Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já ani jedno z dětí na bříško nepokládala záměrně, nechtěly na něm být. A i přesto oba po šestinedělí zvládly ukázkově pást koníky. Děti jsem mazlila a povídala si s nimi, ale v sedmi týdnech číst pohádky a hrát si s nimi? Oba dva začaly hračky vnímat kolem 3.-4.měsíce, kdy šly narvat do pusy. Jakmile to bylo možné, nechala jsem je ležet samotné. A výsledek dvouletý syn si dokáže v pokojíčku i hodinu hrát bez toho, aby mě potřeboval. Půlroční dcera má díky tomu, že máme doma ještě batole, daleko méně našeho času a pozornosti. Tímhle způsobem si vychováš jen malého závisláka, kterého budeš muset neustále zabavovat. Přestaň číst a přemýšlet a řiď se svým instunktem. Co by se mělo stát, když mu povlečení převlíkneš o dva dny déle, než by ti někdo doporučil? Za sebe třeba řeknu, pusu utírat co nejméně, na co zbytečně dráždit tu jemnou kůži? Samozřejmě, pokud to není potřeba. Dítě se bude svým tempem rozvíjet samo, ty ho v tom můžeš akorát podporovat.
Já malému čtu třeba pohádky na dobrou noc, když je v postýlce, nakrmený a jen usíná..
Přes den si s ním hraju, povídám nechávám samotného hrát..Chodíme na procházky atd., ale neřeším, zatím je maličký na více aktivit..má teda skoro 3 měsíce.
@andysek172 na bříško se v bdělém stavu pokládat má cca měsíc od narození, nedoporucuje se spaní na břiše, hrozí pak náhla smrt kojence, jinak hlídat, aby mimi leželo na zádech rovně a na bocích stejně často, jinak zatím nic neřeš a užívej si blízkosti, kojení, pokladej na hrací deku, ukazuj hračky z obou stran, za mě jsem řešila tou dobou hlavně kojení, přebalování, prdíky a stolici a chování-do klubíčka a na tygrika😊
Tak jsem asi nejhorší matka… za každou minutu, kdy vydržely samy, jsem byla vděčná. Natož pak u druhé a třetí ![]()
Na bříško jsme dávali už v porodnici a bylo doporučeno i od doktorky. Ony se ty názory hrozně liší. Máme 3 děti po 2 letech a v porodnici jsem pokaždé slyšela něco jiného ![]()
Jednu jsem polohovala, další ne… atd.
@Aries6 mám to stejně
já mám děti po 4 letech a co mi při prvním v porodnici doporučovali, tak u druhého už to bylo špatně a dělal se úplný opak
já jsem zastáncem toho, že tyhle věci prostě matka musí vycítit instinktivně a uzpůsobit se konkrétně tomu svému miminku, protože 100 lidí - 100 názorů a metod a nikdo nezaručí že to jeho je nejlepší.
Co tak si trochu odpočinout, využít, že dítě je ještě malé a nic moc nechce? Nebude to tak věčně. Nereš koniny, všechno, o čem tam píšeš, spadá do kategorie „je to fuk.“ ![]()
@andysek172 píše:
Dobrý den, mám takový problém. Neustále mám strach, že něco dělám špatně ohledně mého 7-týdenního syna. Přijde mi, že ho špatně držím (je to velké miminko - má 5600 a 58 cm, takže když ho nesu, tak se celý schoulí do klbuíčka a není hezky rovně)…a plno dalších věcí. Neustále řeším, kolikrát mu za den utřít pusinku a jak často vyprat povlečení atd. Mám strach, abych něco nezanedbala. Třeba nedávno jsem řešila pokládání na bříško. Doktorka mi říkala, ať ho pokládáme hned. Ovšem našla jsem plno článků od fyzioterapeutů, kteří nedoporučují pokládání miminka na bříško dříve než od 12 týdne (a fyzioterapeuti se dle mého vyznají v tomto směru více ohledně páteře atd). Nebo také řeším, jaký program mu přes den vymyslet když nespinká. Třeba ráno mu čtu pohádky, po dalším krmení jdeme například s kočárkem, další ho dám na hrací deku. Pak večer třeba masáž nožiček a bříška. U ničeho samozřejmě ještě dlouho nevydrží, ale i tak mám pocit, že bych se mu měla věnovat nějak více a rozvíjet ho. Děkuji za Vaše odpovědi. Za případné chyby se omlouvám píšu rychle dokud maličký spinká.
Obavy typu „Jsem dobrý rodič?“ jsou podle mě v pořádku, přirozené a vlastní všem milujícím rodičům. Ale teda čeho je moc… Spousta věcí tu už zazněla, tak se omezím jen na svoji primární myšlenku. Co to miminko dělalo teď 9 měsíců? Bylo schoulené v klubíčku v teple u maminky. Sotva se prodralo na svět, tak se jeho maminka bojí, že ho málo rozvíjí? Abys ho jaksi nepřehltila.
Chovat v klubíčku je v pořádku. Zpívat je v pořádku. Komentovat, co děláš, je v pořádku. Číst pohádku je snad až zbytečné. Takhle malé miminko se dokonale „zabaví“ i tím, že se snaží vnímat, co je kolem. Světlo, vůně, zvuky, všechno je z ničeho nic jinak!
Dej ho na bříško, když se rozbrečí, tak ho otoč zpátky. Některé děti to milujou, některé nesnáší. Všeho moc škodí. Moc podnětů škodí. Choďte na procházky, sžívejte se, spěte, co to dá, dostatečně jezte a pijte, nedělejte, co vám nesedí a to pro začátek stačí. ![]()
No tedy když jsem si to přečetla, tak jsem se až zacervenala
v tomto věku jsem miminku tedy žádné pohádky nečetla ani nevymýšlela program. Vlastně jsem ani nad tím nepřemýšlela. Snad to na něm nezanechá nějaké následky
![]()
Neblázni. Užívej si prcka a neřeš kolikrát co dělat. Prostě podle potřeby ne? Program 7 týdennímu? Najíst, přebalit, vyvětrat venku a pomuchlovat. Držet miminko rovně snad ani nejde, klubíčko je úplně přirozené. V děloze taky neleželo na rovném.
Pomalinku začne líp vidět, vnímat, tak si ukazujte výrazné hračky, na bříško dávat s rozumem, na chviličku, ideálně když je nahaté. Postupně mu můžeš zkusit dát něco do ručičky, obvykle takovou tu zicherku sterkaci, ta padne dobře. Na hrazdičku je ještě chvíli čas. Ale můžeš zkusit už teď.
Na čtení je ještě dost brzo, u nás frcelo zpívání.