Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Jank19023 píše: …donedávna zvládal přehrávat online filmy přes youtube např v pohodě, nyní se stavá cca dva týdny to, že neskutečně dlouho načítá už i klasické webové stránky…
Jestli donedávna fungoval a jinak vyhovoval, není potřeba hned kupovat nic nového. Je to jako v předchozím případě. Nejdřív otestovat disk pomocí HD Tune. Když bude v pořádku, bude to s velkou pravděpodobností SW problém, který lze opravit, v nejhorším případě přeinstalací.
@Tenkteryhoma Manželovi teď u pracovního notebooku vyměnili HDD za SSD a je to úžasné, stroj, který startoval přes 10 minut (potom běžel už v pohodě, ale vždycky než zjistil že se nemůže přihlásit do domény tak mu to trvalo). Teď nabíhá za 45 vteřin.
Já so notebook vybírala podle volného slotu na paměť ![]()
@JTom píše:
@Heivka V této fázi bychom neměli zakladatelku strašit. Obecně. K plynulému prohlížení internetu stačí 10 let staré dvoujádro 2GHz s 2MB RAM, tedy železo v dnešní ceně do 2 tis. a ona má lepší. Procesor, RAM, sběrnice a všechno ostatní pracuje po celou dobu životnosti počítače na stejné frekvenci, takže není žádný důvod, proč by se měl časem nějak zpomalovat. Pokud se zpomaluje, je to problém mezi klávesnicí a židlí. Podle screenu to vypadá nejspíš na nějakou blbost v prohlížeči. Zatím není žádný důvod k vydávání peněz. Maximálně tak pozornosti sousedovi, který s tím ochotně pomůže.
Bohužel dneska to úplně neplatí. Některé prohlížeče (a weby - typicky FB apod) žerou neuvěřitelné množství RAM, a to stačí mít otevřených jen pár tabů… Žádný extrém. 2GB RAM je pak velmi málo, v případě HDD je to pak konečná, ten swap pak systém rychlostně zabije. Na hraně je 4GB, kdy se dá hlídat množství otevřených webů a pravidelně zavírat ostatní taby a aplikace. Ideálních je 8GB RAM a výše. A k tomu SSD. Tam už člověk může bez nějakých obtíží používat PC a bude to hodně svižné.
@Heivka píše:
@Tenkteryhoma Manželovi teď u pracovního notebooku vyměnili HDD za SSD a je to úžasné, stroj, který startoval přes 10 minut (potom běžel už v pohodě, ale vždycky než zjistil že se nemůže přihlásit do domény tak mu to trvalo). Teď nabíhá za 45 vteřin.Já so notebook vybírala podle volného slotu na paměť
Jojo, konečně SSD zlevnily na úroveň, kdy se to „musí“ udělat. To zrychlení je tak výrazné, že se to většinou mezi uživateli rozkřikne, chtějí to skoro všichni. U nás v práci ještě takových 30% strojů nemá SSD, ale s tempem (několik za týden) jakým to nyní měním to do cca roka bude vyměněno všechno. Hlavně nebrat 120GB, to je po pár updatech a větších aplikacích málo. Aspoň tu 240GB, to už tak 90% uživatelům stačí. Ale dneska je cenově zajímavá i ta 480/512GB.
@Tenkteryhoma V obou případech jde o nějakou poruchu, ne o zvýšení nároků na stávající zařízení. Zatím nikdo nepotvrdil, že je vadný disk, tak bychom neměli zavádět téma k nákupní poradně. Zvlášť, když zakladatelka píše, že jiný prohlížeč funguje a nechce do toho dávat peníze.
@JTom píše:
@Tenkteryhoma V obou případech jde o nějakou poruchu, ne o zvýšení nároků na stávající zařízení. Zatím nikdo nepotvrdil, že je vadný disk, tak bychom neměli zavádět téma k nákupní poradně. Zvlášť, když zakladatelka píše, že jiný prohlížeč funguje a nechce do toho dávat peníze.
Přesně tak, nikdo jí do nákupu HW netlačí… ale tvrdit že 2GB RAM je dnes dostačující je hodně zavádějící…
Nechci zavádět téma jinam. Upřesním tedy původní příspěvek takhle: Ani malá paměť nezpůsobí závadu, s kterou chce zakladatelka poradit. Není proto na místě úvaha o nákupu nového počítače. Stávající sestava ji vyhovuje, je tedy potřeba ji opravit. Návrh na nákup nového disku by byl vhodný až poté, co by bylo jisté, že je původní vadný.
@Heivka zdravím, diky za info o CCleaner. Jak presne je PC starý, to už vážne neviem. Vic jak 5r ale myslím si nemá.
@JTom ďakujem. Milý soused mi ho vrátil, odinstaloval chrome, ešte si pre neho príde a vezme si ho do práce, tam na ňom bude ešte pracovat, že je to na dlhšie. Tak verim, že to bude v pohode. Dá sa na ňom teraz, ale ide dost pomaly. A jak ho otvorim, hodne hreje, az pali. Aj to mu ešte poviem.
Pokud hodně hřeje, až pálí, možná je špatné chlazení (nefunkční nebo zanesený ventilátor), chtělo by to ho otevřít a mrknout dovnitř.
@zuzka28 Přehřívání může být i způsobeno použitím na nevhodné povrchu. Jednou mi volala kamarádka že se jí přehřívá notebook, pravidelně ho měla položený na péřovém polštáři. Polštář ucpal ventilátory, prach jsem z toho foukala asi hodinu a padly na to 4 plechovky stlačeného vzduchu. Ale notebook ještě žije.
@Tenkteryhoma píše:
Pokud hodně hřeje, až pálí, možná je špatné chlazení (nefunkční nebo zanesený ventilátor), chtělo by to ho otevřít a mrknout dovnitř.
Jak budu s tím sousedem, reknu mu to, diky.
@Heivka píše:
@zuzka28 Přehřívání může být i způsobeno použitím na nevhodné povrchu. Jednou mi volala kamarádka že se jí přehřívá notebook, pravidelně ho měla položený na péřovém polštáři. Polštář ucpal ventilátory, prach jsem z toho foukala asi hodinu a padly na to 4 plechovky stlačeného vzduchu. Ale notebook ještě žije.
No ten muj je na gauči, hm po vasem je to snad pohovka nebo taky gauč? 😊
@zuzka28 On hlavně nesmí ležet na měkkém povrchu, i ubrus na stole není moc OK, u notebooku to způsobuje přehřívání, když dělám v obýváku, a nechci mít notebook na stolku tak si pod něj dávám školní atlas světa (nechtělo se mi investovat do podložky pod notebook a tahle kniha má úplně ideální velikost) aby neležel přímo na gauči nebo na mých nohách.
@Heivka no on je práve stále na tej podložke na notebook, na tej tvrdej strane, ta mäkká je zospodu, tak to asi nebude tim ![]()
@zuzka28 To asi nebude, ale může to být i jenom prachem, přeci jen na gauči toho prachu bude o něco víc než na stole. Nejlepší je nechat někoho kdo tomu rozumí notebook otevřít a vyčistit od prachu (dělá se to stlačený vzduchem), občas to s výkonem a přehříváním udělá docela zázraky
@Heivka ok, vse povim tomu technikovi. Asi ted pres vikend. Diky diky ![]()