Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, s přítelem uvažujeme, že si koupíme novostavbu, není však zcela hotová. Je nutno ji dokončit, abychom se mohli nastěhovat. Cena je 1 890 000 Kč + provize. Máme v plánu dům koupit, dokončit to nejnutnější a nastěhovat se. Další úpravy bychom dokončili už při bydlení. V domě nejsou podlahy, koupelna, není septik a plyn je na hranici pozemku. Zahrada není rovinatá, nejsou chodníky, ploty… Elektřina a voda zavedeny. Máte někdo podobnou zkušenost s koupi takového domu? Má cenu do toho jít? Na kolik to může vyjít? Bydlet bychom chtěli co nejdříve. Našetřeno máme zhruba 250 000 Kč. Moc Vám děkuji za názory. ![]()
@Katka66 zakladni otazka, dokoncovat budete sami ci s firmou? Topeni je, nejsou pouze ciste podlahy? Pozemek je velky jak? Dale fasada je? A elektrina a voda zavedena znamena co? Ze je paterni privod v dome ci rozvedene v jednotlivych mistnostech?
Příspěvek upraven 23.11.14 v 15:20
Ahoj, 250.000Kč je určitě hodně málo na to, aby jste dům zařídili. Jen obložení v koupelně a na záchodech + prádelna + veškeré zařízení- vany, umyvadla atd..nás stálo cca 150.000Kč… a to nemáme žádné luxusní obklady, vybíraly jsme z těch levnějších. A co peníze na kuchyň nebo nábytek? To máte?
Dokončit si chceme svépomoci, rodina by pomohla. Fasáda je, elektřina je rozvedena… v podstatě je vše hotové kromě septiku a vybavení (podlahy, obklady…) a venkovních prací (ploty, chodníky..) ale to můžeme udělat časem. To nemusí být hned. Úvěr bychom si vzali na 2 200 000 + 250 000 máme svých. Pozemek je velký - 1800 M2. Nábytek neřešíme, něco již máme z předchozího bydlení.
Tipla bych si, že dokončení se pod milion nevejde…počítala bych spíš víc…
Voda a elektrina jsou rozvedeny po celem dome? Jsou hotove pricky? Co vnitrni a vnejsi omitky? Znam projekty, kdy se prodavaji jen nosne zdi, okna, dvere a strecha, ele a voda nerozvedeny po dome a tam stoji finalni upravy a zakladni vybaveni domu vysplhaji zhruba na milion
@Katka66 Nevím, kolik je provize realitky - bývá mezi 3-6% z kupní ceny.
/věr na 2,2 mi přijde dost - když máte ještě „dokončovat“.
Jasně, že chodníky na zahradě nespěchají, ale je otázka, zda vás úvěr nezatíží tak, že už nebude moc co šetřit ![]()
Prijde mi, ze mate malo penez. Nas vysla panelakova koupelna na 150.000 a kupovali jsme ve stredni cenove relaci.
@Katka66 Takze na dokonceni by bylo 550 tis? Nechte si udelat nekde cenovy odhad. Na to nejnutnejsi v zakladu by to patrne stacilo, ale opravdu zalezi, co vse neni hotove, viz napr. kotel.
250 000 je hodně málo. Čím budete topit? Předpokládám, že kotel tam není.
Milion mi přijde právě moc. Chtěli jsme nejnutnější úpravy, abychom mohli bydlet a zbytek dodělat časem již při bydlení. například venek (ploty atd.) z výplat.
@Katka66 nevim jiste, ale u novostavby vam mozna septik neprojde a budete muset poridit domaci cistirnu odpadnich vod. Ja bych si vzala vetsi hypo a usetrene penize bych si nechala jako rezervu. Urcite bych vsechny penize neinvestovala a zustala na suchu
@vodouska tak zpusob likvidace OV bude jiz vyresen v projektu predlozenem stavebnimu uradu, ne?
@Katka66 píše:
Milion mi přijde právě moc. Chtěli jsme nejnutnější úpravy, abychom mohli bydlet a zbytek dodělat časem již při bydlení. například venek (ploty atd.) z výplat.
Je nutne pocitat s tim, ze s domem jsou vetsi bezne vydaje nez s bytem, takze i z vyplat vam zbyde mene na upravu za pochodu. Navic je to narocne- vyrustala jsem v tom. Kdyz se uskudlilo, kousek se dodelal a po dvaceti letech bylo ‚hotovo‘, par let klid a uz je zase nutne to, co se delalo na zacatku, opravovat, resit… nikdy vic
@Cuddy píše:
@vodouska tak zpusob likvidace OV bude jiz vyresen v projektu predlozenem stavebnimu uradu, ne?
Udajne nemusi byt specifikovan presne. Staci kdyz je tam ‚bud A nebo B‘