Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
AHoj a prosím o pomoc
Náš 5M syn(5.3 kg, 62 cm) se začal před měsícem domáhat častěji jídla. Je od narození plně kojený. Přes den, čert to vem, co dvě hoďky, i častěji prostě kojíme (5-10 min), víc nechce a odtáhne se, ovšem jak píšu, za 1-2 hodiny se jede nanovo. Ale v noci je to dost
. MUDra mi doporučila koupit UM a na noc mu ho dávat, aby ho víc zasytilo. Začali jsme tedy, ale doba spánku se prodloužila sotva o hodinku ( cca 20:00 - 00:00 ) - po té, až do rána je opět na MM po dvou hodinách. zkusili jsme dát včera trochu rýžové kaše od NTRL + standard UM, ale efekt stejný. Kašička mu ale moc chutnala, tak mě napadlo ji zakomponovat do denního jídelníčku. A tak prosím o radu:
1.jak docílit delšího spánku (celé rodiny
)
2. jak a zda vůbec začít podávat kašičku i přes den?
Moc děkuji
@Siisule
A co mu ten Nutrilon dát i o půlnoci? Ale tam by asi protestovala zase prsa, že jo.
Kolik ti vypije toho UM před spaním?
Kaše mu chutnala, protože je sladká, tak na to pozor
Speciálně Nutrilonová je sladká dost, kromě jediné z té řady, která se vyrábí, a to Vícezrnná. Ta není slazená, je sladká jen díky mléku. Ale ta je myslím lepková s mí se až od 6.měsíce. Za mne, pokud bys chtěla dát kaši i přes den, tak koupit nějakou neslazenou, třeba Alnatura, dělají i vícezrnnou bezlepkovou, naředit UM nebo MM. Ať si ti nezvykne jen na sladké věci.
S kaší bych byla opatrná, jak je psáno výše, chutná mu, protože je sladká, abyste pak neměli problémy při zavádění příkrmů. A hlavně kaše málokdy pomůže na delší spaní, to je celkem častý mýtus, ani nám nepomohla.
Když v noci kojíš, opravdu syn pije, neuspává se u toho prsa spíš? Nám kolem půl roka začala malá „zlobit“ a taky chtěla kojit často, nakonec jsme to dopracovali k tomu, že jsem k ní vstávala i 10× za noc, takže po 3 měsících boje jsem přestala v noci kojit, jinak bych asi zkolabovala…prvně bych tedy zkoumala, jestli má fakt hlad, pokud nepomohlo UM, tak podle mě to nebude slavné ani s kaší ![]()
No, když se se snyem o půlnoci vzbudíme, tak trochu vyvádí(bréčí), tak přemýšlím, jak připravit to UM co nejrychleji, přeci jen, než se uvaří voda, než zchladne… to do té doby probudíme celou bytovku
Ale už takhle v noci se mi stává, že prsa neunesou tíhu mléka a spustí pláč Ale asi je to s tím UM varianta a za pokus stojí.
A tu kaši, když tedy seženeme tu Alnaturu, nebo jinou neslazenou, tak jak ji začít dávat? Třeba místo jednoho kojení přes den jen kašičku? Nebo po kojení ještě dokrmit?
@Siisule ha ha
né promiň, ale žádná kaše nezaručí dlouhý spánek.. Zvlášť u kojeného.. Malý je šestnáct měsíců a rekord je 6 hodin, jinak vstáváme spíš tak po třech.. S vyřváváním nesouhlasím.. Takže to je na tobě - až bude starší můžeš ho nechat řvát a on za pár nocí možná začne spát, možná taky ne..
@gabriela82
to slyším taky všude
Možná jo, možná ne…zkuste uvidíte
Tak zkouším a nestačím koukat ![]()
UM v noci
uvař si vodu už večer, nalej do láhve potřebné množství, vedle do hrnečku si odsyp mléko. Až se v noci začne vrtět, tak v mikrovlnce ohřej pár sekund láhev, přimíchej mléko, za 15 vteřin máš připraveno. Jen si večer otestuj, kolik vteřin je těch správných.
UM zasytí víc, protože aby nebylo úplně břečkové, tak je v něm karob - vláknina, kterou dítě nestráví, ale leží mu déle v žaludku. Není tedy víc kalorické než MM (spíš naopak), ale dýl ti po něm bude spát, pokud se budí hlady. Nicméně je dost pravděpodobné, že se budí, protože chce prso.
Kaše - dávala bych jí večer před koupáním, pak koupat, a pak dopít mlékem. Nebo teda tak se to dává standardně
Kaše jako večeře, UM nebo MM těsně před spaním.
@Siisule já bych kaši dala až později odpoledne, na večer a jen trošku, ať ho nebolí bříško a pak dokojit. Řvát bych ho nenechala, na to je ještě malý ale hlídala bych to, aby fakt v noci sál, jakmile sát nebude a jen bude dudlat, zvykne si na to a aby to nedopadlo jako u nás…u nás to bez řvaní nešlo ale nejhorší byly jen první 2 dny, pak to šlo jako po másle a malá teď spí krásně ![]()
Ta varianta co píše @Verca1989 mi přijde ještě lepší - dát kaši a dokojit, ona ho zasytí taky, takže uvidíš, jestli ti bude spát aspoň do té půlnoci v kuse ![]()
@Verca1989 tzn. třebas kolem 17:00-18:00 kaši- bez MM? A večer znovu kaši + MM a spát? @Nesinka krásný postup pro UM v noci
možná, že kdybych nebyla tak strhaná, že by mě to taky napadlo
Moc děkuju ![]()
Nene kasi jen jednou
Bud pred koupanim, nebo pak najednou pred spanim. Ale tam bych se trosku bala toho, aby ditku nebylo tezko od zaludku. Ale treba nasi nebylo, taky jsem to tak zezacatku delala (kase i mliko najednou, tesne pred spanim). Asi to chce vyzkouset ![]()
@Siisule kaši určitě jen jednou, nevím v kolik ti malý chodí spát ale nedávala bych ji těsně před spaním, může mu pak být těžko a bude se budit stejně. Dala bych tak 1-2 hodiny před spaním a určitě ne plnou dávku, je to pro něj nové, tak ať ho nebolí bříško a možná bych pro jistotu dala pár kapek Espumisanu. Večer před spaním už jen klasicky nakojit ![]()
@Nesinka @Verca1989 ahá
ženský, asi na mě koukáte jak na mimozemšťana, co? Já prostě nevím, mám doma najednou necelýho půl roku takovýho tvorečka, tak jsem zmatená, jak lesní včela
Syn chodí spát okolo osmé večer, takže třeba kolem půl sedmé JEN kaši ( jinak přes den žádnou kaši
) a pak před spaním jen nakojit? Už jsem to trefila?
Espumisan je u nás na denním pořádku ![]()
Jojo přesně tak, prostě až by měl hlad kolem té šesté, tak dát místo mlíka kaši a kdyby měl po ní furt hlad, tak dokojit. A pak ta poslední dávka před spaním jen mlíko
Před den bez kaše
Jinak pokud by to pomohlo, tak bych uvažovala na tvém místě už o příkrmech, 5 měsíců je dostatečných a ono bude dlouho trvat, než začne plnohodnotně jíst. Kojit po 2 hodinách už mi připadá, že má hlad a mlíko mu přestává stačit.