Nový rodičák

Napsat příspěvek
Velikost písma:
JJ
935
20.7.07 15:04

Také by mne moc zajímalo, co bude poté, když si zvolím nějakou kratší variantu a pak nebudu moci ve stanoveném termínu nastoupit do práce. Rodičák tedy asi nedostanu, ale kdo za mne zaplatí sociální a zdravotní pojištění? Nemáte o tom některá info? Nebo také co když naopak zjistím, že nemusím být na mateřské tak dlouho a třeba půl roku před nástupem do práce, bych si chtěla zvolit jinou variantu, půjde to?
 JJ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2660
29.7.07 15:09

JJ

NO pišou tam že to menit nemužeš.Takže si asi budes muset ten 4rok platot zdravotni a socialní sama,nebo jit na urad prace ,nebo jit do prace a kam das dite to už je tvije vec.

Helenka
chapes spravne nedostanes 4rok nic

me to teda osobne přijde nefer a nedomyslený.Dle toho co pisou tak ja jako osvč nemam narok na PPM,tudiš hned po porodu nastupuji na RODIČOVSKOU DOVOLENOU.ale tim že nemam narok na ppm tak nemam narok ani na to si zvolit jak dlouho chci rodičak pobírat ,a jestli sem to pochopila dobre tak do 18mesicu budu pobirat 7600 a pak do 48mesicu 3600.

je to cely naky padli na hlavu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
31.7.07 14:14
Amisek píše:
JJ

me to teda osobne přijde nefer a nedomyslený.Dle toho co pisou tak ja jako osvč nemam narok na PPM,tudiš hned po porodu nastupuji na RODIČOVSKOU DOVOLENOU.ale tim že nemam narok na ppm tak nemam narok ani na to si zvolit jak dlouho chci rodičak pobírat ,a jestli sem to pochopila dobre tak do 18mesicu budu pobirat 7600 a pak do 48mesicu 3600.

je to cely naky padli na hlavu

Tomu říkám „PODPORA PODNIKÁNÍ“ - jsem na stejné lodi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
31.7.07 14:50

Ahoj,
jen pro pobaveni: Vcera se me moje kolegynka z NL ptala, jak dlouho po porodu budu brat 100% platu, ze u nich je to 16 tydnu. Napsala jsem ji, ze u nas bereme prvnich 6 mesicu max. 450EUR a taky jsem ji napsala kolik stoji napr. benzin, nebo veci na miminko. Myslim, ze je rada, ze nema mimaka v CR.
Mejte se
 Silva

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
17.8.07 09:02
anonymni píše:
Ahoj,
jen pro pobaveni: Vcera se me moje kolegynka z NL ptala, jak dlouho po porodu budu brat 100% platu, ze u nich je to 16 tydnu. Napsala jsem ji, ze u nas bereme prvnich 6 mesicu max. 450EUR a taky jsem ji napsala kolik stoji napr. benzin, nebo veci na miminko. Myslim, ze je rada, ze nema mimaka v CR.
Mejte se
 Silva

to je hodne individualni - ji zas nikdo nebude 3 roky drzet misto a stat ji taky na ucet nic nenacvaka - a uz vubec ne tak dlouho…

Zalezi na tom, jestli je typ, ktery je rad doma a stara se o dite, nebo spis vyuzije nabidky sluzeb pece o dite a castecnych uvazku - to by se zas libilo nekterym maminkam v CR…

Kimmy

• Citovat
  • Upravit
28414
17.8.07 12:17

Ahoj holky, kdy že se to má v parlamentu schvalovat???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
23.8.07 21:10

Ahoj,

no tak už je to bohužel schválené :evil: Ale napadá mě, jak to bude, když si zvolím variantu rodičáku na 3 roky a po roce otěhotním a narodí se mi druhé dítě. To jako mi bude dál dobíhat ten rodičák na první dítě (do jeho 3 let) a ktomu budu brát rodičák na druhé dítě (na které si zvolím třeba zase 3 roky délky)???
Chápete to? Jak to bude?

