Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky prosim o radu. Mam 2 tydny starou holcicku a od narozeni hodne rada papa. Kdyz tvrde spi vydrzi bez mlika 3 hod, ale pokud je vzhuru nebo nespi tvrde jedla by co 1,5 hod i casteji. Pokud ji nedam hodne breci. Jinak je hodna a klidna. Resim to proto ze Dr rikala ze z casteho kojeni ji boli brisko a taky proto ze za tyden nabrala 400g. To je pry moc. Ted ma 4kg, narodila se s 3,7kg. Problem je to i kvuli braskovi, ktery zarli a ja ji proste nemuzu mit u prsa porad.
Pije cca 10-15min. Pokud odpojim driv za chvili zase rve. A taky ma problem s usnutim (bez prsa).
Resila jste nektera podobny problem. Ustalilo se to?
Diky!
Narodila se 3,7 a má 4kg ve dvou týdnech a zdá se to doktorce moc? ![]()
No tak já ti jen můžu napsat, co bych udělala já, já bych jí dala prso klidně po hodině a půl úplně bez problémů. Řídila bych se tím, co chce dítě, ne tím, co se zdá nebo nezdá doktorce. Jiné je to u UM, ale mateřské bych jí dala, kdykoliv si řekne, hodina a půl je naprosto v pohodě.
Ve dvou tydnech je to uplne normalni, koj podle potreby ditete, ne podle reci doktorky. Vahovy pribytek je individualni, spis bych resila, kdyby dite dlouhodobe nepribyvalo na vaze. To boleni briska byva zpusobeno tim, ze se ji tam micha prave to cerstve mleko se starsim, ale u nas se to po case ustalilo, opravdu bych kojila podle potreby ditete.
Mám to stejné, máme 18 dní a kojím podle toho jak si malý řekne, klidně i co hodinu. U mateřského mléka je to v pohodě, nehrozí nějaké výrazné přecpávání a mimčo si vezme co chce.
Ja takhle kojila malyho. Vzdycky, kdyz to vyzadoval.Mudr.sice rikala, ze je to moc brzo, ze se stare mliko potka v zaludku s tim novym a ze pak boli brisko, ale ja pak s malym cvicila, vyprdel se a byl klid. A doktorce jsem to pak radsi nerikala…:)
Zdravím,
Já teda kojila vždycky, když to miminko potřebovalo. To mé bylo ale mrňous a nikdy kvůli tomu nadprůměrně nepřibývalo. Sama nevím, jak bych se ve vaší situaci zachovala, jestli bych mimču dala nebo nedala. No jak se znám, nejspíš bych vyměkla ![]()
To usínání u prsa by problém být mohl. Taky jsme to tak jeden čas měli, pak jsem to ale zatrhla a usínal s dudlíkem.
U nás to bylo velmi podobné. Akorát, že přes den teda skoro vůbec nespala, takže jsem ji měla u prsa skoro pořád. Navíc nechtěla dudlík. No moc tě nepotěším, zlepšilo se to až asi ve čtyřech měsících, kdy už ji zajímaly více i hračky a nejen prso. Ale i tak jsem pořád kojila hodně často. Velký zlom pak přišel se zavedením příkrmů v 6. měsíci, kdy objevila nové chutě a taky se víc zasytila. Máš to ale složitější, že se musíš starat ještě o starší dítko. To si neumím představit, jak bych sama fungovala. Dneska zpětně si myslím, že jsem možná mohla zkusit šátek, třeba by by ji to uklidnilo a nahradilo kontakt se mnou během kojení
Každopádně bych ale nijak striktně neomezovala dobu ani frekvenci kojení. Hodně sil a spokojené miminko ![]()
Nezazila jsem stejnou situaci, jen to, ze maly pribiral hodne malo a byl spavy (opak, nez u vas). Ten prirustek u vas se mi po teto zkusenosti a info od nemocnicnich doktoru a nasledne zkusenosti tady od maminek, prijde spis nizky.
Nemam jeste zkusenost se 2 detmi, ale tu zarlivost maleho bych zkusila vyresit šatkem pro malou. Jsou uvazy vhodne i pro kojeni, takze ji strcis prso rovnou v satku a maly treba neuvidi nebo nepostrehne a nebude tolik zarlit. Navic treba si zvykne, ze se mimco nosi. Dalsi vec je ta, ze pokud mala tim castym kojenim resi jen stesk, tak pri tom, jak bude u tebe, treba se to upravi. I kdyz 1,5hodina mi prijde v mezich normy. Muze po tom pit jen na zizen.
@Darebačka koukam, zes uz ho navrhla, omlouvam se za opakovani, docitasm az ted.
Ahoj, mám to úplně stejně, jen o dva dny menší miminko. Nevím ještě kolik mi přibrala, to jdeme až v úterý, ale naše doktorka se z velkých příbytků na váze raduje, takže to by problém určitě nebyl. Taky jí kojím jak si řekne a bývá to i po hodině. Neřeším to, ani už nekoukám na hodiny. Teď taky nemohla zabrat a usnula u prsa
Když jí to vyhovuje, tak co.
S žárlením neporadím, holky naštěstí zatím nežárlí. Jak starý je bráška?
Pokud chces kojit, nemuzes koukat na hodinky. Me mala prybrala za 12 dni kilo a nikdo se tedda nedivil. A o tom mlece a brisku, casove rozestupy se musi dodrzovat u UM, ne u kojeni.
Ja obcas nevim, co to je za doktorky, hlavne aby deti jely podle tabulek ![]()
Chapu ze nemuzes kojit nonstop, ale kojeni co hodinu u novose je normal
takze koj co to jde ![]()
Diky za rady
samo ze mi to neda a vzdy ji dam.. satek mam a nosim, ale uvazy vhodne pro kojeni neznam. Ktere to jsou?
Jen jsem chtela ujistit ze ji nejak neublizuju.
Braskovi je 19 mesicu a tezce to nese. Je mamanek. Hodne se vzteka a je protivnej co je tu mala. Snazim se mu to kompenzovat kdykoliv to jde, ale zatim to nestaci.
@petukab já jsem čas u kojení trávila i tak, že jsem pustila pohádku a povídala si s prckama, aby jim to nepřišlo nudné. Časem bude líp! A přírůstek je úplně normální, nejmladší syn mi první tři měsíce přibíral po dvou kilech za měsíc. Pak se stopl.