bych si otázku, zda je ten let tak bezpodmínečně nutný, aby mi stál za to riskovat, že se cestou něco stane a já budu odkázaná max. na péči letušek. Pokud dojde k odlučování placenty, dítě musí ven.
Další věc je otázka cestovního pojištění (nejsem si jistá, zda tě nějaká pojišťovna ve 28. týdnu pojistí, a poku ano, zda Ti něco zaplatí, pokud by se něco fakt stalo.
@Olive75 píše:
Holky, mate nekdo zkusenost s delsim letem ve 28tt? Ted jsem ve 22tt a mam nizko polozenou placentu na zadni strane (placenta typ 3, zasahuje do DDS). Vim, ze se muze vytahnout, ale i nemusi…ctu diskuze a hlavne cekam jak to bude pokracovat. Dr. mi rekl „klidne let…ale jak zacnes krvacet, muzes vykrvacet“… Je tu plno diskuzi o krvaceni, ja za cele tehotenstvi nemela problem, nezvracela a miminko vypada v poradku, ale je mi 38let, jsem tehotna poprve… jsem doma, takze se nenamaham, maximalne jdu na delsi prochazky a uklizim doma. Obcas mi tvrdne brisko. Ale zajimalo by me, jestli krvaceni muze zacit z niceho nic, nebo po namaze… kdyz pujdu na ultrazvuk par dni pred letem a bude vse ok tak jaka je pravdepodobnost, ze se behem nasledujicich par dni neco zmeni? Vim, ze to nikdo nevi, jen me zajima podobna zkusenost, jestli nekdo ma. Diky.
já s takovou placenou chodím jednou týdně na spinning. Samozřejmě to tam moc nepřeháním a v pohodě