Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já se teda přiznám, že návrh pročítám jen letmo, protože nemám možnost tisku a na obrazovce mě to prostě nejde…
nezdá se mě bod 1 - podle mě přitažené za vlasy, nemáte někdo přesně paragraf, ve kterém se o tom píše?
bod 2 - souhlasím, 5 let je dlouhá doba a není to podle mého nadbytečné
bod 3 - dítě si bez nás prostě u doktora neškrtne, to se mě moc nelíbí, podle mě to možná neodpovídá Úmluvě o právech dítěte
bod 7 - nemůžu najít, prosím pomoc
bod 8 - hnusný…
bod 9 - taky prosím pomoct, kde se o tom píše, musím si to vytisknout a přečíst normálně na papíru, takhle je to nepřehledný ![]()
veria píše:
S dovolením bych si raději nejdříve přečetla, jaké je skutečné znění navrhovaného zákona, než to, co nám tady někdo tendenčně předžvýkal…Pak se teprve vyjadřujte.
S tim částečně souhlasim - taky se mi to zdá předžvejkaný do podoby „lidi, nas..te se co nejvíc“. Ale úplně vycucaný z paty to asi nebude ne?
Třeba zrovna ta „trojka“ mi přijde, že je dost jasná a i nepředžvejkaná bude znít podobně - a vadí mi snad nejvíc (protože na zbytku je hodně vidět, že je to vytržený z kontextu) ![]()
Jo, teď jsem to projela ještě jednou… A některý body mi fakt přidjou, že to v tokm zákoně bejt takhle nemůže (nedobrovolnej potrat a sterilizace - to by přece nemohlo projít! Určitě tam minimálně budou nějaký striktně daný podmínky pro velmi velmi výjimečný případy). Ale teda nad bodem 3 pořád vrtim hlavou
Dítě má taky svoje práva ne? Proč by si jednou moje dcera v patnácti šestnácti nemohla zajít k dr. třeba pro antikoncepci, aniž bych o tom věděla? Tak se mi zdá, že se tu zákonem snažej nahradit to, co by mělo v rodinách fungovat přirozeně - že když má dítě problém, tak se svěří rodičům. No, když holt mu to přijde hodně trapný nebo nemá důvěru, tak se nesvěří - ale hlavně že je natolik zodpovědný, že ten problém jde k dr. samo vyřešit ![]()
Takže jsem to prolítla, zatím jen v rychlosti a nenašla jsem ani zmínku o:
Nevylučuji, že jsem to přehlídla, dejte konkrétní odkaz, kde se o tom v návrhu píše.
Dále např. k bodu 1 - uvádí se pouze, že pacient má právo poskytování zdr. péče na náležité odborné úrovni. Bez dalších dodatků.(§28)
Co se týče péče o nezletilé, je zde stanoveno, že při poskytování lékařské péče musí být vždy zjištěn i názor nezletilého, pokud je schopen jej vyjádřit, a pokud se v závažných věcech neshodne se svým zákonným zástupcem, musí to zdravotnické zařízení nahlásit soudu, který nezletilému ustanoví opatrovníka. (§35) Jinak viz důvodovka, mluví se tam i o Úmluvě o právech dítěte.
A tak dál, nemám čas to tu vše vypisovat. Zákon zavádí i prospěšné věci (právo na utajený porod - větší ochrana údajů, právo nezletilých na nepřetržitou přítomnost rodičů při hospitalizaci, ochrana týraných dětí, zpřesnění zabezpečení zdr. dokumentace a tak dál), ale to nám Férová nemocnice jaksi zatajila.
Veria také si to tu průběžně pročítám a nenašla jsem stejné věci jako ty … buď neumím dobře interpretovat čtený text, nebo …? ![]()
Pokud někdo další pročítáte ne Desatero na Férovém pacientovi, ale opravdu návrh znění zákona, prosím dejte vědět, zda nejsme s V. úplně mimo.
veria: Díky
Já se přiznám, že momentálně nemám energii ten návrh pročítat a nějak ani buňky na to vidět pod těma strohejma větama konkrétní věci
Výklad zákonů mi prostě fakt nejde, stačila mi naše smlouva ohledně hypotéky a vařil se mi mozek
Ale hodně mě zajímá, jaká je teda pravda a nakolik „férová nemocnice“ manipuluje ![]()
veria píše:
- nedobrovolných sterilizacích, potratech a psycho zákrocích
- kastracích
- domácích porodech
- násilném očkování
- zavírání pacientů do ústavů
Nevylučuji, že jsem to přehlídla, dejte konkrétní odkaz, kde se o tom v návrhu píše.Dále např. k bodu 1 - uvádí se pouze, že pacient má právo poskytování zdr. péče na náležité odborné úrovni. Bez dalších dodatků.(§28)
Co se týče péče o nezletilé, je zde stanoveno, že při poskytování lékařské péče musí být vždy zjištěn i názor nezletilého, pokud je schopen jej vyjádřit, a pokud se v závažných věcech neshodne se svým zákonným zástupcem, musí to zdravotnické zařízení nahlásit soudu, který nezletilému ustanoví opatrovníka. (§35) Jinak viz důvodovka, mluví se tam i o Úmluvě o právech dítěte.
