Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@cila píše:
Dnes se i hodně mluví o tom, že celá řada nemocí, i autoimunitních může mít souvislost s tím, že děti jsou velmi pečlivě chráněny před viry, bakteriemi a imunitní systém je špatně budován právě už v útlém věku.
To mi připadá jako blbost. Doktoři naopak mluví o tom, že autoimunitní nemoci způsobuje přílišné dráždění imunitního systému častými nemocemi.
Při běžném nachlazení nebo viroze ne, ale když mě před měsícem skolila spálová angína, bylo mi zle jak psu a myslela jsem, že padnu za vlast, tak to jsem tedy malého nechala odvézt k babičce na prvních pár dní, doma hodně větrala, spala v jiné místnosti a nosila roušku kvůli příteli.
ale jinak jsem také zastáncem „promoření“
Jenže aby člověk uchránil okolí, musel by si po každém pčíknutí roušku vyměnit, dát do nepropustného barelu, umýt ruce, zdesinfikovat baterii i umyté ruce a nasadit novou roušku, jinak to opravdu smysl ztrácí
@Bábrdl píše:
To mi připadá jako blbost. Doktoři naopak mluví o tom, že autoimunitní nemoci způsobuje přílišné dráždění imunitního systému častými nemocemi.
Autoimunitní choroby vznikají chybnou reakcí imunitního systému, pravý důvod této chybné reakce ještě přesně nikdo neví, každopádně v odborných článcích se dává do souvislosti i přílišná ochrana dětí před infekcemi. Ale na rozluštění si ještě budeme muset počkat
.
@cila píše:
Autoimunitní choroby vznikají chybnou reakcí imunitního systému, pravý důvod této chybné reakce ještě přesně nikdo neví, každopádně v odborných článcích se dává do souvislosti i přílišná ochrana dětí před infekcemi. Ale na rozluštění si ještě budeme muset počkat.
Nemáš nějaký odkaz. Vždycky jsem slyšela jen opačnou teorii.
@cila píše:
Autoimunitní choroby vznikají chybnou reakcí imunitního systému, pravý důvod této chybné reakce ještě přesně nikdo neví, každopádně v odborných článcích se dává do souvislosti i přílišná ochrana dětí před infekcemi. Ale na rozluštění si ještě budeme muset počkat.
Ale houby, autoimunitní onemocnění mají původ ve virech a bakteriích. Současné věda o tom moc neví.
Jak přílišní ochrana dětí? Málokdo snad drží dítě někde v izolaci na samotě ne? A vystavováním dítěte bacilům se akorát jeho imunita podkope, takže je na hromadě pořád…
U malého mimina jsem roušku nosila, stejně nám jí při nachlazení dávali v porodnici.
@jannina1 píše:
Ale houby, autoimunitní onemocnění mají původ ve virech a bakteriích. Současné věda o tom moc neví.
Jak přílišní ochrana dětí? Málokdo snad drží dítě někde v izolaci na samotě ne? A vystavováním dítěte bacilům se akorát jeho imunita podkope, takže je na hromadě pořád…
U malého mimina jsem roušku nosila, stejně nám jí při nachlazení dávali v porodnici.
Jenže v porodnici je to trosku rozdíl, je tam kopa lidí a mnohem vic miminek. Doma mate v podstatě jen „svoje“ bakterie
@jannina1 píše:
To si myslím i já. Kolikrát se rozjede třeba atop exém po sérii nachlazení.
Třeba Inuité, kteří žili zcela oddělení od ostatních, téměř netrpí na respirační choroby, i když žijí v trvalé zimě. Prostě nebyli tak prolezlí bacilama, neměl je tam kdo zanést. Jakmile se to změnilo, objevil se o nich (kromě jiného) velký boom autoimunitních chorob.
Ahoj, doma bych roušku nenosila. Měla jsem často chuť nasadit si ji v práci, pracovala jsem v nemocnici, mám nízkou imunitu a alergii na skoro všechny dostupné léky proti chřipce a nachlazení, taky na antibiotika.
Ale doma mi to přijde přehnané, pokud nemáš nějaký zásadní důvod.
@Bábrdl píše:
To si myslím i já. Kolikrát se rozjede třeba atop exém po sérii nachlazení.