Magda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
23.8.07 21:21

Ahoj,

mně je to vcelku jedno :wink: Vendulku mám zapsanou do jesliček už od jejích 4 měsíců, nastupuje v září 2008, budou jí dva, tak je to akorát. Školku začnu hledat příští rok na jaře s dostatečným předstihem jako jesličky. A pokud otěhotním, tak si vyberu rodičák na 2 roky. No, já mám to štěstí, že mám 2 babičky , co jdou za chvíli do důchodu a práci, kam se můžu po mateřské vrátit :D :lol: :D :wink:

Bibinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JJ
935
23.8.07 21:23

Kimmy, já jen pro upřesnění, nám (v ČR) zaměstnavatel musí držet místo pouhých šest měsíců. Tři roky ho podle zákoníku držet nemusí, to záleží pouze na něm. Za tři roky, Ti musí nabídnout místo odpovídající tomu předchozímu a hlavně odpovídající Tvé kvalifikaci a to je vše. Když ho nemá nabídne odstupné a prostě Tě vyhodí a hotovo. Nic moc, co.

S tím rodičákem si ještě užijeme. Děs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
953
23.8.07 21:24
27magda píše:
Ahoj,

no tak už je to bohužel schválené :evil: Ale napadá mě, jak to bude, když si zvolím variantu rodičáku na 3 roky a po roce otěhotním a narodí se mi druhé dítě. To jako mi bude dál dobíhat ten rodičák na první dítě (do jeho 3 let) a ktomu budu brát rodičák na druhé dítě (na které si zvolím třeba zase 3 roky délky)???
Chápete to? Jak to bude?

Magda

Magdi ne, rodičák můžeš pobírat vždycky jenom na jedno dítě, to nejmladší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
23.8.07 21:38

Petulda, díky. Takže si prostě dám variantu na 2 roky a když do té doby neporodím a nenajdu jesle, prostě budu zadarmo doma, jo? I když do práce se mám kam vrátit, ale na 100 % neseženu jesle.
No to jsem teda zvědavá, jak to bude 8O

Magda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.8.07 17:15

JJ - mas pravdu - ja jsem to myslela tak, ze Ti musi po trech letech nabidnout odpovidajici pozici, tedy ze neskoncis na pracaku. To je naprosto nesrovnatelne s cimkoli jinde ve svete…

Jeste jsem si to tu procitala - Maka se pta „nevím kdo to navrhoval, ale už bych je chtěla vidět jak by své dítě svěřili někomu, kdo není pedagog, nemá nebo nemusí mít 100% zázemí“ - tak ja jsem ten pripad. Jelikoz u nas je materska 3 mesice a ja si horko tezko uhadala tech mesicu osm, tak jsem najala chuvu. Byla to takova prijemna bodra ctyricatnice, sama uz mela odrostle syny a chodila k nam kazdy den. Pedagogicke a zrejme ani jine vzdelani nemela, ale byla ohromne srdecna, takova kyprejsi - no proste zkusena mamina a meho syna mela moc rada. Ja jsem asi ten typ, ktery nepovazuje za nutne deti pristupovat k detem pedagogicky ve veku 12 mesicu. Stejnym zpusobem asi uvazuji stovky tisic matek ve Velke Britanii, ktere sve deti sveruji registrovanym pecovatelkam, ktere taky nemaji pedagogicke vzdelani, nybrz pouze povinny kurs pece o deti a prokazanou praci treba s vlastnimi detmi.