A tak dál, nemám čas to tu vše vypisovat. Zákon zavádí i prospěšné věci (právo na utajený porod - větší ochrana údajů, právo nezletilých na nepřetržitou přítomnost rodičů při hospitalizaci, ochrana týraných dětí, zpřesnění zabezpečení zdr. dokumentace a tak dál), ale to nám Férová nemocnice jaksi zatajila.
Na toto jsem teda taky v tom návrhu nenarazila, prosila jsem odkaz na paragraf, zatím nic. Ale o tom očkování tam je, schované v § 38 bod 139. A je možné, že se pod tím schovává i to ostatní, to už jsem nezkoumala…
Ta ochrana týraných dětí je hodně diskutabilní. Asi si jako ochranu týraných dětí představují to, že budou moct každé dítě, u kterého je podezření z týrání hospitalizovat (viděla bych lepší způsoby, jak „odstřihnout“ od tyrana) bez souhlasu kohokoliv a bez povinnosti to někam hlásit - brala bych teda aspoň dohled soudu jako je u detencí…
veria píše:
S dovolením bych si raději nejdříve přečetla, jaké je skutečné znění navrhovaného zákona, než to, co nám tady někdo tendenčně předžvýkal…Pak se teprve vyjadřujte.
Baba píše:veria píše:
S dovolením bych si raději nejdříve přečetla, jaké je skutečné znění navrhovaného zákona, než to, co nám tady někdo tendenčně předžvýkal…Pak se teprve vyjadřujte.![]()
![]()
Jenže takhle je to přece mnohem jednodušší.
A vis , ze mas dokonce nekdy i pravdu ![]()
on se totiz ne kazdy dokaze orientovat v zakonech
na LLG jsou pravnici a proto mi tento zdroj prijde i duveryhodny, kdyz to sama nezvladam, tak holt verim tomu kdo je z oboru ![]()
Jako matce mi tento paragraf nepřijde nějak zásadní.Naopak. Já osobně bych nechtela, aby moje díte uzivalo jakékoliv léky bez mého vědomí a byl na něj vyvíjen nátlak ze strany farmaceutických společností a lékařů do doby jeho plnoletosti.
El-Brno píše:veria píše:Na toto jsem teda taky v tom návrhu nenarazila, prosila jsem odkaz na paragraf, zatím nic. Ale o tom očkování tam je, schované v § 38 bod 139. A je možné, že se pod tím schovává i to ostatní, to už jsem nezkoumala…
- kastracích
- domácích porodech
- násilném očkování
Nevylučuji, že jsem to přehlídla, dejte konkrétní odkaz, kde se o tom v návrhu píše.Dále např. k bodu 1 - uvádí se pouze, že pacient má právo poskytování zdr. péče na náležité odborné úrovni. Bez dalších dodatků.(§28)
Ta ochrana týraných dětí je hodně diskutabilní. Asi si jako ochranu týraných dětí představují to, že budou moct každé dítě, u kterého je podezření z týrání hospitalizovat (viděla bych lepší způsoby, jak „odstřihnout“ od tyrana) bez souhlasu kohokoliv a bez povinnosti to někam hlásit - brala bych teda aspoň dohled soudu jako je u detencí…
El-Brno kde máš v paragrafu 38 bod 139?? já tam vidím jen 7 bodů. Ten návrh čtu zde: http://www.mzcr.cz/…2428_11.html
máš jiný zdroj? Napsala jsem dotaz na zdroj už i do LLP, protože mě to zaráží, jak píše někdo na první straně této diskuse, LLP je poměrně dost důvěryhodná organizace, proto i mně nějak neštimuje, že by na stránkách Férové nemocnice vyvěsili takovou blbost … tudíž si říkám, zda nemají v ruce nějaký upravený návrh pro druhé čtení??
Aghata píše:El-Brno píše:El-Brno kde máš v paragrafu 38 bod 139?? já tam vidím jen 7 bodů. Ten návrh čtu zde: http://www.mzcr.cz/…2428_11.htmlveria píše:Na toto jsem teda taky v tom návrhu nenarazila, prosila jsem odkaz na paragraf, zatím nic. Ale o tom očkování tam je, schované v § 38 bod 139. A je možné, že se pod tím schovává i to ostatní, to už jsem nezkoumala…
- kastracích
- domácích porodech
- násilném očkování
máš jiný zdroj? Napsala jsem dotaz na zdroj už i do LLP, protože mě to zaráží, jak píše někdo na první straně této diskuse, LLP je poměrně dost důvěryhodná organizace, proto i mně nějak neštimuje, že by na stránkách Férové nemocnice vyvěsili takovou blbost … tudíž si říkám, zda nemají v ruce nějaký upravený návrh pro druhé čtení??
Asi jiný zdroj, nrvím, cituju, jde o toto, myslím, že?
Bez souhlasu pacienta nebo zákonného zástupce pacienta lze poskytnout též jiné zdravotní služby, stanoví-li tak zákon o ochraně veřejného zdraví.
veria píše:
- kastracích
- domácích porodech
- násilném očkování
Priznam se, ze jsem cely navrh jeste necetla.
ALE o povinnych ockovanich, a to bez souhlasu rodice, a domacich porodech jsem si mela moznost vymenit korespondenci s radou poslancu, a ver nebo ne, nekde to tam schovane musi, tedy uvazuje se o tom, protoze dle nich je to dokonale reseni.
Tedy naridit ockovani bez souhladu rodice, protoze my - rodice - nevime vubec nic, a nesmime mit nedejbozee moznost volby, jestli vubec ockovat nebo ne, a stat to proste vyresi za nas, a domaci porody taky ne, protoze zena ma rodit jenom v nemocnici, nejlepe pouze v takove pozici, kterou ji naridi stat/lekar/hlavne pani poslanci, kteri urcite alespon intuitivne tusi, jak se nejlepe rodi. ![]()
Na uvazenou je to, ze mi jeden z poslancu dokonce napsal to, ze
Ja z toho nemam vubec dobry pocit.
Na obe problematiky mam radne, podlozene argumenty, ale oni si je asi vubec nectou, nebo se k nim neumi vyjadrit, a to ani na opetovne pozadani. Proc? ![]()
Boomer píše:veria píše:
- kastracích
- domácích porodech
- násilném očkování
A tak dál, nemám čas to tu vše vypisovat. Zákon zavádí i prospěšné věci (právo na utajený porod - větší ochrana údajů, právo nezletilých na nepřetržitou přítomnost rodičů při hospitalizaci, ochrana týraných dětí, zpřesnění zabezpečení zdr. dokumentace a tak dál), ale to nám Férová nemocnice jaksi zatajila.Priznam se, ze jsem cely navrh jeste necetla.
ALE o povinnych ockovanich, a to bez souhlasu rodice, a domacich porodech jsem si mela moznost vymenit korespondenci s radou poslancu, a ver nebo ne, nekde to tam schovane musi, tedy uvazuje se o tom, protoze dle nich je to dokonale reseni.
Tedy naridit ockovani bez souhladu rodice, protoze my - rodice - nevime vubec nic, a nesmime mit nedejbozee moznost volby, jestli vubec ockovat nebo ne, a stat to proste vyresi za nas, a domaci porody taky ne, protoze zena ma rodit jenom v nemocnici, nejlepe pouze v takove pozici, kterou ji naridi stat/lekar/hlavne pani poslanci, kteri urcite alespon intuitivne tusi, jak se nejlepe rodi.
Na uvazenou je to, ze mi jeden z poslancu dokonce napsal to, ze
Ja z toho nemam vubec dobry pocit.
- neni potreba zrizovat fond na odskodneni osob, postizenych ockovanim (jako je tomu bezne v zahranici, kde je obvykle ockovani navic pouze volitelne), protoze ockovani NEMUZE mit zadne vedlejsi ucinky (=obrovska ignorace a dukaz toho, ze o problematice nevi nic nad ramec toho, co ho naucili ve skole, ale bude spolutvorit novy zakon a zaroven, jak mi nevahali odpovedet jeho kolegove, i oni s nim souhlasi, protoze ackoliv o dane problematice moc nevedi, on je odbornik, a tedy vi, o cem mluvi!!!)
- porody doma nemuzou byt schvalene, protoze zeny musi rodit tak, jak jim naridi lekar a ve sterilizovanem prostredi (tak to je ovsem na povazenou), a ze co by takova porodni asistentka delala, kdyby potrebovala novorozence resuscitovat, kdyz ona nema zadne vzdelani v tomto ohledu (=opet dokazuje, ze se problemem detailne nezabyval, potom by totiz zjistil, ze v rade zemi domaci porody funguji a porodni asistentky jsou radne vzdelany, proskoleny a licencovany).
Na obe problematiky mam radne, podlozene argumenty, ale oni si je asi vubec nectou, nebo se k nim neumi vyjadrit, a to ani na opetovne pozadani. Proc?
jo Boomer ma pravdu, ani jeden neodepsal, ze se mylime nebo ze jsme zakon spatne pochopili
Boomer, Mmonica holky je mi z toho zle. A kdykoliv zabřednu do těchto záležitostí, cítím strach. Strach z toho, co přijde dál, v jaké totalitě skončíme, když se tomu nepostavíme … ale co všechno ještě bude muset přijít, než se lidé konečně začnou zajímat a přemýšlet o svých životech, svých zodpovědnostech, možnostech a tak
.
Ještě vás, co si píšete s poslanci, poprosím, zda mi můžete poskytnout jejich jména? Klidně do SZ. Ještě nikdy jsem se politicky neangažovala více, než že jsem odvolila či podepsala nějakou petici, ale teď asi svému poslanci a senátorovi napíšu a budu chtít vyjádření … a nevím, opravdu se nedá už nic udělat?