Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
gatta píše:
Moje dcera měla také koliky a nakonec jsme zjistili, že je to z důvodu mléčného proteinu. Přestala jsem pít kravské mléko a kravské mléčné výrobky…bylo to celkem těžké to dodržet, ale opravdu se to vyplatilo.
Jak jste to zjistili?
Ahojky - mojí kamarádce radil pediatr masírovat bříško (normálně Flatulinem nebo Pupíkem) ale tak, že sedíš a miminko si držíš zády k sobě v klubíčku. Platí to, co u jiných masáží - po směru hodinových ručiček, jen prý když jedeš rukou dolů, tak trochu víc zabrat. Já to vyzkoušené nemám - máme blicí miminko a tak jsme to nemohli provádět, ale kamarádka říkala, že malý se po této masáži vyprděl neskutečně.
Naše malá nesnáší klubíčko, takže jí tím spíš pořádně naštveme než uklidníme ![]()
Berca píše:
Ahoj,
chci se zeptat, jestli tu někdo nemá nějaký „zlepšovák“ jak miminku ulevit, když ho bolí bříško. Našeho malého začaly asi před 4 dny trápit prdíky a je mi ho hrozně líto. Podle doktorky je to ta 3-měsíční kolika a přejde to s věkem. Dáváme mu Sabsimplex, fenyklový čaj, masírujeme… a když už nic nepomáhá použijeme rekt. rourku, ale stejně to moc efekt nemá. Jiříček chudák žalostně pláče a vydrží to třeba i hodinu v kuse. Vím, že to přejde až mu budou ty 3 měsíce, ale trhá mi to srdce, když tak pláče a nemůžeme mu moc pomoci…Jen jsem se chtěla ujistit, že v tom nejsme sami a třeba nám ještě něco poradíte…
Díky Berča
Ahojky mamčo , určitě v tom nejste sami . Tenhle problém má spoousta miminek a mamcam nezbyde nic jineho nez to proste vydrzet , sama kolikrát se synem pláču jak je mi ho líto.Masáž nám vůbec nepomáhá a mohu říct že ten sab simplex aspon trochu zabral a kdyz jde do tuheho tak rourka nam pomuze,bala jsem se poprve ze ho to bude bolet nebo ze mu ji tam strcim moc,ale je pravda ze cim dal(hlavne zadnym nasilim) tak tim vetsi efekt to ma . Celou noc i den se sice vrti a tlaci ale aspon uz tolik neplace . Mamco preju pevne nervýky a at vás to brzy přejde ![]()
Berca píše:
Ahoj,
chci se zeptat, jestli tu někdo nemá nějaký „zlepšovák“ jak miminku ulevit, když ho bolí bříško. Našeho malého začaly asi před 4 dny trápit prdíky a je mi ho hrozně líto. Podle doktorky je to ta 3-měsíční kolika a přejde to s věkem. Dáváme mu Sabsimplex, fenyklový čaj, masírujeme… a když už nic nepomáhá použijeme rekt. rourku, ale stejně to moc efekt nemá. Jiříček chudák žalostně pláče a vydrží to třeba i hodinu v kuse. Vím, že to přejde až mu budou ty 3 měsíce, ale trhá mi to srdce, když tak pláče a nemůžeme mu moc pomoci…Jen jsem se chtěla ujistit, že v tom nejsme sami a třeba nám ještě něco poradíte…
Díky Berča
no, my jsme na tom stejně, taky nic nepomáhá, zkoušeli jsme nahřívat bříško peckama s DM drogerie, masírovali jsme masážním gelem Pupík, dávali Sabsimplex, Espumisan, 2× jsem použila rektální rourku, jo a ještě dáváme probiotické kapky BioGaia a fenyklový čajík. Ještě je nějaký Biopron, to chci vyzkoušet, až dobereme BioGaia, prý je to taky probiotikum rozpustné ve vodě a pak po lžičkách nebo stříkačkou dát malému
Segra dáva prckovi infacol a prej pomohl , tak jeste to zkusit ![]()
Na bolení bříška nám hodně pomáhá Espumisan, dělají ho teď v kapičkách pro miminka a je bezvadný. Malá je o dost klidnější a už se tak nekroutí.