Je tu hodne stiznosti na nedostatek skolek a zaroven by nikdo nesveril dite do opatrovatelske pece - pak je kazda rada draha, protoze spolehat na stat se nemusi vyplatit. Vubec nerozumim tomu, proc se az do tri let mohou o deti starat vyhradne detske sestry, ktere by snad mely spis byt vycviceny v lekarskych problemech, nez v tom, jak zvladnout skupinku cilych zdravych batolat… No ale nesmyslu je v zakonech vic, na tom se asi vsichni shodneme…

Kimmy

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
27.8.07 20:18

Kimmy- bohužel myslím, že se tady nepozastavují nad výší RP, nebo délkou, ale hlavně nad tím, že maminy nemají v mnoha případech možnost dítko odložit, nebo i pracovat z domova či na částečný úvazek ( a přece jen v Praze a jiných větších městech nemůžou bydlet všichni. ) . Spíše nás zaráží nedotaženost onoho zákona :( . A takoví ti kteří chodí na sociálku a mají větší příjem než člověk který normálně pracuje - těch se novela si moc nedotkne - oni si svoje vykřičí - bohužel . Já si dovolila tam jít jen jednou - byla jsem nezaměstnaná ( sice jen chvíli ). No a ta "milá " paní na přepážce mi suše sdělila - Ať prý si mě živí maminka!
Teď jsem na rizikovce a jsem zvědavá, až se mrňousek narodí a já pak z MD přejdu na RP - jestli náhodou se mnou zaměstnavatel nerozváže pracovní poměr ( vůbec bych se nedivila). O tom, že školky mají pracovní dobu max. do 16.00, žádné jesle v okolí nejsou a moje pracovní doba je minimálně do 17.15 - taky jsem zvědavá jak to budu řešit. No prostě až to přijde tak to přijde. Klidně bych si vzala už při prckovi práci třeba dom ( stejně jako spousta mamin), bohužel zaměstnavatelé toto moc neposkytují ani nevítají práci na částečný úvazek :( Mija - nějak mě to nechtělo přihlásit

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
28.8.07 12:27

Mijo - mas naprostou pravdu a presne na tohle by se mely maminky zamerit - vyzadovat na poslancich prave takovou upravu zakona, ktera by castecne uvazky zvyhodnila - napriklad odpustenim socialniho a zdravotniho pojisteni (za maminky na RP a nezamestane to stejne plati stat, takze o co jde). Situace se skolkama je ostudna a jeste vetsi ostuda je, ze zakonodarci to nepovazuji za svou zodpovednost. Pritom ten zakon o peci o deti do tri let je podle mne scestny, kdyz prikazuje, ze se takove deti se muze starat jen zdravotni sestra se specializaci na pediatrii. To je podle mne ptakovina, nikde jinde jsem se nesetkala s tak prisnymi podminkami. (napr moje chuva byla normalni zena v domacnosti se zaklanim vzdelanim, ale byla ohromna).

Poslanci porad kecaji, jak chteji zvysovat zamestnanost, ale to zakladni pro to neudelaji. A Talmanova, ktera by to mela vyzkouset z prvni ruky, ma takovy prijem, ze se ji problemy normalni matky nedotknou. Cela ta reforma je udelana spatne z hlediska materskych zalezitosti…

Kimmy

• Citovat
  • Upravit
12154
30.8.07 13:55

JJ

PříspěvekZaslal: čt 23. srpen, 2007 21:23 Předmět:
Kimmy, já jen pro upřesnění, nám (v ČR) zaměstnavatel musí držet místo pouhých šest měsíců. Tři roky ho podle zákoníku držet nemusí, to záleží pouze na něm. Za tři roky, Ti musí nabídnout místo odpovídající tomu předchozímu a hlavně odpovídající Tvé kvalifikaci a to je vše. Když ho nemá nabídne odstupné a prostě Tě vyhodí a hotovo. Nic moc, co.

Ahoj, a nespletla jsi se náhodou? Nechtěla jsi napsat, že se toto týká 4. roku, kdy chce rodič být doma s dítětem?

§ 158 Rodičovská dovolená

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku tří let.

Zkopírováno ze zákoníku práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat