Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
máme doma 4 měsíčního chlapečka je plně kojený, od konce šestinedělí spinkal krásně celou noc. Usnul v osm a spinkal do pěti nebo do šesti a celou noc se neprobudil. Teď posledních 14 dní vstává každou chvíli
probudí se už třeba o půlnoci a pak je každý dvě hodiny vzhůru a chce baštit. Ráno se pak probudí v šest nevyspinkanej a ukňouranej a nechce spinkat. Měli jste to taky, že z ničeho nic přestali mimča spinkat? Už nevim jak ho „donutit“ spinkat ![]()
minulý týden jsme byli u doktora a prý přibírá hezky a prsa mám pořád nalitý. takže mlíčka je snad dost ![]()
U nás se to taky ve 4 měsících zlomilo, do té doby měla i období kdy spala od 21 do 5 bez probuzení, ale v těch 4 měsících se začala budit po 2 hodinách i po hodině a to jí vydrželo až skoro do 9 měsíců. Bylo to šílený, ale vyřvávat jsem nechat nechtěla, takže jsem si ji jen přesunula úplně k sobě do postele (předtím spala v přiražené postýlce bez postranice) abych jen vytáhla v polospánku prso a bylo. Přešlo to pak úplně samo.
já jsem skoro celou noc u malýho v pokojíčku kde má gaučík a na něm spolu spíme a taky vždycky jenom vytáhnu prso
ale trápí mě otázka jestli si ze mě jenom neudělal dudlík ![]()
jinak ještě k tomu mlíčku - denně vydrží 3-4 hodiny bez jídla a spí třeba jenom dvě hodiny dohromady za celej den ![]()
U nás to bylo stejný, přes den vydržela i 4 hodiny a v noci to vypadalo takhle. Zkoušela jsem i přes den kojit častěji - jako aby to jídlo nedoháněla v noci, ale to nepomohlo. U nás fakt pomohlo vydržet, i když to bylo někdy hrozný.
Tak mě tedy malý nikdy nespinkal celou noc, ale frekvence buzení se hodně lišila, měl období, kdy vstával jednou, 2×… ale taky období kdy se budil třeba 8×. Nejhorší to bylo těsně před zavedením příkrmů, tj. před 6. měsícem.
Jinak já to nijak neřeším, když se probudí, tak nakojím a vrátím do postýlky. Ráno ho nechám tak hodinku až dvě lozit a pak ho šoupnu zpět do postýlky a chrní ještě skoro 3 hodiny
a já alespoň něco udělám.
Úplně stejný průběh, akorát u nás se to zhoršilo až kolem půl roku. Teď je synovi 9 měs a noci jsou jak kdy. Někdy se vzbudí dvakrát, někdy jednou, někdy vstává co 2 hodiny. V šest ráno vzhůru nevyspalej, upruděnej, ale prokňourá se klidně do devíti, půl desáté, kdy padne.
ja to takhle podobne mela u Rozarky, ted uz i u Oldy, od sestinedeli do cca 4 mesicu spali temer celou noc, pak se zacali budit, Olda ted pije snad kazdou hodinu a to i pres den ![]()
taky mi uz trosku prijde, ze si ze me dela dudlik, pritom kdyz se napije, tak neni problem prso za dudlik vymenit a prenest do postylky, ale zatim to neresim, pro me je furt pohodlnejsi si ho o pulnoci vzit k sobe a jen v polospanku menit prsa ![]()
Rozarka pak zacala spat celou noc az v roce, kdyz jsem kojit prestala, jsem pripravena na podobny scenar, zatim si nestezuju ![]()
domča má problém když se ráno probudí znovu zabrat kňourá v postýlce tak si začnem „hrát“ a pak jde kolem desátý do kočárku. přes den je vůbec problém usnout v postýlce. zkoušela jsem to a prostě neusne ![]()
stejne podle me nema smysl je ted nechat v noci vyrvat, protoze az zacnou lezt a stavet se, tak to budou delat i v noci ze spani a bude je to budit, pak se objevi nejaky ten zub, ockovani, nemoc, takze to nocni buzeni muze byt kazdy tyden jinak
holt to musime vydrzet ![]()
Smajlicku mě přes den dítko v posteli taky nespalo, ledaže bych tam s ním spala já - což jsem teda po těch perných nocech praktikovala občas. Jinak taky jedině v kočárku, někdy v 8 měsících už usnula v kočárku jen stojícím na lodžii a od 14 měsíců zas v kočárku spát nechce a spí přes den jedině v posteli. Jinak na noc už jsem si ji u mě v posteli nechala, je to pohodlný - nemusím vstávat kvůli cumlu, usíná se mnou taky v pohodě, buzení kvůli zubům neznám ![]()
teď jsem četla na internetu článek, že když se kolem 4 měsíce mimčo začne v noci budit a cumlá si pěstičky tak by chtělo začít dávat nějaký příkrmy nemáte s tim někdo zkušenost? Napadlo mě dávat na noc nějakou tu kaši, ale bojim se abych nepřestala kojit ![]()
Mě to doporučila i praktická dr. dávat kaši, když se takto budí, ale za jedno ji malá nechtěla a za druhé je zas kaše dost těžká, zvlášť pro kojené děti a často se pak v noci stejně budí, protože je po ní bolí bříško. ALe to je individuální, takže se to musí vyzkoušet, třeba zrovna tvoje dítko po ní spát bude ![]()
Holky jak ja vám závidím vam začaly miminka bantovat od 4 měsíců ten můj prcek mě bantuje od narození i v noci a někdy i na dvě hoďky vykuli kukadla a je po spaní.Druhé dítko mi spalo celou noc ach to byly časy. ![]()
Poradit ti neporadím,protože sama nevím jak na noční spaní u miminek.
kdo ví co se jim honí hlavou.