Holky možná blbý dotaz, ale zajímá mě to - mají ty koliky i nekojené děti? První dcera měla strašné koliky a malýmu te začínají taky. Tak chci nejdřívc zkusit vysadit mlečné výrobky a kdyby to nepomohlo a vy jste napsaly, že nekojenéděti koliky nemají, tak kojit přesranu. Starší ten celodenní řev strašně špatně nese a jsmena tomn tak zle všichni
![]()
Ahojte maminky, mám dotaz, maličký má problém s kakáním, prdíme ukázkově, ale to hovino ven nejde, přitom tlačí až je rudý. Po porodu mi dali sirup duphalac, jelikož mne maličký potrhal zevnitř, tak abych měl stolici měkou. V příbalovém letáčku píšou, že 5ml můžou užít i kojenci, ale nepíšou od jakého věku. Malému jsou 3 týdny, a tak se chci zeptat zda máte někdo zkušenost, jestli mu to můžu dát. Moc děkuji!
Jinak piju fenyklový čaj a půl lžičky dávám i jemu, švestková štáva kterou piju ráno a večer taky nezabrala. ![]()
Prosím o radu, díky
@LuPaPe k tomu sirupu nevím, ale když ho položíš na břicho, neuleví si? malé je ted měsíc, taky na to dost trpíme, i ta první si první ři měsíce prořvala..nám docela ted zabírají ještě kapky Espumisan, ale jinak sama vyžaduje lehnout si na břicho. ted mi tak spí přes den a když ji chovám, sama se naštelovává tak, aby mi ležela břichem na břichu…možná ještě zkusit ten Espumisan ![]()
@Petttruše píše:
@LuPaPe k tomu sirupu nevím, ale když ho položíš na břicho, neuleví si? malé je ted měsíc, taky na to dost trpíme, i ta první si první ři měsíce prořvala..nám docela ted zabírají ještě kapky Espumisan, ale jinak sama vyžaduje lehnout si na břicho. ted mi tak spí přes den a když ji chovám, sama se naštelovává tak, aby mi ležela břichem na břichu…možná ještě zkusit ten Espumisan
Ne na bříšku mu to vůbec nejde a hrozně u toho pláče. Cvičíme nožičkama, bere laktobacily, nosím ho v klubíčku a stejně se kroutil. Ted jsme koupili kapičky espumisan a zatím to vypadá dobře, uvidíme večer mezi 8-10 ho berou křeče, tak uvidíme jestli kapičky pomáhají… přes den se tolik nekroutil, tak to vidím nadějně.
Ale tak mi je ho líto, jak se snaží a nic a hrozně pláče.
@LuPaPe tak jak? U nás teda malá večer pláče, ale není to úplně kolikový pláč, prostě padne večer, tak řve. Klasika. Já ale myslím, že s espumisanem je to lepší, kroutí se méně…na to břicho dávej, malá na něm i spí a asi je to fakt lepší, víc se poprdí…
Tak espumisan zabira jen na dva prdiky a pak nic zase krouticka. Ted se mu to posunulo a placeme od 4 ranni do 7 vecerni, ale koupila jsem kapicky biogaia a dnes je dostal a za 4 hodky byl jako vymeneny, tak snad mu zaberou. Koupila jsem na zkousku jen 5ti ml, za ty velke se mi 700 davat nechtelo a pak bych zjistila ze mu nezabiraji. Ted prděl celou dobu a ani se u toho nesponoval, slo to samo ven.
tak uvidime. Ted se prozmenu trapime se zloutenkou. Ma 4 tydny a dr. Nas poslaa do porodnice na premereni a delali mu odbery, prej kdyby to mel moc zvysene tak nas musi prijmout, nastesti to bylo dobre, ale musime na 3 dny vysadit kojeni a davat umele mlicko. Je to hrozne davat mu to pres strikacku tak uz toho moc nenaspim a jeste v noci budeme hodinu bastit, nez se tim naji. A v utery musime zase na odbery a pokud se mu to snizi tak ma zloutenku z mojeho mlicka.:/ Ale kojit ho pak muzu dale, modlim se, aby se na prso potom prisal. Je to hrozny stres ![]()
Ahoj, kapičky biogaia jsou levnější za hranicema. doporučuju si nechat od dr předepsat colinfant newborn, ty u nás byly zazracne. jinak teplo na bříško, poloha tygrik nebo klubicko, hodně chovat, dávat na bříško, cvičit nozickama, mazat a masirovat bříško pupikem, vynechat mléčné výrobky, držet bezprdikovou dietu (www. prdiky. eu), nebát se rektalni rourky a hlavně vydržet!! to je ze všeho nejdůležitější.. u nás to trvalo 5 měsíců, ale přešlo to!
jo a koliky mají i deti na UM ![]()
Holky, tak já musím říct, že nám zázračně pomohlo to, když jsem se naštvala a vysadila espumisan a čaj pro kojící matky. Prostě ho nechávám osudu. Je protivný většinou jen dopoledne a rektální trubičku použiji tak jednou za 2-3 dny.. Jinak prdy mu odchází úplně v pohodě.. ![]()