Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminy,
naší malou kvůli spánkové apnoe poslala dr. do nemocnice na vyšetření, kde nás mimojiné poslali i na rtg plic a srdce. No, nelíbilo se mi to, že tak malé mimi bude mít rtg. Kdsyž jí na sebe nedali ani žádnou dečku na spodek, tak jse se divila a bylo mi řečeno, že prý mají nový přístroj a je to nějak cloněné. JEnže teď tu sedím a vrtá mi to hlavou, jestli jsem jí tím rtg nemohla nějak ublížit, anvíc když neměla nikde žádnou dečku, nic.
RyBANA píše:
ten jeden rentgen jí určitě neublíží neboj
Já už jsem tak hotová z té její apnoe, že ten rentgen mi akorát přidělal nervy navíc. Naštěstí máme za sebou už polovinu vyšetření a zatím vše na jedničku, naše dr. nám říkala, že to nakonec bude apnoe, kterou má každý člověk, včetně miminek, ale Terinka je prý už dost velká, takže jí tělíčko vždycky při tomto výpadku donutí se nadechnout. No, nedýchala asi 20s, sama se z toho probrala, snad to bude dobrý.
neboj rentgen ji určitě neublíží,ale pro tvůj klid trvej na vykrytí důležitých částí miminka a pokud budeš asistovat trvej na zástěře a límce okolo krku ![]()
motika píše:
neboj rentgen ji určitě neublíží,ale pro tvůj klid trvej na vykrytí důležitých částí miminka a pokud budeš asistovat trvej na zástěře a límce okolo krku
asistence byla, ale ani já jse ndostala vestu, nic, což já přežiju, šlo mi spíš o malou.Já jako dospělá dostávám límce na rtg pořád, nebo deku na břicho, apod. ale malé nic nedali, no, šokovalo mě to, ale v těch nervech jsem se spokojila s odpovědí, že ten rtg cloní a vše mi došlo až te´d.
Našeho staršího prcka rentgenovali v necelých 3 měsících (zkoulel se nám z postele
), dělali teda rtg hlavy, manžel myslim nějakou zástěru měl, když ho držel… Ale jestli prcka nějak kryli, to si nepamatuju… ![]()
No někteří RTG asistenti na to fakt serou
. A rodičům řeknou, že rtg to vycloní, což je samozřejmě pravda i rtg má clony. Ale už nepochopí, že jde i o tzv. klid matky která vidí, že se snaží udělat pro ochranu miminka cokoli. To znamená, je důležité vykrytí varlátek u kluka a bříška u holčiček. Když se dělá rtg hlavy, chápu, že je to od toho daleko,ale stejně. To vykrytí tam mají k dispozici tak proč to nevyužít. ![]()
motika píše:
No někteří RTG asistenti na to fakt serou![]()
![]()
. A rodičům řeknou, že rtg to vycloní, což je samozřejmě pravda i rtg má clony. Ale už nepochopí, že jde i o tzv. klid matky která vidí, že se snaží udělat pro ochranu miminka cokoli. To znamená, je důležité vykrytí varlátek u kluka a bříška u holčiček. Když se dělá rtg hlavy, chápu, že je to od toho daleko,ale stejně. To vykrytí tam mají k dispozici tak proč to nevyužít.
no právě, že tu dečku na bříško bych brala, zvláš´t když jí fotili hrudníček, ale nedali nám nic…je možné, že se to vycloní, ale prosě z toho mám akorát nervíky no…
Nám v Brně v nemocnici taky ničím nalého nekryli ![]()
Jenom manžel, když ho držel nebo já, tak jsme měli takovou velkou kombinezu na celé tělo
..
ALe i tam si myslím, že jeden rengen nic neudělá.
Určitě se nic nestane,ale nikdy nevíš kolik rtg budeš muset s prckem podstoupit, tak chci upozornit aby jste na vykrytí raději trvali ![]()
motika píše:
Určitě se nic nestane,ale nikdy nevíš kolik rtg budeš muset s prckem podstoupit, tak chci upozornit aby jste na vykrytí raději trvali
snad nás v dohledné dbě jiné nečeká,, ale pokud zas něco přijde, tak se budu asi nepříjemná a dečku si vydupu.
peggy.sl píše:
Mohu se jenom zeptat, od kdy ty apnoe má?
Nikdy je neměla, prostě najednou nám přestala dýchat až se ozval monitor, krátce, ale ozval, než jsem ji stačila zvednout, začala dýchat a zvedla se sama. Dr. nás pro jistotu vyslala na vyšetření, čeká nás ještě dětská kardio a neurologie, ale zbytek vyšetření je ok. Takže to spíš prý nasvědčuje krátkodobé apnoe, kterou mívá většina lidí, dětí, aspoň nám to tak řekli. Ale nervy mám děsný.
s tím rgt neboj, můj syn byl do prvního roka na rentgenu 4×
měl špatný kyčličky, ptala jsem se doktora jestli nevadí že mu tolikrát ozářili pytlíka, taky jsem se bála a on mi říkal že nemusím mít strach, že ty dávky jsou velmi malé a nevadí to. S apnoe držím palečky
Jo, jeden rtg fakt nic neudela.
Nas prvni mel nekolik rtg(plic a srdce) uz v porodnici, pak dalsi asi ve 3 mesicich a nevim ze by pres nej neco davali
. Ted chodi na rtg taky, ale uz normalne stoji. Nikdy jsem zrovna nad timhle nejak nepremyslela