Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
prosim o radu. Mala mi uz druhy tyden neustale rika, ze chce curat a pritom se nevycura. Ma nuceni na moceni, ale nic z toho neni. Nejdriv jsem si myslela, ze prochladla, ale ted uz to trva delsi dobu a nachlazena vubec neni. Mate s tim nekdo zkusenost? Dekuji ![]()
Nucení na močení je nejčastější příznak infekce močových cest. Někdy to nemusí bolet a může být jen tento příznak.
Rozbor moči je na místě.
Dva týdny a ještě jsi s ní nebylo u doktora?
takové příznaky má dost často zánět močových cest, být tebou, tak neotálím a zítra zaběhnu i s močí k dr.
Nastydle mocove cesty se preci neprojevuji rymou
Urcite vezmi ranni moc a jdi zitra k doktorce, jak pise @Patejl1 - s nejvyssi pravdepodobnosti se jedna o infekci.
Ahoj, máme podobný problém už pár dní, taky se chystáme, protože náš 3leťák kromě toho že často čůrá - a většinou i něco vyčůrá, někdy míŃ někdy víc - říká že ho přitom bolí pindík a taky včera večer a předevčírem odpol. tvrdil že ho bolí bříško. Ale ve školce normálně jí a je celkem v pohodě, teplotu nemá. Kůžička mu jde přetáhnout dobře, nezdá se mi že by na něm něco měl co by tam nemělo být…může mít nějakou infekci přímo tam nebo je to spíš od nastydlýho močáku? Je mi divný k tomu to bříško, ale spí dobře, rýmu/kašel taky nemá, jen je vidět že asi úplně to není ono, není tak divokej jako obvykle, spíš unavenější, a blbý je že ve školce ho to čůrání celý týden budilo i při odpol. spaní. Chodím do práce, takže jsem ho nesledovala celý den - odpol. ho hlídá táta protože tam teď musím být třeba i do 6 (ráno ho tam vedu, takže se dostanu do práce v 8 a z práce ještě se zastávkou na nákup taky tak, máme ještě k tomu uzávěrku tak doufám že se dá přes víkend dohromady, navíc máme jet za týden na dovču), tak jen co vím od něj a od učitelek…navíc jsme začali vlastně chodit od včerejška do nové (státní) školky, předtím do soukromých mini-jesliček…myslíte že nás s tím nechá doma? To by byl prů…
Ja bych hlavne s navstevou neotalela zvlast kdyz ho to boli, ale je fajn nechat ho trapit jeste pres vikend
vis jak boli neleceny zanet mocovych cest? Kdyz ho to boli a boli i brisko tak to bude asi i nejspis mocak, ale nech to pres vikend, jen at ti kluk mezi tim zacne curat krev a brecet bolesti nehlede na to, ze se mu to muze dostat na ledviny. Pak si ho nechaji ve spitalu to bude teprve parada.
opravdu nechapu logiku nekterych matek.
@Elvinerha já jsem přece nepsala ze to pres víkend necham být - u dr.jsme samozřejmě byli a zánět močáku ani nic od ledvin neměl, jen trochu podrazdenyho pindika, zarudlyho, dostali jsme na to masticku a moč nám taky vyšetřili a vše OK, ATB naštěstí nebyly treba a ze školky ho vyzvedla babička hned po obědě. Tatka mel pro sichr od Po domluvenou dovcu kdyby se z toho neco vyvinulo. To je jasný ze bych ho nenechala se s tim trápit, taky jsem chtěla vědět na čem jsme - i proto jsem psala dotaz na zkušenosti, jestli to nutné musí byt m mocak, ale oni taky děti - teda aspoň to naše - kolikrát něco odkývají a nemusí to ani byt pravda a jen ví ze tím získají pozornost kdyz na dotaz jestli je něco bolí odpoví ze jo, a za hodinu zase ze ne. Prostě někdy zkouší co to udělá, ale tady mi právě bylo divný to častý curani - naštěstí ne docervena - a ze ho mel červenější ale to taky klidně mohlo byt treba opruzeny z horka, vzhledem k tomu ze co se trochu ochladilo a i po te masticce už to ma mnohem lepší. Teplotu nemel vůbec a koupat jsme se taky radši nebyli už cely týden. Tak snad jsem te uklidnila ze nejsem krkavci matka ani nezodpovědnej hazarder se zdravím dítěte. Ze se chystame bylo myšleno tak ze jako hned ráno, ne nejak výhledově…!!!
Jsem rada ze to neni ten zanet ono ten nechavat jen tak se zrovna nevyplaci. Jeden den to muze byt v poho a dalsi uz silene bolesti (vlastni zkusenost). A poslala vam dr. moc na rozbor i do laboratore? Ono ty testy co ma u sebe dr. kolikrat ukazi vsechno ok, ale treba rozbor z laborky je uz na antibiotika. A mela by se do ty laborky davat prvni ranni moc, pokud uz tedy prcek v noci vydrzi a ranonsi rekne. Ono zarudly pinda muze byt od ruznych bakterii a pod. Jinak problemy s mocenim tj. caste curani, bolestive bych nenechavala nekolik dni jak se to vyvine. Max. ty dva dny a pak bych supajdila ono to u zanetu jde nekdy hodne rychle a pak to dokaze byt hodne neprijemne. Ale je mi divne ze by caste curani ktere ho i budi mel jen z opruzeniny. Urcite bych trvala na rozboru moci v laborce.
@Elvinerha Jj, máš recht, zánět močáku jsem jednou měla taky, ne nějak strašnej ale stačí to, ale teď už tvrdí že ho to při čůrání nebolí a moč jsme samozřejmě dávali 1. ranní - chodí na záchod tak mi pěkně načůral do vyvařený skleničky. To opruzení jsem myslela jako že od toho by ho mohl mít červenější a vlastně i od toho častýho čůrání, který jsem přikládala tomu, že jsme se o víkendu v těch hicech cachtali tedy dost, ale ne v nějak moc studené vodě…byli jsme u tchánojc na zahradě, kde mají koupací jezírko, no leda z toho nebo z koupaliště ve vedlejší obci…no snad to bude OK. Ona to říkala i učitelka ve školce že jak se o víkendu bylo hodně dětí koupat tak začátkem týdne couraly na záchod všechny nějak víc. Tak i proto jsem to nejdřív až tolik neřešila, byl v pohodě, nestěžoval si na nic, až ve čtvrtek začal bejt divnej. S tou laborkou mě to bohužel nenapadlo. Kdyby byl problém tak ho ještě vezme táta zítra k naší dr., která měla dovolenou. Možná že ta by to byla poslala, byli jsme „jen“ u zastupujícího…ale dneska už ho měl úplně normálního…a to jsem si myslela že jsou na tohle náchylnější holčičky!:-)
Holcicky nachylnejsi jsou protoze mocova trubice u kluku je mnohem delsi a tak se tam bakterie dostavaji hur. Zname kluk na to ale trpi hodne a byl nekolikrat s tim i v nemocnici takze je to asi individualni. Ja jeden rok mela zanetu nekolik pokazde krvacive a neskutecne bolesti a objevilo se to vetsinou ze dne na den a pred tim bylo jen castejsi moceni jibak nic. Do laboratore mela poslat moc ale i zastupujici lekarka u deti by se tohle nemelo podcenovat. Zkus koupit susene brusinky jsou sladke a dobre na mocove cesty.