Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Jdu si pro rady. Od 1.5 roka spi dcera sama v pokojicku. Vse ok. Pisnicka, ponunat, pusa. Zadne dlouhe uspavani. Po obede spi 2-3h. Minuly vikend ve 2.5letech jsme zrusili postylku a smontovali juniorskou postel. Je na ni pysna, dekovala nam!!! Od te doby ale dcera po obede neusne. Jak smyslu zbavena - skace v posteli, kotrmelce, porad chodi curat, napit, prenasi veci, leze ven a zpet.. Vyzkousela jsem uz kdeco - pohadka, pisnicky, lehnout si k ni, nereagovat, zlobit se, vysvetlovat, vratit zpet postylku atd. Loznice mame v podkrovi, litam tam a sem treba 90min a pak to vzdavam. Pokud usne, spala by dlouho. Je fakt unavena. Pred obedem hodinu plaveme v bazenu, aby dobre spala. Ja si po obede lehnout, tak spim hned. Vecerni usinani je ok. Spi ted v lete 20:30-7h. Co mam jeste zkusit? Jak na ni? Sleduju ji na videu, co tam tropi za blbosti, at mohu vcas zasahnout…
Snad je to jen prvotní nadšení, které by mohlo časem pominout. Až postel zevšední, může se vše vrátit do starých kolejí.
U nás to funguje tak, že máme předokenní rolety, které na odpolední spaní stáhnu a v místnosti je 100% tma, takže malá z postele nevylézá a během chvilky usne.
Ve 2,5 letech uz dost deti nespi, mozna prave s velkou posteli prisel i vas cas ![]()
Mě dnes kluk spal po obědě půl hodiny, je mu 9m, takže vůbec nepočítám s tím, že by ve 2,5 chodil spát ![]()
Jedno dítě mi přestalo po obědě spát v 18 měsících, druhé okolo 2.roku, takže možná i tvoje dítě už po obědě spát nepotřebuje. Pokud není večer protivná z nevyspání, tak bych jí nechala být a polední spánek zrušila.
@dana.dv Pokud ti spala 2-3hod, tak jeste spanek potrebuje. Holt par tzdnu budete sloyite uspavat, bud tam s ni, venuj tomu ten cas. Po hodine v bazenu musi byt uplne vyrizena.
Domluvila bych se, že prostě zůstane v pokojíčku a pak bych tam nechodila. Nechce se jí spát, nudí se začne dělat voloviny a v tom okamžiku přijdete a za ty voloviny se jí dostane pozornost, takže se nudí míň a pokračuje. Je možné, že když to prostě vydržíte a nepůjdete tam, tak bude dělat voloviny a pak jí to přestane bavit a raději si lehne a usne.
@johanka139 Mame zaluzie a zavesy, takze skorotmu. To ji nevadi. Dnes si dala na hlavu kyblik a litala sem a tam poslepu. Pak mi mavala do kamery a udelala kotrmelec na zemi. Nakonec se do kamery snazila trefovat plysakama… Uz jsem nejak nemela energii se tomu rodeu smat
Jeste me napadlo pohrozit, ze zabavim dudlika. To na ni platilo, kdyz zacala umyslne vylevat piti a jidlo. Zkusim to zitra.
@zoy píše:
Jedno dítě mi přestalo po obědě spát v 18 měsících, druhé okolo 2.roku, takže možná i tvoje dítě už po obědě spát nepotřebuje. Pokud není večer protivná z nevyspání, tak bych jí nechala být a polední spánek zrušila.
Spanek potrebuje. Kdyz neusne, je kveceru uplne vyrizena a leha si na zem. Jet nekam autem, usne pri vyjezdu z garaze.
@dana.dv Nevim, kolik mas deti, pokud jedno a mas ten cas, tak bych si k ni sedla na zem a nedovolila vylezt z postele.
@Ou píše:
Domluvila bych se, že prostě zůstane v pokojíčku a pak bych tam nechodila. Nechce se jí spát, nudí se začne dělat voloviny a v tom okamžiku přijdete a za ty voloviny se jí dostane pozornost, takže se nudí míň a pokračuje. Je možné, že když to prostě vydržíte a nepůjdete tam, tak bude dělat voloviny a pak jí to přestane bavit a raději si lehne a usne.
Lita do koupelny na nocnik. Vcera natahla toaletak az do pokojicku… Nechci ji tam zamykat. Nereagovat jsem zkousela - dosla si pro me o patro niz a dala mi pusu.
Treba se srovna casem sama. Ja bych zase radeji, kdyby vydrzela beze spanku ve 2,5 letech, jak mam planovat nejaky vylet. Kdyz nespu pres den pretahne se a pak strasne breci hystericky prerusovane celou noc.
@Cuddy píše:
@dana.dv Nevim, kolik mas deti, pokud jedno a mas ten cas, tak bych si k ni sedla na zem a nedovolila vylezt z postele.
Dite mame jen jedno. Taky jsem to zkousela u ni zustat. Chce po chvilce curat, kakat. Vetsinou do nocniku fakt krupne, takze nekeca. Rozfazuje si to fikane po troskach, aby za chvilku sla zas.
@Ou píše:
Ja mam vyhodu, ze jsem mala, uspavam u ni v male posteli
ja ji tam neudrzim, bude litat po pokoji a delat tam bordel, zkousela jaem to po dobrem i po zlem, stejne nakonec z pokojiku vylezla
a zase nemuzu experimentocat do pulnoci, kdyz rano musime brzo vstavat, takze uspim u ni v postylce a je klid ![]()
@dana.dv Ok, curat a kakat. Ale nic jineho, zadne jidlo, zadne piti, kdyz se spi, tak se spi. Zase si z tebe nemuzu delat dobry den, mavat ti do kamery a rohazovat toaletak. Sice je to takto jak to pises dost humorne, ale ty potrebujes, aby spala.