Třeba Inuité, kteří žili zcela oddělení od ostatních, téměř netrpí na respirační choroby, i když žijí v trvalé zimě. Prostě nebyli tak prolezlí bacilama, neměl je tam kdo zanést. Jakmile se to změnilo, objevil se o nich (kromě jiného) velký boom autoimunitních chorob.
Nevím, i to je možné, dosud to není jasné, jen jsem psala, co jsem se dočetla.. Imunita nemá šanci se dnes u dětí správně vytvořit. Teploty se hned potlačují, na kašle i rýmy se dávají léky, antibiotika bez vážného důvodu, místo přijímání potřebných látek z kvalitní stravy se vše řeší chemickými marťánky a jinými gumítky. Na vše se očkuje, děti jsou stále v hodně vytopených prostorách, nehýbou se - to vše je obecný trend a to vše souvisí s nadměrnou ochranou dětí. Dospělí jsou na tom dnes podobně, dříve podle mě bývali odolnější. K tomu stresy, škodliviny atd. Autoimunitní reakce ve své podstatě může být spuštěná i prodělanou virózou, ale i spoustou dalších věcí, třeba i tím, co jsem psala já.
No, je to moc hezké téma. Pokud bych měla doma malé miminko a k tomu nějakou ošklivou nemoc, tak bych si roušku klidně nasadila, ale… starší děti bych k tomu donutila dost obtížně. Navíc mám za sebou už situaci, když přivlekl nejstarší ze školky domů neštovice v době, kdy tomu nejmenšímu nebyly ještě ani dva měsíce. A taky jsme to zvládli a zatímco jeho mladší sestra neštovice dostala, tak miminko ne.
@cila píše:
Nevím, i to je možné, dosud to není jasné, jen jsem psala, co jsem se dočetla.. Imunita nemá šanci se dnes u dětí správně vytvořit. Teploty se hned potlačují, na kašle i rýmy se dávají léky, antibiotika bez vážného důvodu, místo přijímání potřebných látek z kvalitní stravy se vše řeší chemickými marťánky a jinými gumítky. Na vše se očkuje, děti jsou stále v hodně vytopených prostorách, nehýbou se - to vše je obecný trend a to vše souvisí s nadměrnou ochranou dětí. Dospělí jsou na tom dnes podobně, dříve podle mě bývali odolnější. K tomu stresy, škodliviny atd. Autoimunitní reakce ve své podstatě může být spuštěná i prodělanou virózou, ale i spoustou dalších věcí, třeba i tím, co jsem psala já.
Aha. Takhle. ![]()
Ano, na tom by něco být mohlo. Když se nemoc nenechá proběhnout „normálně“.
Dřív lidé bylo „odolnější“, ale zároveň neprodělali tolik respiračních chorob za sezónu. Protože nebyla taková mobilita lidí.
@Bábrdl píše:
Aha. Takhle.
Ano, na tom by něco být mohlo. Když se nemoc nenechá proběhnout „normálně“.Dřív lidé bylo „odolnější“, ale zároveň neprodělali tolik respiračních chorob za sezónu. Protože nebyla taková mobilita lidí.
Je to velmi, velmi aktuální téma. Světová zdravotnická organizace údajně tlačí na výzkumy autoimunitních chorob, protože je jich nyní masivní nárůst. Jsem zvědavá, co se jednou dozvíme - my nebo až naše děti. Trochu mám obavy, že jsou jisté skupiny, které nepotřebují zdravé lidi.
@MisaHanuska píše:
No, je to moc hezké téma. Pokud bych měla doma malé miminko a k tomu nějakou ošklivou nemoc, tak bych si roušku klidně nasadila, ale… starší děti bych k tomu donutila dost obtížně. Navíc mám za sebou už situaci, když přivlekl nejstarší ze školky domů neštovice v době, kdy tomu nejmenšímu nebyly ještě ani dva měsíce. A taky jsme to zvládli a zatímco jeho mladší sestra neštovice dostala, tak miminko ne.
Protože miminko je cca první půlrok chráněno tvými protilátkami z těhotenství…
@aleba Tak je to vysoce pravděpodobné, ale ne vždycky to musí fungovat.