Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mam jít se 4 letou dcerou na odstranění nosní mandle, máme časté záněty str. ucha apod. Už máme žádanku a máme se objednat. Vím, že to dělají např. v Motole a taky jsem slyšela o metodě laserem v Modřanech. prosím, máte některá zkušenosti? A jak to probíhá v Motole? Můžu být s prckem až do usnutí? A kdy pouští domů? A musí se tam předem na nějakou kontrolu? A jaký je pak režim a „následky“ - zvraceni, krvácení apod.? Moc děkuju! Nevím, kam s dcerou jít! Mám dilema
Co otorynolaringolog, to jiný názor, tak pátrám po praxi ![]()
Ahoj, malé trhali nosní mandle laserem taky ve 4 letech. Byli jsme v Modřanech a probíhalo to úplně v pohodě.
Dopředu jsme tam na žádné vyšetření nemuseli jezdit, jen jsme si u nás došli na odběr krve, chtěli krevní obraz (to nám sestřička řekla při objednání). Přijeli jsme na určitou hodinu, hned nás vzali, s malou jsem byla na sále dokud neusnula a když se probouzela, tak už jsem zase byla u ní. Domů nás pustili asi po 2 hodinách. Žádné krvácení nic. Pokud bych se měla rozhodnout znovu, tak bych zase volila laser. A to nejsme z Prahy, takže cesta tam 100km a po zákroku zpátky domů zas 100km a malá vše zvládala na 1 ![]()
@Rybka jeste se chci zeptat, je od te operace dcera zdravejsi? my to mame kvuli castym zanetum str. ucha…tak doufam, ze se to po zakroku zlepsi…
Také jsme byli na trhání kvůli častým zánětům stř. ucha, několikrát jí píchali i obě na jednou
Pak nám nový p. doktor doporučil odstranění nosních mandlí a oočkovat prevenarem, tak jsme poslechli a od té doby máme klid. Neměla ani jednou zánět a ani není nějak často nemocná. Nám to pomohlo
A ten laser doporučuju, když jsem přijeli po zákroku domů, hned si šla hrát, byla v poho. ![]()
@Rybka I diky moc! no, nam pichli zase zrovna dneska…v noci zacla brecet a skoncili jsme na pohotovosti v motole…a naposled ji pritom pichali pred necelymi 14 dny
uf. tak jen aby nam dali brzo termin…
Chtěla bych se zeptat zda leaser neupálí i okolní sliznici? U dr. mi to bylo naznačeno, že prý upaluje sliznici tak te´d tápu. Děkuji
@Kubilka nevim, snad ne.my kazdopadne na laser. zakroku v modranech byli a max. spokojeni!
Ahojky, máte někdo teď aktuální zkušenost s odstranění mandlých nosních v Motole? Malý jsou 3 roky a snad to na popřetí vyjde ( odklady kvůli nemoci). Co vzít s sebou? Třeba nočník je k dispozici na pokoji či je nutné někde vyzvedávat, brát hračky nebo jestli bude mít potřebu tak je dostane. Co moje jídlo a návštěva WC?
. Jídlo je mi jasné, že musím mít vlastní. Jen toaleta mi přišla po výkonu u syna nedosažitelná. Dítě si mám neustále hlídat nesmí z postýlky a wc daleko.
A potom kdy propouští ten den asi? Popřípadě jak je to, když musíme přespat. Dítě bude mít postýlku a maminka na židli?
Budu vděčná za každou zkušenost. Vím, že jsou zo možná blbosti, ale chci být klidnější. Děkuji
@helickav Ja ti moc neporadim, protoze mam uplne stejne otazky. Kdy jdete na zakrok, jestli se smim zeptat. my az v breznu, pokud jdete driv, napises sem zkusenosti, prosim.
Ahojky, máme po zákroku. Ambulance vpohodě. Sestry a doktoři přívětivý. Když přijdete na ambulanci mají tam zvláštní čekárnu pro děti před zákrokem, takže se vyhnete nejhorším bacilům.
Po příjmu nás poslali na odděení 8 patro C, tam udělali příjem a naštěstí jsme jeli domů a přijeli až druhý den v 7 hodin.
A pak už to nebylo nic moc. Malou brali jako předškoláka, ikdyž 3 jí bylo před 13 dny. Takže jsem s malou neměla nárok být popřipadě v noci na oddělení.
