Nová metoda výuky matematiky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15814
20.9.13 21:22

@Lesina tak teď se přiznám, že ti nerozumím… asi proto, že nejsem matematik a i když jsem na základce (bez Hejného) matiku měla ráda a nečinila mi potíže, tak přemýšlet nad ní prostě musím a třeba dodneška si i po mnoha letech praxe píšu postup i při obyčejném ředění léků, hezky pod sebe, jak jsme se to učili ve škole :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
20.9.13 22:07

Pro lesinu Tak to jsi vedle jak ta jedle. Co vidíš v rutině? Sčítat odčítat násobit a dělit se naučí v tom i v tom, ale navíc si od Hejného odnesou i přemýšlení a lepší rutinu, protože rovnou vědí, např. nemusí např. rozkládat přes desítku, nezdržuje je celá řada násobků, automaticky vědí, které dvojice jsou dohromady 100, že polovina a třetina a šestina je celá, bez toho aby dělali společný jmenovatel a mnoho dalšího.
Umí lépe rovnosti, mají lepší prostorovou i rovinnou představivost atd atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
20.9.13 22:26

@LogAnahi A jak to víš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
20.9.13 22:49

Protože sleduju děti, co se tak učí už 6 let, protože mě to zajímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
20.9.13 22:55

@LogAnahi Ano, takže TY si myslíš. Tak jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
20.9.13 22:59

Lesino, nechci nikoho štvát ani urážet. Já si to nemyslím, vím to, ty děti srovnávám přímo v reálu. Učím matiku na druhém stupni, a protože mě štvalo s jakými znalostmi a dovednostmi chodili žáci z prvního stupně na druhý, tak jsem se o to začala zajímat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
20.9.13 23:18

@LogAnahi Ano, ale uvědom si, že se stále jedná o tvůj soukromý názor nepodpořeny žádnými objektivními argumenty. A pokud to nevidíš, je to podle mě problém.
Dokud tato metoda objektivně neprokáže, že umožní lépe zvládnout základy algebry, analýzy a geometrie na střední škole, do té doby si nepřeji aby, ji někdo zkoušel na mých dětech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
21.9.13 08:13

V tom ti přece nikdo nebrání. Jen mě mrzí, že když už na základce jsou pokroky prokazatelné, jste rodiče jako slepí a místo toho, abyste využili pro svoje dítě něco, co ho může lépe rozvinout, tak se chováte uplně opačně a brojíte proti tomu. Ani bych nepípla, kdybyste byli odborníci na pedagogiku a matematiku a podali argumenty, proč je to špatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
21.9.13 09:25

@LogAnahi Ano, typické. Místo argumentů a čísel raději shodíš oponenta. Gratuluji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
21.9.13 11:08

Tak napiš jeden konkretní příklad z této matematiky, který ti vadí a pak je o čem diskutovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
21.9.13 11:57

Já mluvím z osobní zkušenosti. Dcera od 2,třídy základky se učili z učebnic Fraus. Nám to přišlo zvláštní, ale dcera nic jiného neznala a tak vše normálně z výkladu učitelky chápala. Věřili jsme skvělé p. učitelce, která nám říkala, že je to postupná příprava na rovnice, učí je to logickému myšlení, prostorové představivosti…A ovoce jsme se dočkali. Dcera s přehledem zvládla přijímačky na 8leté gymnázium(229 byla 27) a i ted je pro ni matematika vpohodě. Umí si logicky poradit s různými příklady. já pomalu nevím, jak se do toho pustit a ona to s přehledem zvládne. Za nás patří p. učitelce a matematice Fraus veliký dík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
21.9.13 12:07

A to muselo být dost těžké, začínat ve druhé třídě, v prostředích, se kterými se začíná už v první.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
21.9.13 12:16

@LogAnahi já to myslela tak, že v první třídě nepoužívali učebnici Fraus. Měli ji až od druhé. A měli jinou učitelku. Takže opravdu nedokážu posoudit, jestli učebnice pro 1.třídu od jiné firmy obsahuje úplně to samé učivo co obsahuje učebnice pro 1.třídy od firmy Fraus. Což asi neví nikdo, že? Je těch učebnic tolik, že nepředpokládám, že někdo ty učebnice zná všechny. A každá škola si může učit podle které chce. A jestli vy je znáte všechny, tak klobouk dolů. I systém učení je na každé škole jiný. Pouze vždy v 3.a5.třídě musí mít všichni probranou určitou látku a v jakém pořídí jí probrali je jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
21.9.13 12:24

Samozřejmě, že všechny neznám, ale hodně ano. Úplný začátek je všude stejný, ale metodika profesora Hejného už běží od první třídy. Asi nejvýznamnějším pokrokem v první třídě je sčítání přes desítku bez algoritmu rozkladu, prostě se to naučí tak, jako vy víte, kolik máte kde prstů. Dalším kladem je, že stejným způsobem vědí která čísla tvoří dvojice do určitého součtu, např. 1+3, 2+2, 3+1, aniž by nad tím museli dumat, prostě se jim to zautomatizuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
21.9.13 12:32

Já jsme laik, já tomu takhle nerozumím, ani nevím jak to paní učitelka vše dokázala, ale fakt je, že dceři matika jde sama a dokonce jí baví :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí