Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Barbulka píše:
s tím rgt neboj, můj syn byl do prvního roka na rentgenu 4×měl špatný kyčličky, ptala jsem se doktora jestli nevadí že mu tolikrát ozářili pytlíka, taky jsem se bála a on mi říkal že nemusím mít strach, že ty dávky jsou velmi malé a nevadí to. S apnoe držím palečky
No to je fakt, kvuli kyclim byl nas David taky na rtg a tam se to ani kryt neda, asi. Pak byl jeste kvuli zlomene klicni kosti v roce.nevim, fakt to neznam, a to jsme byli vsude mozne na tech rentgenech. kryti pro rodice to jo, to jsme meli vzdycky, ale na dite ne. A to jako kvuli budouci plodnosti nebo proc vlastne ?
Ahoj, Dominikovi v roce rentgenovali plíce, měl astmatickej záchvat, v té době první a velkej a chtěli mít jistotu že to neni něco jiného. A mě dali zástěru ale na něho už jinak nic. A myslím že ho to nijak nepoznamenalo, dnes jsou mu 4.
Ne, ale chtěli vědět jestli to neni třeba zápal plic nebo tak něco, přesně mi to nevysvětlovali. Ale prostě byl to jeho první záchvat a pořádnej a poslali ho i na RTG no. Nakonec ale z toho všeho vylezlo že to bude asi náběhj na astma, ale u takto malého dítěte se to potvrdit nedá. 'Od té doby jich měl jěště pár, pokaždé při nemoci, ale ve dvou letech to zmizelo, možná ovšem proto že jsme vedení na alergologii a bere spiropent na astma. A od chvíle co nastoupil loni do školky je furt nemocnej, teď jsme měli teda přes léto pauzu ale děsím se co bude když teď zase začal chodit.
Byla bych v klidu, z dnešních rentgenů je asi tolik záření jako pochytáš v přírodě za nějakých cca 14 dní, možná ani ne.
A co se týká zástěry pro dospělého jako doprovod, tak tam bych ji chtěla v těhu, jinak mi to přijde zbytečné.
Moc děkuji všem za uklidnění
Jsem rpostě takovej nervák, co se týče malé a jejích nemocí a bolístek.
Chtěla jsem se zeptat, s apnoe v tomto věku máte někdo zkušenost? Nkdo nám nic víc neřekl, ani jak je t nebezpečné, jen ž dle všech dosavadních vyšetření je malá zdravá, zbylá dvě vyšetření jsou spíš jen pro náš klid, ale co znamená to, že prostě na 20s přestala dýchat a jestli to nese rizika, to nikdo už neřekl. Takže v noci moc nespím, a to i přes monitor dechu, přes den hypnotizuju chůvičku, když spí a chodím jí snad stokrát kontrolovat, porostě se bojím, o rpvní dítě jsme přišli v druhé půlce těhu a celý den jsem prořvala s tím, že mi malá umře, no depka. Navíc ta nevědomost mě ubíjí.
Já mnyslím, že to se opravdu občas stane. Přítel takhle žije pořád, ne každou noc, ale někdy když chrápe tak najednou přestane, ticho, podle mě dlouhé, už jsem do něj kolikrát chtěla drcnout aby se probral a pak najednou chráááááp velkej jako kráva a zase pravidelnej a mezi tím opravdu nedejchá. Podle mě to ani neni apnoe, prostě namalej moment přestala dejchat, zase víš že monitor funguje a můžeš v klidu spát. Kor když žádný vyšetření nic nezjistili, v klidu spi. ![]()
lucias , no David taky mel, ale nemeli jsme monitor, ani jsme to nijak neresili neb uz se stejne s plicema lecil/leci
luciashek píše:
Ahojky maminy,naší malou kvůli spánkové apnoe poslala dr. do nemocnice na vyšetření, kde nás mimojiné poslali i na rtg plic a srdce. No, nelíbilo se mi to, že tak malé mimi bude mít rtg. Kdsyž jí na sebe nedali ani žádnou dečku na spodek, tak jse se divila a bylo mi řečeno, že prý mají nový přístroj a je to nějak cloněné. JEnže teď tu sedím a vrtá mi to hlavou, jestli jsem jí tím rtg nemohla nějak ublížit, anvíc když neměla nikde žádnou dečku, nic. [/citacluciashek píše:
Ahojky maminy,naší malou kvůli spánkové apnoe poslala dr. do nemocnice na vyšetření, kde nás mimojiné poslali i na rtg plic a srdce. No, nelíbilo se mi to, že tak malé mimi bude mít rtg. Kdsyž jí na sebe nedali ani žádnou dečku na spodek, tak jse se divila a bylo mi řečeno, že prý mají nový přístroj a je to nějak cloněné. JEnže teď tu sedím a vrtá mi to hlavou, jestli jsem jí tím rtg nemohla nějak ublížit, anvíc když neměla nikde žádnou dečku, nic.Náš prcek byl na rtg, když měl teprve měsíc, podezření na zápal plic, naštěstí se neprokázal.Roušku mu ale na pytlíka dávali a já jsem měla taky ochrannou zástěru.Jde vidět,že co jiná nemocnice jiný zvyky
Když ti ale říkali, že mají nový přístroj, který je cloněný, tak je to nejspíš pravda,protože se mi nezdá, že by jen tak ohrozili malé mimi.Určitě to bylo v pořádku,neměj strach.
Tak manžel taky občas spí takovým způsobem, že přestane dýchat, ale malá je vážně ještě drobek a prostě se bojím. Když jsem jí viděla, jak nedýchá, tak jse myslela, že zešílím strachem. Pak najednou hrrrr a sama se probrala současně s alarmem. Naše dr. tvrdí, že hýbající se děti mají již v tělíčku takový „bezpečnostní program“, že kdž přestanou dýchat, tělo nějakým pohybem vybudí dotyčného se nadechnout. Samozřejmě, pokud je člověk plně zdravý, což malá prý je. Jenže já jsem už takový skeptik a tak vystrašená, že se prostě bojím a říkám si, co když se mi malá neprobere. Vždyť jsem slyšela, že takhle umřely i jiné děti, starší.
lucias , tak u nas to platilo i u neplne zdraveho ditete
, ale uz byl starsi
zuzka84 píše:
lucias , tak u nas to platilo i u neplne zdraveho ditete, ale uz byl starsi
Takže prostě u vás byl taky závěr, že se to stává? A mám to tedy chápat, že to není nebezpečné?
zuzka84 píše:Barbulka píše:No to je fakt, kvuli kyclim byl nas David taky na rtg a tam se to ani kryt neda, asi. Pak byl jeste kvuli zlomene klicni kosti v roce.nevim, fakt to neznam, a to jsme byli vsude mozne na tech rentgenech. kryti pro rodice to jo, to jsme meli vzdycky, ale na dite ne. A to jako kvuli budouci plodnosti nebo proc vlastne ?
s tím rgt neboj, můj syn byl do prvního roka na rentgenu 4×měl špatný kyčličky, ptala jsem se doktora jestli nevadí že mu tolikrát ozářili pytlíka, taky jsem se bála a on mi říkal že nemusím mít strach, že ty dávky jsou velmi malé a nevadí to. S apnoe držím palečky
To není pravda, já byla s klukem taky na kyčličkách a vykryla jsem mu pytlík jedna báseň.
Jinak abych to uvedla na pravou míru. Jsem rtg asistent tak opravdu neradim špatně ![]()