Ráno nás vyšetřili a dali nás na pokoj. Pokoj katastrofa maličký. Byl to asi jednolůžák, kde byla postýlka pro kojence, rozkládací křeslo pro matku kojence a vepředu téměř v dveřním prostoru postel dcery. Když jsem si tam dala židly už těžko procházela druhá maminka.
Jinak pokoj ( dva společně) májí u sebe wc, sprchový kout, umyvadlo - to bylo i na pokoji a nočník.
Dobu před výkonem jsme strávili v herně. Bohužel ale neodpovídala doba, kdy nás vzali na sál. Slibovali v 11 a malá šla až ve 13. A to neměli akutní operaci ale program si proházeli a nám nikdo nic neříkal. To byl docela stres pro mě, protože Míša je pěkně nenajedené děcko a hlásila se o oběd.
Před výkonem dostala premedikaci do pusinky ( sama jsem jí podala) a 30 minut měla ležet v postýlce a čekat až jí odvezou. Odjela v klidu, ale vázne tam komunikace sestra vlítla do pokoje a že se jede. Dítě neosloví a nevysvětlý prý až po cestě, ale to se mi nelíbylo.
Po výkonu přijede dítě a má spinkat. Míša ale vylézala z postýlky tak spala dvě hodiny u mě na ruce a kapaly jí dvě malé infuze. Po té si malá kanylu vyrvala, jinak prý zůstává dokonce pobytu v ruce. A pak už se smělo, pít, čůrat, chodit. Po vypití 2 hrnků dítě dostane misku piškotů a má si je namáče do čaje( mají tam ovocný). Jen tam za nás chyběly hrnky.
Domů pokuď děti nemají komplikace pouštějí po 6 hodinách po narkóze. Nás pustit nechtěli, že jsme přišli pozdě ze sálu, tak jsem ve 21 podepsala revers a jeli jsme domů. Musel bych spát na židli a Míša z toho byla dost na nervy, ikdyž jinak je společenská.
Kontrola je asi za 6 dní na ambulanci.
Celkový dojem z oddělení- málo místa, komunikace s dětmi špatná, naopak k rodičům se chovají jak k dětem. Jsou tam přísná pravidla, které tvrdě obhajují - nesmí se sednout na postel dítěte, je polední klid, kdy nikdo nesmí být v jídelním koutu ani v herně.
Asi příště bych pro lehčí operaci hledala menší nemocnici s přívětivějším jednáním.
Omlouvám se za romám, ale tak to čerstvě cítím.
Dekuji, za obsahle info, jsem rada, ze jsi to popsala.
A mala to zvladla v pohode, nema z toho trauma?
Takze si sedela na zidli a drzela ji na rukach, kdyz ty 2 hodiny spala?
Ja jdu s obema holkama najednou (3r a 1,5r) a uz mesic mam z toho nervy. ![]()
@helickav Jeste mam jeden dotaz, v cem byly deti oblecene? Pyzamo nebo teplaky? Vlastni nebo nemocnicni? Dekuji za odpoved.
Je to jedno, před výkonem měla tričko a punčocháče. Po výkonu jsem jí natáhla kahoty od pyžámka a čekala až jí odpojí kanylu, abych jí mohla navléct vršek. Ale je jim jedno v čem bude a jak bude oblečená. Myslím, že i na sál může jet v čem je a tam si jí svléknou sami.
Maminky měli normálně tepláky a tričko.
@mika22 píše:
Dekuji, za obsahle info, jsem rada, ze jsi to popsala.
A mala to zvladla v pohode, nema z toho trauma?
Takze si sedela na zidli a drzela ji na rukach, kdyz ty 2 hodiny spala?
Ja jdu s obema holkama najednou (3r a 1,5r) a uz mesic mam z toho nervy.
Snad Mǐša bude vpohodě, ona byla dost připravená, protože v říjnu byl brácha na operaci zubů ambulatně a ona ho celým procesem prováděla.
No dvě holčičky, já bych si raději vzala tatínka nebo babičku, pokuď by šli holčičky po sobě moc nevím jak bych to udělala. Mě stačila 3 letý mazlíček. A ta má jenom rozum, ale stejně jsem se bála jít na záchod, že se bude sápat s té postele ven. V tu dobu, koukala na pohádku, co jsem odběhla.
Držím palce ať to proběhne hladce.