Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Při vysokých horečkách se smí střídat Nurofen (ibuprofenum) a Panadol tak, aby se nepřekročily povolené dávky u každého z léků.
Já teda dávám obojí podle tabulky na sirupu nebo čípkách, aby to odpovídalo hmotnosti. O násobení dvěma u Nurofenu jsem neslyšela, ikdyž mi teda řikali, že o trochu víc Nurofenu tolik nevadí. Horší je to přepísknout s Panadolem (paracetatamol) - játra.
@Petra Star píše:
Při vysokých horečkách se smí střídat Nurofen (ibuprofenum) a Panadol tak, aby se nepřekročily povolené dávky u každého z léků.
Já teda dávám obojí podle tabulky na sirupu nebo čípkách, aby to odpovídalo hmotnosti. O násobení dvěma u Nurofenu jsem neslyšela, ikdyž mi teda řikali, že o trochu víc Nurofenu tolik nevadí. Horší je to přepísknout s Panadolem (paracetatamol) - játra.
Jj, o tom střídání nurofenu a panadolu vím. Ale když jsme byli na pohotovosti kvůli vysokým horečkám (střídala jsem čípky nurofen a Panadol a pod 38 jsme se nedostali několik dní), doktorka nám říkala že máme při vysokých horečkách dát sirup nurofen, akorát že dávkování by mělo být jiné - jednoduchý výpočet, hmotnost/2. Tenkrát ji tam soupli velký čípek a bylo po horečce ![]()
Omylem jsem dala synovi (16kg) jednorázovou dávku Nurofenu (tabletku) 200mg
..byla jsem přesvědčená že je to ta stovková, a koukla jsem se na krabičku až v okamžiku, kdy to spolkl
..Je to průšvih? Dnes je to první dávka, takže dávku za 24hod. neprekroci, ale podle tabulky je pro něj maximální jednotlivá dávka 160mg a dostal o 40mg víc… ![]()
@Anonymní píše:
Omylem jsem dala synovi (16kg) jednorázovou dávku Nurofenu (tabletku) 200mg![]()
..byla jsem přesvědčená že je to ta stovková, a koukla jsem se na krabičku až v okamžiku, kdy to spolkl
..Je to průšvih? Dnes je to první dávka, takže dávku za 24hod. neprekroci, ale podle tabulky je pro něj maximální jednotlivá dávka 160mg a dostal o 40mg víc…
Takový průšvih to nebude. Teď mu žádné léky nedávej, ať se tělo srovná s vyšší dávkou. Nedala bych alespoň 6 hodin nic.
@Fiveone díky. Nic dalšího mu dávat nebudu. Já si to spletla s těmi žvýkacími tobolkami, ty jsou 100mg..
@Anonymní píše:
Omylem jsem dala synovi (16kg) jednorázovou dávku Nurofenu (tabletku) 200mg![]()
..Je to průšvih? Dnes je to první dávka, takže dávku za 24hod. neprekroci, ale podle tabulky je pro něj maximální jednotlivá dávka 160mg a dostal o 40mg víc…
Tak zrovna u nurofenu bych radši zavolala na pohotovost. Ty tablety jsou pro 40kg+. Tvůj syn nemá ani polovinu. U paralenu předávkování nevadí, u tohohle bych teda byla obezretnejsi.
@Anonymní píše:
@Fiveone díky. Nic dalšího mu dávat nebudu. Já si to spletla s těmi žvýkacími tobolkami, ty jsou 100mg..
Vzdyt I ty 100mg žvýkací jsou až od 20kg ![]()
@Tajemnadama píše:
Tak zrovna u nurofenu bych radši zavolala na pohotovost. Ty tablety jsou pro 40kg+. Tvůj syn nemá ani polovinu. U paralenu předávkování nevadí, u tohohle bych teda byla obezretnejsi.
Nurofen 200 je od 6 let a 20kg.
@Tajemnadama píše:
Naopak. Předávkování paralenem je průser.
@Fiveone píše:
https://vitalpoint.cz/…-x-24-tablet
Ano přesně tenhle to je, od dvaceti kg
@Anonymní píše:
Ano přesně tenhle to je, od dvaceti kg
Nic se nestane, jsou situace, kdy se dávají i dětem vyšší dávky. Klasická dávka je 5-10 mg/kg. Už mu nic nedávej..
@Tajemnadama píše:
Vzdyt I ty 100mg žvýkací jsou až od 20kg
To sice ano, ale píšou tam jednotlivou dávku pro dvacetikilove dítě 2 tabletky(200mg). Ale když dáš jednu, můžeš to dát i desetikilovému. Aspoň tak tomu rozumím.
@Havlova píše:
Nic se nestane, jsou situace, kdy se dávají i dětem vyšší dávky. Klasická dávka je 5-10 mg/kg. Už mu nic nedávej..
To je fakt. Několikrát jsem zažila, že jsem musela dát lék dříve, takže ve finále dávek bylo více. U syna jsem v pozoru už u 37 a od 37,5 se musí srážet.